Elkem har funnet vei rundt Trumps tollmur mot Kina

Elkem ble som andre silikonprodusenter i Kina rammet av Trump-administrasjonens straffetoll. Det norsk-kinesiske industriselskapet har imidlertid funnet en vei rundt tollmuren, nemlig Europa.


<p><b>SIKTER MOT VEKST:</b> Elkem var tilbake på Oslo Børs i vår. Industriselskapet la tirsdag frem målene for de neste årene.</p>

SIKTER MOT VEKST: Elkem var tilbake på Oslo Børs i vår. Industriselskapet la tirsdag frem målene for de neste årene.

I handelskonflikten med Kina har Trump-administrasjonen hevet tollavgiftene i flere omganger, og Kina har svart med høyere toll på amerikansk import.

Det rammer det norsk-kinesiske selskapet Elkem, som er den største aktøren i det kinesiske silikonindustrien, som leverer produkter rammet av USAs straffetoll.

Silikon brukes blant annet i kosmetikk, energi, luftfart, bilbransjen, byggebransjen, og helsevesenet. Produktene kan være ulike former for belegg, tetningsmasse og bindemidler.

Elkem har imidlertid funnet en vei rundt tollmuren, nemlig Europa.

– Vi tar inn halvfabrikat fra Kina til Europa, som vi bearbeider videre der. Så sender vi halvfabrikat som har vi har produsert i Europa, til USA sier Elkem-sjef Helge Aasen til E24.

– Litt krøkkete er det, det er noe logistikkostnader og arbeidskapital, men utover det er det ikke noe dramatikk i det, sier Aasen.

– Globale spillere som oss har muligheten til å rerute produktene, så vi kommer ikke til å få en stor direkte effekt av dette,

Selskapet oppdaterte tirsdag markedet om blant annet vekstplaner, driften og finansielle mål, ved den første kapitalmarkedsdagen etter noteringen på Oslo Børs i mars.

Les også: (+) Er historiske Elkem en av de billigste aksjene på Oslo Børs?

Endrer handelsrute

Under presentasjonen viste Sandy Chen i Elkems silikonvirksomhet Xinghuo Silicones hvordan handelsstrømmene kan endres etter tollavgiftene.

Fra å sende produktene direkte fra Kina til USA, og fra Europa til USA, endres ruten til å gå fra Kina til Europa og videre til USA, viste Chen.

Les også: – Vi liker ikke at det blir innført handelshindringer

– Dette er ikke snakk om å shippe inn noe, bytte merkelapp og så sende videre. Det må fysisk produseres i Europa det som skal eksporteres til USA, legger han til.

Ifølge Elkem-sjefen er denne oppskriften aktuell også for andre aktører.

– Det vil alle spillerne som har kapasitet i både Kina, Europa og USA være i stand til å gjøre. Det begrenser effekten av importavgiften, sier han.

 <p><b>OPTIMIST TROSS HANDELSURO:</b> Administrerende direktør Helge Aasen i Elkem.</p>

OPTIMIST TROSS HANDELSURO: Administrerende direktør Helge Aasen i Elkem.

Rammet av handelskonflikten

USA kunngjorde tollavgift på 25 prosent på kinesiske importvarer med en verdi på 50 milliarder dollar i sommer, og deretter en importavgift på 10 prosent på varer verdt 200 milliarder dollar i september.

Den siste tollavgiften vil også økes til 25 prosent fra januar neste år, varslet amerikanske handelsmyndigheter. Det er i tillegg truet med å ilegge tollavgift på alle importvarer fra Kina.

Les også: – Ikke grunnlag for bekymringene

 <p><b>PRISFALL:</b> I det kinesiske silikonmarkedet falt prisene da USA jekket opp tollavgiftene.</p>

PRISFALL: I det kinesiske silikonmarkedet falt prisene da USA jekket opp tollavgiftene.

Straffetollen rammet eksporten av silikonprodukter og andre varer med silikoninnhold, hvilket ga redusert etterspørsel i Kina, der silikonmarkedet gikk fra å være stramt til en situasjon med fallende priser.

Aasen forteller at innkjøperne satt seg på gjerdet på grunn av tollavgiften.

– Noe av eksporten til USA stoppet opp, i alle fall en periode. Det er ikke bare direkte silikonsalg, det er en del av det, men det er mange sluttprodukter som inneholder silikon, som er også er rammet.

Ifølge Elkem-sjefen var kinesiske produsenter, inkludert Elkem, raske til å justere produksjonen, for å unngå en betydelig lageroppbygging.

– Noe var det, men det var vel så mye en psykologisk effekt som vi så i markedet. Vi kom fra et veldig høyt prisnivå og innkjøperne satt seg på gjerdet og ventet. Det var noen uker der det skjedde veldig lite, og prisene falt betydelig, sier han.

Les også: Slik skal Elkem vokse etter børs-comebacket

Nå har markedet stabilisert seg, ifølge Elkem-sjefen.

Saken fortsetter under annonsen.

– Fremdeles er det høyere lagre enn det var i sommer, men det er nå på vei ned og vi forventer å få en ganske stabil situasjon når vi går inn i 2019.

Blandede signaler

Signalene fra USA om handelskonflikten har vært blandet.

Budskapet fra visepresident Mike Pence under en tale i forbindelse med APEC-toppmøtet i Papua Ny-Guinea lørdag var at USA har ingen intensjon om å vike i handelskrigen med Kina, og til og med kan doble tollene, med mindre Kina gir etter for USAs krav.

Det sto i kontrast til uttalelser fra president Donald Trump, om at han kan unnlate å innføre nye toller etter at Kina sendte en liste med tiltak de er villige til å gjennomføre for å løse konflikten.

Den neste muligheten for et møte mellom de to landenes presidenter er ved G20-møtet i Argentina i slutten av november.

– Det er vanskelig å spå, men det kommer forskjellige signaler, både at konflikten er tilspisset og at det er vilje på begge sider til å finne en løsning, sier Elkem-sjefen.

– Spørsmålet er om dette kan føre til at veksten i Kina bremses. Kinesiske myndigheter er veldig klare på at de skal stimulere veksten, og har begynt å ta grep. Jeg tror ikke dette blir veldig dramatisk, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå