Elkem på vei mot Oslo Børs – skal hente 5 milliarder

Syv år etter at Orkla solgte Elkem til China National Bluestar er det duket for notering på Oslo Børs.


<p><b>MOT BØRS</b>: Elkem planlegger børsnotering.</p>

MOT BØRS: Elkem planlegger børsnotering.

Elkem, som de siste årene har økt inntektene kraftig, melder mandag at det planlegger en notering på Børsen, samtidig som det skal hente inn rundt 5 milliarder kroner i en emisjon.

Emisjonen skal støtte Elkems strategi og vekstplaner, skriver selskapet.

Aksjesalget vil bestå både av et tilbud til institusjonelle investorer i Norge og internasjonalt, og til privatpersoner.

Les også: Orkla selger Elkem

To oppkjøp i Kina

Dagens eier Bluestar Elkem International, et datterselskap av China National Bluestar, planlegger å redusere sitt eierskap, men vil fortsette å være hovedeier. 

Børsnoteringen og kapitalinnhentingen skjer i forbindelse med at Elkem skal kjøpe de to kinesiske selskapene Xinghuo Silicones og Yongdeng Silicon Materials.

Xinghuo Silicones er den største silisiumfabrikken i Kina målt etter kapasitet.

Oppkjøpene skal blant annet bidra til at Elkem får ta del i det raskt voksende kinesiske markedet.

Prisingen av emisjonen er ventet å skje i løpet av første kvartal.

Solid inntektsvekst

Elkems historie strekker seg tilbake til 1904. I 2005 ble selskapet kjøpt av Orkla, før det ble solgt til China National Bluestar i 2011.

Elkem var også selskapet som kjøpte Rec Solar for noen år siden.

Industriselskapet har i dag hovedkontor i Oslo.

Medregnet de kinesiske selskapene som kjøpes vil det ha 6.100 ansatte, 2017-inntekter på 21,4 milliarder kroner og et driftsresultat på 1,9 milliarder kroner. 

Elkem produserer blant annet silisium, ferrosilisium og spesiallegeringer til støperiindustrien. I 2012 hadde selskapet inntekter på 11,5 milliarder kroner, noe som vokste til 14,5 milliarder i 2015.

– Vi ser en økende etterspørsel etter våre løsninger og er godt posisjonert for ytterligere lønnsom vekst, sier Elkem-sjef Helge Aasen i en kommentar.

– En notering av Elkem på Oslo Børs vil forbedre tilgangen til en diversifisert kapitalbase og støtte vår vekststrategi, fortsetter han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå