«Dr. Doom» spår ny opptur på børsen

Nouriel Roubini tror rallyet «har ben å gå på».

VENTER OPPTUR: Den vanligvis så pessimistiske økonomen Nouriel Roubini tror rallyet skal vare fremover.
VENTER OPPTUR: Den vanligvis så pessimistiske økonomen Nouriel Roubini tror rallyet skal vare fremover.

Økonomen Nouriel Roubini, som fikk kallenavnet «Dr. Doom» etter å ha spådd finanskrisen i 2008, skal nå ha fått troen på aksjemarkedet.

Dermed har den vanligvis så pessimistiske økonomen tilsynelatende endret syn, som han har holdt fast på mens markedet har hentet seg inn fra bunnen som ble nådd i mars 2009.

- Vi har troen, vi feirer. Vi tror rallyet har ben å gå på, forklarer Gina Sanchez, som er sjef for aksje- og allokeringsstrategi i Roubinis selskap Roubini Global Economics (RGE), til CNBC.

Hun opplyser at RGE for tiden anbefaler å være overvekt i aksjer, og satse på såkalt sykliske deler i markedet, som for eksempel teknologiselskaper.

- Vi vil også anbefale å gjøre noen plasseringer i telekom for å samle avkastning. Vi vil generelt anbefale å dra nytte av det risikodrevne rallyet.

Fed og ESB

Årsaken til at Roubini har endret syn, er signalene fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, og Den europeiske sentralbanken (ESB).

På begge sider av Atlanterhavet fører sentralbankene en ekspansiv pengepolitikk, og holder renten lav parallelt med at likviditetstiltak støtter ytterligere opp om den økonomiske utviklingen.

Roubini tror dette vil fortsette, og bidra til å gjøre aksjer til en attraktiv investering gjennom de kommende månedene.

- Varer til sommeren

Siden årsskiftet har de toneangivende indeksene på Wall Street steget kraftig, i takt med at risikoviljen har vendt tilbake i markedet.

Den brede Standard & Poor's-indeksen skjøt i været med 7 prosent i løpet av rundt seks uker, ifølge CNBC.

Like fullt mener Roubinis aksjesjef at rallyet skal fortsette. Sanchez anslår at investorer har flere måneder på seg til å tjene på oppturen.

Skal ned igjen

Fra sommeren av, anbefaler Roubini og hans analytikere i RGE imidlertid å være mer skeptisk til aksjer igjen.

Frem mot årsskiftet skal S&P 500-indeksen ned til 1300 poeng igjen. I det litt under én time gjenstår av handelen torsdag, ligger indeksen på 1353 poeng. Fra dagens nivåer innebærer denne spådommen et fall på 3,9 prosent.

Ifølge Sanchez skyldes denne spådommen at Roubini har bevart sitt pessimistiske grunnsyn: Han tror ikke de internasjonale finansmarkedene har opplevd det verste ennå.

- Likviditet løser ikke solvens-problemene. Vi kan enten nedskrive dem, inflatere dem eller misligholde gjelden. Det er de eneste mulighetene.

I andre halvdel av 2012 vil dessuten selskapenes resultater begynne å skuffe investorene igjen, tror hun.

- Man bør feire nå. Senere i år vil markedet igjen møte utfordringer.

På forsiden nå