Elkem med byks på børsen etter resultat

Elkem-aksjen er opp 9 prosent per aksje tirsdag morgen.


<p><b>STIGER:</b> Elkem steg kraftig fra start på Oslo Børs etter at resultatene fra fjerde kvartal ble lagt frem tirsdag. Bykset forklares med lettede markeder.</p>

STIGER: Elkem steg kraftig fra start på Oslo Børs etter at resultatene fra fjerde kvartal ble lagt frem tirsdag. Bykset forklares med lettede markeder.

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk opp med 0,47 prosent den første halvtimen, og havnet på 840,40 poeng.

Blant bedriftene som bidrar til å løfte børsen er Elkem, som tirsdag la frem resultater for fjerde kvartal.

Rapporten for fjerde kvartal var preget av lavere etterspørsel fra Kina.

Utbyttet per aksje ble satt til 2,60 kroner, som utgjør 45 prosent av selskapets profitt i 2018.

Børsbykset til til 24,75 kroner aksjen forklares med lettede markeder, forklarer analytiker i Carnegie, Morten Normann.

– Ni prosent opp er ikke overraskende ut fra hva de la frem. Aksjen var tynget veldig ned i høst. Kraftig nedgang gir kraftig oppgang når man ser at det ikke så ille, sier Normann, sier han til E24.

Han fortsetter:

– Om vi korrigerer for negative engangseffekter, så er resultatet seks prosent bedre enn der iallfall jeg lå. I tillegg la de frem relativt positiv guiding fremover, selv om de varsler et svakere resultat første kvartal av 2019. Dette er en effekt av grep de har gjort selv med å ta en ovn ut til vedlikehold.

Stiger etter resultatkatastrofe

Samlede inntekter i fjerde kvartal var 6.265 millioner kroner, som er likt med fjerde kvartal av 2017. Brutto driftsoverskudd (Ebitda) havnet da på 974 millioner kroner, ned fra 1.078 millioner kroner i samme tidsperiode av 2017.

Fremover venter de et svakt marked grunnet sesongvariasjoner i byggebransjen, men at prisene er ventet å stabilisere seg og øke etter første kvartal.

Også XXL, som tirsdag la frem resultat for fjerde kvartal tirsdag, bidro til å løfte børsen. XXLs resultat for fjerde kvartal av skuffet som ventet. Resultat etter skatt i fjerde kvartal falt rundt 80 prosent fra i fjor, fra 278 millioner til 55 millioner kroner.

Men en drøy halvtime etter børsåpning hadde XXL-aksjen steget med over 8 prosent. 

Selskapet skriver i rapporten til sine investorer at et slikt dårlig resultat «aldri vil skje igjen». De skriver også at utbytte og tilbakekjøp av aksjer ikke vil finne sted før tidligst fjerde kvartal 2019.

Faller etter dobling av resultat

Norway Royal Salmon, som doblet driftsresultatet, faller 8,90 prosent etter at de la frem kvartalsresultater tirsdag. 

Selskapet varsler at de fikk et operasjonelt driftsresultat (Ebit) på 232 millioner kroner, opp fra 95 millioner kroner i samme kvartal året før.

– Vi rapporterer i dag den høyeste operasjonelle Ebit i NRS sin historie både for et kvartal og for et år. Vi er fornøyd med at region nord fortsatt har positiv utvikling i produksjonskostnaden, men biologiske utfordringer i Region Sør trekker ned resultatet, uttaler konsernsjef Charles Høstlund.

NRS opplyser at styret vil foreslå et utbytte på seks kroner, opp fra 5,20 kroner i 2017.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå