Amerikanske myndigheter: Statoil får bot for forsøk på indeks-manipulering

Skal ha forsøkt å drive opp propanprisen for å unngå tap.


<p><b>FÅR BOT:</b> Statoil bøtelegges av amerikanske myndigheter.</p>

FÅR BOT: Statoil bøtelegges av amerikanske myndigheter.

Det amerikanske overvåkningsorganet Commodity Futures Trading Commission opplyser i en pressemelding tirsdag at de mener Statoil har forsøkt å manipulere propan-indeksen Argus Far East Index.

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones Newswires har selskapet blitt ilagt en bot på fire millioner dollar.

Forholdene som omtales skal ha funnet sted fra oktober til november 2011. Statoil skal ha forsøkt å manipulere indeksen for å oppnå gevinst på sine fysiske og finansielle posisjoner, inkludert New York-klarerte swapavtaler knyttet til Argus-indeksen.

– Manipulering i våre markeder hemmer fri og rettferdig konkurranse og svekker den økonomiske veksten. Som dette tilfellet viser, vil vi arbeide utrettelig med å fjerne manipulering i våre markeder der det oppstår, for å sikre at deltagerne i våre markeder kan være trygge på at de konkurrerer på like vilkår, sier CFTC-direktør James McDonald i en kommentar.

Den aktuelle indeksen er en propanprisindeks som publiseres av den uavhengige organisasjonen Argus. Disse innhenter informasjon fra markedsaktører om tilbudskurser og sluttede transaksjoner i markedet.

Indeksen benyttes som underliggende for USA-handlede terminkontrakter og swapkontrakter i propanindustrien.

– Hemmer konkurransen

De amerikanske myndighetene mener at Statoil hadde hatt betydelige tap på sin flytende gass-enhet i 2011. Det norske selskapet skal da ha etablert posisjoner som ville gi fortjeneste dersom Argus-indeksen steg.

Den ventede oppgangen fant imidlertid ikke sted, og dette skapte risiko for ytterligere Statoil-tap.

Statoil skal da ha kjøpt laster med håp om å signalisere høy etterspørsel og oppadgående press på propanprisene. Dette skal ha fremgått gjentatte ganger i Statoil-kommunikasjon, og en Statoil-trader skal ha skrevet følgende:

«Dersom vi kjøper 17 laster er det kun et par dager der vi ikke vil være i stand til å ha god påvirkning på Angus-kvoteringen... Vi vil faktisk sannsynligvis bevege den en god del opp når vi fortsetter å kjøpe».

Kjøpene skal internt i Statoil ha blitt omtalt som «bullets».

Ingen detaljer

Hos Statoil er man rimelig ordknappe om boten.

– Vi gir ingen detaljer utover å bekrefte at det er et forlik og at vi har hatt et godt samarbeid med CFTC, sier kommunikasjonsrådgiver Elin Isaksen i Statoil til E24.

– Hvordan skal dere forsikre dere om at dette ikke skjer igjen?

– Det å være en ansvarlig aktør i markedet er veldig viktig for Statoil. Vi jobber alltid med å forsikre oss om at både våre ansatte og våre systemer følger de reglene som gjelder, sier Isaksen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå