Elkem vurderer nye grep hvis ikke handelskrigen løser seg

Industrigiganten Elkem sitter midt i skuddlinjen i den pågående handelskrigen mellom Washington og Beijing. Selskapet tror imidlertid ikke resultatet deres vil fortsette å falle utover høsten.


<p>Illustrasjonsbilde.</p>

Illustrasjonsbilde.

Industrigiganten Elkem slapp fredag resultatene for andre kvartal, som selskapet allerede hadde varslet at ville bli svake.

Etter et første kvartal der omsetningen falt og driftsresultatet ble mer enn halvert, ble utviklingen enda verre i andre kvartal.

Omsetningen falt fra 7,12 til 5,88 milliarder kroner, mot samme periode i fjor.

Elkem varslet i en børsmelding den 13. juni at utviklingen i andre kvartal var «svakere enn ventet». Selskapet anslo at brutto driftsresultat (EBITDA) skulle falle med om lag 25 prosent til 639 millioner.

I regnskapet viser fasiten at brutto driftsresultat endte på 647 millioner, ned fra 1,97 milliarder ett år tidligere.

Resultat etter skatt falt fra 1,33 milliarder til 143 millioner kroner.

For selv om selskapet i juni gang varslet at de var i rute for å nå målet om kostnadsbesparelser på 500 millioner kroner i år, så førte nye tollsatser i USA på kinesisk import at silikonprisene svekket seg. På toppen av dette opplevde Elkem at fabrikkanlegget deres i Roussillon i Frankrike fikk en forsinket oppstart etter en vedlikeholdsstans i mai.

Forsinkelsen og oppstartsproblemene i Frankrike har kostet 185 millioner kroner, ifølge Elkem.

Under kvartalspresentasjonen fikk Elkem-ledelsen spørsmål om de vil gjøre ytterligere grep utover den eksisterende kostnadsreduksjonen, hvis ikke situasjonen rundt handelskrigen bedrer seg:

– Vi har sett på mulige nye initiativ, men det er for tidlig å si noe konkret om nå. Men vi vurderer andre strukturelle løsninger, svarte konsernsjef Helge Aasen.

Elkem-aksjen åpnet ned nesten syv prosent på Oslo Børs fredag morgen, men hentet seg etterhvert noe inn.

Tror bunnen er nådd – foreløpig

Elkem er en av Norges eldste industrikonsern og er en av verdens ledende aktører innenfor produksjon av silisiumbaserte metaller og produkter. Disse produktene brukes i en rekke bransjer, som kosmetikk, luftfart, bil- og byggebransjen og helsesektoren.

Selv om Elkem har tatt grep for å flytte rundt på sine egne varestrømmer for å unngå handelskrigen som nå pågår, så rammes selskapet indirekte av uro i markedet.

– Prisene på silikonprodukter i Kina steg i mars i etterkant av kinesisk nyttår, men fikk en ny bratt nedgang i mai etter implementeringen av ytterligere tollsatser i USA. Tollsatsene medførte betydelig usikkerhet i markedet og kinesiske kunder besluttet å midlertidig stanse sine bestillinger i mai og juni. Etterspørselen i Kina ser ut til å ha forbedret seg i juli, men på lavere prisnivåer, sier Helge Aasen, konsernsjef i Elkem ASA.

– Prisene på ferrosilisium er nå på samme lave prisnivå som under finanskrisen, sa finansdirektør Morten Viga under kvartalspresentasjonen.

Han la til at karbon-divisjonen, som er den minste divisjonen, leverer mer stabile tall. Dette er den eneste divisjonen der marginene er stabile. I de andre divisjonene er marginene kraftig ned.

På spørsmål om silikonproduksjonen i Kina vil fortsette for full kapasitet fremover, indikerte konsernsjefen at det kan komme reduksjoner:

– Jeg tror vi kan forvente noe redusert kapasitetsutnyttelse inn i tredje kvartal, svarte konsernsjef Helge Aasen under kvartalspresentasjonen.

Selskapet anslår i sin prognose at brutto driftsresultat i tredje kvartal samlet sett vil holde seg «på nivå med andre kvartal». Konsernsjefen påpekte at snittprisene konsernet får solgt varene sine vil være lavere enn i andre kvartal.

– Vi venter ingen betydelig bedring i markedsforholdene og det er fortsatt stor usikkerhet. Vareprisene har stabilisert seg noe, fortsatte konsernsjef Helge Aasen om utviklingen i månedene fremover.

– Prisene på spesialiserte silikonprodukter og støperilegeringer holdt seg stabile, men salgsvolumene har blitt negativt påvirket av svake markedsforhold, særlig innen bilsektoren og bygg og anlegg, sier Elkem-sjefen.

Finansdirektøren uttalte at han har sett en bedring i bilbransjen fra juni.

Venter elbilvekst

Samtidig som Elkem nå rammes av uroen og tollsatsene som preger handelskrigen, så er det også flere lyspunkt for konsernet.

Selskapet ser vekstmuligheter innenfor både bygg- og helsesektorene, og ikke minst innenfor elbil og batteriproduksjon. Her leverer selskapet flere typer produkter som brukes i produksjonen.

– Elkem omsatte for 30 millioner euro i dette segmentet i fjor og forventer at dette øker til 50 millioner euro i år, fortalte konsernsjef Helge Aasen under kvartalspresentasjonen fredag.

Selskapet har besluttet å investere 65 millioner kroner i et pilotanlegg for batterigrafitt på fabrikkanlegget sitt på Fiskå i Kristiansand. Piloten skal brukes for å kvalifisere forskjellige produkter og evaluere hvordan man kan gå videre til en full industriell produksjon.

«Grafitt er det dominerende materialet for anoder i litium-ion battericeller, og etterspørselen er de neste ti årene ventet å øke til mer enn ti ganger dagens nivå på 150.000 til 200.000 tonn per år. For å møte denne etterspørselen trengs det betydelig økt produksjonskapasitet», skrev selskapet i en børsmelding i slutten av juni.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå