Trump utløser globalt børsfall for legemiddelselskapene

Farmasikjemper får børsjuling av en påtroppende president som mener de «slipper unna med mord» i det amerikanske markedet.


<p><b>BØRSJULING:</b> Påtroppende president Donald Trump gikk i strupen på legemiddelindustrien under onsdagens pressekonferanse.</p>

BØRSJULING: Påtroppende president Donald Trump gikk i strupen på legemiddelindustrien under onsdagens pressekonferanse.

Donald Trump veier sjelden sine ord, og i det lydhøre aksjemarkedet har en rekke selskaper fått unngjelde.

Denne gangen er det ikke en av Trumps fryktede Twitter-salver, men uttalelser onsdag fra hans første pressekonferanse etter valget som vekker harme.

Der anklaget Trump legemiddelindustrien for å «slippe unna med mord» ved å kreve det han mener er blodpriser på medisiner.

Tynger globalt

– Vi er den største kjøperen av medisiner i verden, og likevel forhandler vi ikke skikkelig, sa Trump ifølge Financial Times.

Trump-administrasjonen vil kjempe for prisskrell, lovet han. Deretter var det duket for skrell i aksjekursene til store farmasikjemper.

I USA var bioteknologi-indeksen til Nasdaq ned tre prosent ved stengetid onsdag. I Europa startet torsdagshandelen med skarpt fall for flere farmasiselskaper. Nordens største, Novo Nordisk, åpnet ned fire prosent i Danmark, skriver Berlingske.dk.

Også aksjemarkedet i Asia rammes. I Tokyo raste Astellas Pharma ned 4,19 prosent, mens Shionogi var ned 3,71 prosent ved stengetid. På Sydney-børsen stengte Mayne Pharma Group ned 4.14 prosent.

Hadde Trump-ståltro

Pipen har definitivt fått en annen lyd: Under presidentvalgkampen var det Hillary Clinton som var legemiddelindustriens store frykt, med uttalelser som ble tolket som lite markedsvennlige.

Grafen under viser kursfallet til amerikanske Pfizer i ukene frem mot novembervalget, i takt med meningsmålingene som viste at hun ville vinne. Da Trump så sjokkerte med valgseier 8. november, var det full børsjubel:

 <p><b>TRUMP-JOJO</b>: Pfizer-aksjen skjøt i været da Donald Trump vant presidentvalget 8. november. Nå faller den på uttalelser om at medisiner er for dyre.</p>

TRUMP-JOJO: Pfizer-aksjen skjøt i været da Donald Trump vant presidentvalget 8. november. Nå faller den på uttalelser om at medisiner er for dyre.

Lover å spare milliarder

I 2010 gjennomførte Barack Obama sin overhaling av det amerikanske helsevesenet gjennom Affordable Care Act, populært kalt Obamacare. Gjennom statlige subsidier og omreguleringer var målet at flere amerikanere skulle få helseforsikring.

Men ifølge Trump har Obamacare har vært en kostnadsbombe som har gjort at forsikringspremiene har gått i taket. Han har derfor lovet å vrake ordningen, men har møtt kritikk for å ikke ha en konkret plan for hva han vil erstatte det med.

På onsdagens pressekonferanse forsikret Trump at hans løsning vil «spare milliarder av dollar», blant annet ved fremforhandle bedre innkjøpsavtaler mellom staten og legemiddelfirmaene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå