Analytiker tror Kina-planer kan være bakgrunnen for Musk-stunt

Finansieringen av gigantfabrikken i Kina er komplisert med Tesla på børs, tror analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities.


<p><b>OVERRASKET IGJEN</b>: Elon Musk annonserte sine planer om å ta Tesla av børs tirsdag kveld, på Twitter. Her under konferansen Grønn Omstilling - Fremtidens transportløsninger i Oslo i 2016.</p>

OVERRASKET IGJEN: Elon Musk annonserte sine planer om å ta Tesla av børs tirsdag kveld, på Twitter. Her under konferansen Grønn Omstilling - Fremtidens transportløsninger i Oslo i 2016.

Tirsdag kveld smalt Tesla-gründer Elon Musk til på Twitter igjen. Uten forvarsel la han ut meldingen som fikk Tesla-aksjen til å stige 11 prosent for dagen: «Vurderer å gjøre Tesla privateid for 420 dollar [per aksje]. Finansiering sikret», skrev Musk.

Han la senere til at et Tesla av børs vil gå mye jevnere og med mindre forstyrrelser, og at det vil «sette en stopper for negativ propaganda fra shortere». I et åpent brev til sine ansatte utdyper Musk sine tanker bak å ta Tesla av børsen.

– Å være avhengig av kvartalsmessige sykluser setter et enormt press på Tesla for å ta beslutninger som kan være riktige kortsiktig, men muligens gale på lang sikt, skriver han.


– Ubalanse rundt Kina-planer

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities tror imidlertid det er mer bak Musks nye planer.

– Alle fusjoner og oppkjøp er et resultat av at det har oppstått en ubalanse som gjør at et selskap velger å handle. Ubalansen som har oppstått her er sannsynligvis rundt diskusjonene av hvordan de skal strukturere og finansiere Tesla i Kina med det planlagte bilproduksjonsanlegget i Shanghai til 2 milliarder dollar, i en tid hvor USA og Kina har en voksende handelskonflikt, sier Molnes til E24.

Har bedt kinesiske myndigheter om hjelp

Det samsvarer med nyheten om at Elon Musk i sist uke sa at lokale kinesiske banker vil lånefinansiere gigantanlegget, meldt av Bloomberg i morgentimene onsdag.

Minst fire utlånere har begynt evalueringsprosessen på lånene, sier kilder som har kjennskap til planene, til Bloomberg. Noen av bankene har sågar signert konfidensialitetsavtaler med myndighetene i Shanghai og Tesla, ifølge kildene.

Den nye fabrikken ble først estimert til å koste 5 milliarder dollar, men forrige uke uttalte selskapet at de har tro på at de vil kunne bygge fabrikken for under halvparten av prisen.

Tviler på gjennomføring

I brevet til sine ansatte skriver Musk at en endelig avgjørelse ennå ikke er fattet om Teslas fremtid på børsen.

– Det som vil være avgjørende for om Elon Musk gjennomfører det er hva de andre av de 20 største investorene som er amerikanere synes om dette. Om de andre investorene synes det er en god idé kan det bli gjennomført, sier Molnes.

Likevel tror analysesjefen at børsavgangen mest sannsynlig ikke vil bli skje.

– Det Elon Musk ikke har tenkt på er at de fleste amerikanske investorene eier dette i aksjefond som investerer i børsnoterte aksjer, og dersom det skal privatiseres så går det til en annen avdeling i fondsfamiliene. Musk mister dermed de personlige kontaktene, til tross for at han har sagt at det er viktig å få med de største investorene videre. Det er det nok mange av dem som ikke er så glade for og da vil det sannsynligvis bli stoppet før det blir en avstemning blant aksjonærene, sier Molnes.

Anbefaler hverken kjøp eller salg

Han minner om at Tesla-aksjen samtidig er «shortet» i rekordhøy grad, altså lånte aksjer som er solgt i markedet i håp om en lavere tilbakekjøpspris.

– Det som skaper krøll er at aksjen er over 20 prosent shortet. De som har shortet har lånt aksjer som de har solgt i markedet. Ved et oppkjøp må disse kjøpes tilbake og leveres tilbake til sine eiere.

Molnes minner om at Norne for mindre enn en uke siden ikke ville anbefale noen hverken å kjøpe eller selge Tesla-aksjer.

– [Det skrev vi] fordi både risiko og potensial hadde økt etter at Elon Musk annonserte at han hadde funding fra lokale banker for å bygge Gigafactory 3 i Shanghai i Kina, med mål om en total produksjon av biler på 700.000 biler i 2020. Shorting er en kortsiktig strategi og med funding fra Kina fram til 2020 skrev vi at vi anbefalte de som var short å liste seg stille ut av døren før de andre bjørnene våknet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå