Forsker etter kinesisk Ekornes-bud: – Norge er tilbake i varmen

Et enormt marked kan åpnes ytterligere for Ekornes, etter at et kinesisk selskap onsdag varslet bud på hele den norske Stressless-produsenten.


<p><b>ETTERTRAKTET MARKED:</b> Det kinesiske konsumentmarkedet er i vekst, hvilket Ekornes kan komme til å nyte godt av etter et eventuelt oppkjøp. Her hviler kinesiske kunder føttene i et utstillingsrom utformet etter Ikea-standard.</p>

ETTERTRAKTET MARKED: Det kinesiske konsumentmarkedet er i vekst, hvilket Ekornes kan komme til å nyte godt av etter et eventuelt oppkjøp. Her hviler kinesiske kunder føttene i et utstillingsrom utformet etter Ikea-standard.

– De kinesiske investeringene i Norge har gått fra å være mer spesialiserte og rettet mot energirelaterte sektorer, til å bli mer diversifisert i flere typer objekter. Sånn sett er det spennende at Ekornes også sees på som attraktivt, sier Kina-forsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Universitetet i Bergen og Norsk utenrikspolitisk institutt.

Onsdag morgen ble det kjent at det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing Group legger over fem milliarder kroner på bordet for å sikre seg den tradisjonsrike norske møbelprodusenten.

Ifølge Gåsemyr er det flere eksempler på positive utfall etter at vestlige selskaper har fått kinesiske eiere. Et konkret eksempel på dette er Elkem, som gjorde børscomeback i Oslo tidligere i år.

– Kinesiske investorer er i stor grad strategiske og langsiktige. Erfaringene med kinesiske eiere er ofte gode – de har lang investeringshorisont og ønsker å utvikle selskapene de investerer i, sier han.

Gåsemyr uttaler seg i denne saken med forbehold om at han ikke kjenner detaljene i den foreslåtte Ekornes-transaksjonen.

Mer kjøpekraft

Ved en eventuell overtagelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven. Planen er å fortsette produksjonen av de kjente merkevarene Stressless, IMG og Svane.

De tillitsvalgte i Ekornes har truffet grunnlegger Ruihai Zhao, og beskriver ham som en gründer med god kunnskap om møbler. Både fra de tillitsvalgte og selskapets side trekkes det frem at Qumei har et godt fotfeste i det kinesiske markedet, hvilket kan lede til økt salg.

Gåsemyr påpeker at en kinesisk eier både kan stille med god kjennskap til markedet, samt nødvendig logistikk og infrastruktur.

– Det kinesiske markedet er i sterk utvikling og blir mer og mer kjøpekraftig. Den kinesiske kunden som kan tenke seg å kjøpe Ekornes-produkter blir stadig mer attraktiv, og samtidig mer utfordrende å nå fordi konkurransen øker. Så det kan være veldig spennende for en bedrift som Ekornes å få kinesere inn på eiersiden, også med tanke på hvordan Kina kan bli et større marked for selskapet, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>TIL KINA:</b> Den velkjente Stressless-stolen kan bli å se i flere kinesiske hjem fremover.</p>

TIL KINA: Den velkjente Stressless-stolen kan bli å se i flere kinesiske hjem fremover.

– Aktive verden over

Hans Jørgen Gåsemyr er én av to norske bidragsytere til en rapport fra et europeisk nettverk av Kina-eksperter fra ulike tenketanker, European Think-Tank Network on China (ETNC), som omhandler kinesiske investeringer.

 <p><b>EKSPERT:</b> Hans Jørgen Gåsemyr forsker på kinesisk politikk og samfunn.</p>

EKSPERT: Hans Jørgen Gåsemyr forsker på kinesisk politikk og samfunn.

Han forteller at de kinesiske utenlandsinvesteringene fortsatt domineres av store, statseide selskaper, men at andelen private og mindre aktører øker.

– Kinesiske investorer er aktive verden over, og ser etter gode, strategiske investeringsobjekter ikke minst i godt utviklede industrielle land. Økningen har vært størst i det vestlige Europa, og Norge er et av landene som har tiltrukket seg relativt mye investeringer – også på tross av seks år med Nobel-problematikk, sier han.

Nobel-problemene startet etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Dette forsuret det bilaterale forholdet, noe ikke minst den norske oppdrettsnæringen fikk merke.

– Nobel-problematikken har vært veldig lett å både undervurdere og overvurdere. Vi vet at handelen og investeringene økte også gjennom disse årene, men det er også naturlig å tenke seg at en del investeringer ikke skjedde og at en del avtaler ikke ble realisert på grunn av den politiske frysen, sier Gåsmyr.

Ifølge forskeren er imidlertid dette helt tilbakelagt. Han viser blant annet til at mange kinesiske potensielle investorer nå besøker Norge.

– Dette er absolutt ikke aktuelt lenger. Nå er Norge tilbake i varmen, og alle den typen transaksjoner som krever byråkratisk tilrettelegging og politisk støtte kan nå få det ved behov. Ikke minst gjelder dette for de statseide kinesiske selskapene, som trenger politisk ryggdekning.

Strammer inn regelverk

Av rapporten fremgår det at de større kinesiske investeringene i Norge siden 2002 har en samlet verdi på rundt 5,9 milliarder euro.

– Norge er et av mange land kineserne er opptatt av. Kapitalsterke og resultatorienterte kinesiske selskaper ser over hele verden, inkludert i Norge, sier Gåsmyr.

Han forteller at kineserne tar og har tatt en rekke grep for å åpne sitt næringsliv mot verden.

– Generelt er det utfordringer knyttet til immaterielle rettigheter i Kina, og det skal man ta på alvor. Alle selskaper må ta sine forholdsregler. Men regelverket rundt dette styrkes i Kina, og det blir vanskeligere for aktører å slippe unna med kopier, sier han.

– Det er også økt fokus på å bedre markedstilgangen for utenlandske selskaper. Her er det mange skjær i sjøen og et langt lerret å bleke, men i samtalene mellom Kina og USA er dette én av mange kompliserte ting man ønsker å rydde opp i.

Varsler vekst

Qumei Home Furnishing Group har vært børsnotert i Shanghai siden 2015.

Selskapet har mer enn 850 butikker, møbelproduksjon i Kina og hadde i fjor en omsetning på 2,5 milliarder. De siste årene har omsetningsveksten vært på 27 prosent.

Qumei ble startet i 1993 av Ruihai Zhao, som sammen med sin familie kontrollerer 72,87 prosent av selskapet.

Blant kinesernes fremtidsplaner er å åpne 500 nye butikker de neste fem årene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå