Eitzen erklærer familieimperiet tapt

Skipsreder Axel C. Eitzen klarte ikke å bekjempe gjeldsspøkelset. Nå er det over og ut for familiens verdier.

EXIT EITZEN: Skipsreder Axel C. Eitzen skulle gjerne fortsatt med å lede Eitzen-imperiet. I stedet har han måttet gi opp kontrollen til bankene.
EXIT EITZEN: Skipsreder Axel C. Eitzen skulle gjerne fortsatt med å lede Eitzen-imperiet. I stedet har han måttet gi opp kontrollen til bankene.

Onsdag morgen kom børsmeldingen som sendte Axel C. Eitzen fullstendig ut av ledelsen i Eitzen-systemet.

I et åpenhjertig intervju med E24 erklærer han at det bare er smuler igjen av Eitzen-familiens imperium, som har eksistert siden 1883.

Regnskapet for 2009 viser at Eitzen Holding AS hadde en egenkapital på minus 352,2 millioner kroner, som følge av store tap under og etter finanskrisen. Den situasjonen har ikke skipsrederen klart å rette opp.

- Det er mitt ansvar

Holdingselskapet eier Eitzen-familiens store aksjepost i gassrederiet Camillo Eitzen, som igjen holder Eitzen-familiens eierskap i Eitzen Maritime Services og Eitzen Chemical.

Med Eitzens exit fra styret i Camillo Eitzen har slutten for Eitzen-imperiet kommet.

- Man sitter med en del problemer knyttet til verdiene av pantene i  Eitzen Holdings. Camillo Eitzen har gjennomført masse en masse salg og justeringer og aktiviteter, og er i den siste fasen nå. Det er vurdert at selskapet er bedre tjent med et styre der jeg ikke er med, sier Axel C. Eitzen til E24.

- Hvorfor har dere blitt enige om at det er best at du ikke er med i styret?

- Integritet er viktig her. Problemene har også vart ganske lenge med slitasje på alle involverte, sier Eitzen, og utdyper:

- Jeg er meget ydmyk. Vi har for mye gjeld i alle selskaper basert på de markedsforhold i de forskjellige segmenter vi er i nå, og det er grunner til det. Eitzen Holding er dog det selskap som har de avgjørende problemer. Til slutt er det mitt endelige ansvar.

Ingen verdier igjen

Den profilerte skipsrederen er resignert, og preget av situasjonen. Hans egen posisjon i Eitzen-systemet er ikke lenger i fokus.

- Min rolle i dette er ikke så viktig lenger, det må vi på en måte være ærlige om. Det er mitt ansvar at stakeholders og lånegivere har blitt påført tap og vil bli påført tap, sier Eitzen til E24.

Med «stakeholders» mener skipsrederen aksjonærer som har sett kursene stupe i de børsnoterte selskapene, og banker som kommer til å ta fremtidige tap i Eitzen Holding.

- Hvilken rolle vil du ha i Eitzen-systemet fremover?

- Jeg vil ikke ha noen rolle i det hele tatt.

- Men du er da storeier gjennom Eitzen Holding?

- Ja, men det er vel mer en formalitet.

- Er det noen verdier igjen i Eitzen Holdings?

- Nei. Det er langt, langt unna. Nå har vi bare solgt unna også i Eitzen Holding, og så er det shippingselskapene som ligger igjen, men det er mye mer gjeld enn det er verdier.

- Så Eitzen Holdings er helt tomt?

- Ja.

- Vemodig og trist

Eitzen-familien er majoritetseier i Eitzen Maritime Services og Camillo Eitzen, og klart største eier i Eitzen Chemical. Likevel har Axel C. Eitzen nå null kontroll over de tre børsnoterte selskapene. Nå er det bankenes menn som styrer.

- Hvordan er det å gi opp kontrollen over Eitzen-selskapene?

- Det er litt vemodig og trist ettersom det har vært familiens selskaper, som har eksistert siden 1883. Jeg har brukt all min tid på dette i over 30 år. Vi startet igjen i 1986 med 10.000 dollar , fire ansatte og to skip på teknisk management, svarer Eitzen.

Skipsrederen skulle gjerne ha sett at familiesagaen fikk en annen slutt enn den han opplever nå.

- Jeg hadde ønsket å drive Camillo Eitzen videre hvis forholdene hadde vært annerledes, sier Eitzen.

- Så er ikke det tilfellet, og jeg tar mitt ansvar for det.

Nå ser han fremover, og håper han kan få en sjanse til å gjenopprette familiens ære.

- Jeg håper på det beste for selskapet og de ansatte. Så må jeg prøve å gå videre prøve å skape noe nytt innen shipping, sukker Axel C. Eitzen.

TAPTE KAMPEN: Eitzen-familien har ikke lenger kontroll over sine egne selskaper.
TAPTE KAMPEN: Eitzen-familien har ikke lenger kontroll over sine egne selskaper.

Finanskrise-smell

Det har vært kjent siden finanskrisen at Eitzen-systemet har vært preget av nedturen i shipping kombinert med høy gjeld.

Gassrederiet Camillo Eitzen & Co, (Ceco) som er eierselskapet for de tre børsnoterte selskapene til Eitzen, har lenge slitt med stor gjeld og lav egenkapital.

Rederiet er blitt hardt rammet av finanskrisen og nedturen i internasjonal skipsfart.

I løpet av de tre siste årene har selskapet hatt et tap på omtrent 3 milliarder norske kroner før skatt.

Cecos viktigste eiendeler er kjemikalietankrederiet Eitzen Chemical, gjenværende gasstankere og majoritetsandelen i skipsutstyrs- og serviceselskapet Eitzen Maritime Services.

Press fra Nordea

Tidligere i år ble det kjent at en av rederigruppens banker har strammet grepet.

I mai skrev Dagens Næringsliv (DN) at Nordea presset Axel C. Eitzen ut fra styreledervervet i Eitzen Chemical for å ivareta sine interesser som långiver til andre deler av Eitzen-gruppen. Ingen av rederiets øvrige banker ble involvert.

Like etterpå ble Eitzen presset ut som styreleder i gassrederiet Camillo Eitzen & Co, og erstattet av Aage Figenschou.

Ifølge DN hadde Nordea ved utgangen av 2009 pant i Eitzen Holdings aksjer i det børsnoterte gassrederiet Camillo Eitzen & Co. som sikkerhet for lån på 650 millioner kroner.

Onsdag ettermiddag er markedsverdien av Camillo Eitzen cirka 282 millioner kroner.

I mai uttalte Axel C. Eitzen at han ville konsentrere seg om konsernsjef-stillingen i Eitzen Maritime Services.

Eitzen er fjerde generasjons skipsreder i det tradisjonsrike familierederiet. Han var konsernsjef i Camillo Eitzen & Co fra 1980 og frem til november 2008.

E24 har ikke lykkes med å få kontakt med styreleder Aage Figenschou i Camillo Eitzen og Co.

Jeg har brukt all min tid på dette i over 30 år..Vi startet igjen i 1986 med 10.000 usd , 4 ansatte og 2 skip på teknisk management.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå