Equinor med miljøplan for oljeleting utenfor Australia

Equinor planlegger letebrønn i Australbukta tross miljøprotester. Selskapet har nå levert sin miljøplan for letingen.


<p>LETEBORING: Equinor har levert miljøplanen før den planlagte oljeletingen i Australia.</p>

LETEBORING: Equinor har levert miljøplanen før den planlagte oljeletingen i Australia.

Equinor tok kontroll over to lisenser i Australbukta, et havområde utenfor den sørlig kysten til Australia i 2017.

Daværende Statoil overtok BPs eierandel på 70 prosent i letelisensene EPP39 og EPP40.

Sent i 2020 skal Equinor lete etter olje i dette området. Det skriver selskapet i en pressemelding, ifølge Reuters.

Selskapet ber om innspill til et utkast av miljøplanen som ble offentliggjort tirsdag. I pressemeldingen skriver Equinor at det vil ta tilbakemeldinger i betraktning før miljøplanen leveres til australske myndigheter.

Det er miljøplan for EPP39 som nå er levert, der Equinor planlegger å bore én letebrønn.

Ville stanse oljeletingen

NRK har tidligere skrevet om at lokalsamfunn, fiskere, turistnæring og urfolksledere har protestert mot planene.

Kenguruøyas ordfører Peter Clemens reise verden rundt for å stanse oljeletingen i fjor, og ble intervjuet av E24 da han besøkte Norge.

– Det er midt i en marin konserveringspark, på ultradypt vann der man aldri har gjort suksessfulle boringer tidligere, i et av de mest lumske farvannene i verden. Og langs kysten ønsker ikke majoriteten av samfunnene at Australbukta skal bli industrialisert – inkludert urbefolkningen, som har bodd der i 60.000 år, sa Clemens den gang.

Daværende Statoil entret Australbukta som partner med BP i fire offshore letelisenser i 2013.

Siden 2017 har selskapet imidlertid vært eneeier og operatør for to lisenser, og har forpliktet seg til å bore minst én letebrønn innen høsten 2019.

Fra miljøorganisasjoner har det også vært stilt spørsmål ved lønnsomheten ved å utvinne ressursene i Australbukta på grunn av høye lønnsomhetspriser.

– Det er ikke de billigste prosjektene det er snakk om. Med økende fokus blant globale investorer på bærekraft så blir denne type prosjekter mer og mer risikable. Det er knyttet økende omdømmerisiko til å drive i slike områder, sier analytiker Thina Saltvedt i Nordea til E24.

– Det er ikke bare jeg som mener at om mindre enn ti år bør oljeetterspørselen være på hell. Og den bør være på hell veldig snart om vi skal nå Paris-målet. Er det verdt risikoen, spør hun.

– Lyttet og lært

– Vi har lyttet og vi har lært. Vi vet hvor mye Australbukta betyr for dere. Det kan også være en av Australias største urørte oljereserver, skriver selskapet i presentasjonen av miljøplanen.

Det har ikke vært leteboring i området siden 2003, og ingen av brønnene som til da hadde blitt boret fant olje eller gass. Wood Mackenzie anslår at det området kan inneholde 1,9 milliarder fat oljeekvivalenter, ifølge Reuters.

– De siste to årene har vi forhørt oss med over 100 ulike organisasjoner sør i Australia. De har hele tiden bedt oss om å være åpne. Vi har hørt på dem og gir i dag ut miljøplanen for vår oljeleting, sier leder Jone Stangeland i Equinor Australia til NTB.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå