Banker melder seg ut av Eika i kostnadsprotest

11 av 69 medlemsbanker i Eika Gruppen har sett seg nødt til å gå til oppsigelse av Eika-avtalen for å få bukt med høye IT-kostnader.


<p>Bjørn Asle Hynne er administrerende banskjef i Aasen Sparebank, én av elleve banker som nå sier opp avtalen med Eika Gruppen.</p>

Bjørn Asle Hynne er administrerende banskjef i Aasen Sparebank, én av elleve banker som nå sier opp avtalen med Eika Gruppen.

Bankene som representerer totalt 11 prosent av aksjonærmassen i Eika Gruppen AS, har varslet styret om oppsigelse av sine avtaler med tre års oppsigelse fra 31. desember 2018.

– Begrunnelsen for oppsigelsen er at kostnadsutviklingen i Eika ikke er bærekraftig for den enkelte lokalbank, sier bankene i en børsmelding.

I snitt gikk 59 prosent av inntektene i Eika-bankene med til å betale kostnader i 2016. Det tilsvarende tallet for SpareBank 1-alliansen er 44 prosent. DNB har som mål å komme under 40 prosent, skriver Finansavisen, som først meldte om saken.

Administrerende banksjef Bjørn Asle Hynne i Aasen Sparebank understreker overfor avisen at de 11 bankene ønsker å bli værende, men at de nå går drastisk til verks for å få bukt med kostnadene.

– Vi leverer nå inn vår oppsigelse av avtalen med Eika Gruppen. Det innebærer drifts-, IT- og distribusjonsavtalen med Eika. Vi sier ikke at kravet om endringer er det beste for alle i Eika-alliansen, men det er det riktige for disse 11 bankene, sier Hynne.

Får støtte

Eika Gruppens styreleder Allan Troelsen sier de ikke har rukket å vurdere hvordan de vil svare på utmeldelsen.

Men flere av de andre bankene rykket onsdag ut med meldinger om at de ikke støtter initiativet om å si oppsigelse.

Melhusbanken venter at alliansen vil bli videreført med samme tjenestestruktur til lokalbankene i alliansen som i dag og skriver at Eika Gruppen bidrar til å sikre bankens konkurransedyktighet.

– Som lokalbank er vi avhengig av Eika Gruppen som en strategisk viktig samarbeidspartner. Eika Gruppen har de siste fem årene levert historisk gode resultater og provisjoner som har bidratt positivt til Melhusbanken sine resultater, melder den.

Heller ikke Sandnes Sparebank har planer om å si opp avtalen med Eika.

– Eika Gruppen er en strategisk viktig samarbeidspartner for Sandnes Sparebank, og banken støtter den strategien og retningen som er lagt til grunn fremover.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå