Equinor-navnet klubbet gjennom: Nå er Statoil historie

Statoil skifter offisielt navn til Equinor etter godkjennelse fra selskapets generalforsamling.


<p><b>NAVNEBYTTE:</b> Statoil byttet tirsdag navn til Equinor under generalforsamlingen som godkjennte endringen. Her presenterte konsernsjef Eldar Sætre det nye navnet på allmennmøte i Stavanger tidligere i år.</p>

NAVNEBYTTE: Statoil byttet tirsdag navn til Equinor under generalforsamlingen som godkjennte endringen. Her presenterte konsernsjef Eldar Sætre det nye navnet på allmennmøte i Stavanger tidligere i år.

Tirsdag var Statoils siste generalforsamling.

Siden opprettelsen i 1972 har Statoil vært en del av navnet til Norges største oljeselskap. Men nå er Equinor-navnet trommet igjennom.

Onsdag morgen vil også Statoil-aksjen handles under navnet Equinor, navnet som skal avspeile selskapets strategi om å bli et bredere energiselskap.

– I morgen tidlig registrerer vi det nye navnet i Brønnøysund, og sender ut en børsmelding om skifting av ticker fra STL til EQNR, sier informasjonssjef i Statoil Bård Glad Pedersen.

Statoil sier det forventes at navnebytte vil være klart på New York-børsen tidligst nasjonaldagen 17. mai.

– Nå starter jobben med å bytte logo og navn på 40 installasjoner offshore og 60 kontorbygg i 40 ulike land, sier Pedersen som ikke kan si nøyaktig hvor lang tid navnbytte vil ta.

 <p><b>VEIEN VIDERE:</b> Informasjonssjef I Statoil, Bård Glad Pedersen</p>

VEIEN VIDERE: Informasjonssjef I Statoil, Bård Glad Pedersen

– Dette kommer vi til å ta skrittvis.

Ansatte: – Ubegripelig

Leder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil Sokkel er selverklært motstander av navneendringen, noe han har vært siden det ble lansert.

– For meg er dette helt ubegripelig, og helt feil timing, sier han til E24.

Stamnes synes heller ikke det rimer når Equinor sier navneendringen skal samsvare med satsingen på nye energiformer, når den totale satsingen de neste 13 årene vil være på 100 milliarder.

– Det er omtrent det samme som vi bruker på olje- og gassbransjen på ett år, sier han.

Stamnes sier videre at majoritetene av de ansatte som har kontaktet ham om navnet, deler hans frustrasjon.

– Så må vi jo respektere at noen har et annet syn, ja. Men navnet skjemmer ingen, og jeg synes ikke vi trenger å bytte navn fordi vi skal bli bredere på energi. Coca Cola og Marlboro har heller ikke byttet, fordi de er godt anerkjente navn som man har bygget opp over tid, poengterer Stamnes.

Kostnad

For å gjøre det nye navnet kjent, vil selskapet gjennomføre en rekke kampanjer både i Norge og i utlandet.

I mars sa Statoil-sjef Eldar Sætre at prisen for navnebytte vil komme på mellom 230 og 250 millioner kroner.

Det sier Pedersen fremdeles er målet, men at det er usikkerhet rundt nøyaktig hvor store kostnadene blir.

– Det er vår forventning at utgiftene blir som allerede meldt, men vi ser på dette som en investering i fremtiden. Estimatet som ble lagt frem er jo uten å ha vært i dialog med leverandørene, så det er alltid litt usikkerhet knyttet til hva som blir det endelige tallet.

Sætre forsto at navnet ville virke rart for mange i starten, men at man må gi det tid.

– Det tar tid å bli vant til et nytt navn, og jeg forventer ikke at Equinor skal være kjærlighet ved første blikk hos alle. Navnet vil virke fremmed i starten, men mitt beste råd er å gi det litt tid og la det modne.

Equinor var tidligere navnet på selskapet til veterinær Christine Siljedal, som tidligere har deltatt i TV 2-serien «Jakten på kjærligheten».

Det er ikke klart hvor mye Statoil betalte veterinæren for det nye navnet.

Saken fortsetter under bildet.

 <p><b>SKILTBYTTE:</b> Equinor sier de skal bytte logoer på over 40 installasjoner offshore og 60 kontorbygg i over 40 land. Avbildet er gassplattformen Sleipner T utenfor Stavanger.</p>

SKILTBYTTE: Equinor sier de skal bytte logoer på over 40 installasjoner offshore og 60 kontorbygg i over 40 land. Avbildet er gassplattformen Sleipner T utenfor Stavanger.

Ville utsette navneendringen

Det har vært politiske uenigheter rundt navnebytte, og i forbindelse med en høring foreslo Arbeiderpartiet og Senterpartiet å utsette navnebytte slik at Stortinget kunne få behandle saken.

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide vil helst beholde Statoil-navnet, fordi det bærer med seg historien om statens suksesshistorie, hvor man skapte et oljeselskap som klarte å utnytte norske ressurser og samtidig bygge opp sterk nasjonal teknologisk kompetanse.

Olje- og energiminister Terje Søviknes mente det ikke var nødvendig å konsultere Stortinget om den statskontrollerte oljegigantens nye navn.

– Jeg mener navnet er godt. Det tar litt tid å venne seg til, men jeg tror Statoil vil klare å fortelle en god historie og posisjonere seg for fremtiden både her hjemme og ute med dette navnet, sier Søviknes til E24.

Statoil forklarer selv at «Equinor» kombinerer «nor» i Norge med «equi», som er starten på engelske ord som «equal», «equality» og «equilibrium» – altså verdier som likhet, likeverd og likevekt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå