Nå eier staten Statoil-aksjer for 483 milliarder

Stigende oljepris gir børsfest for oljeselskapene. Nå har Statoil-kursen doblet seg siden inngangen av 2016, og det gir god avkastning for oss nordmenn.


<p><b>STORE SKIFTER</b>: Det statlige oljeselskapet Statoil ble børsnotert og delprivatisert i 2001, og har siden da delt ut milliarder av dollar til den norske staten. Onsdag morgen vil Statoil-aksjen handles under navnet Equinor, hvis generalforsamlingen godkjenner endringen som skal avspeile selskapets strategi om å bli et bredere energiselskap.</p>

STORE SKIFTER: Det statlige oljeselskapet Statoil ble børsnotert og delprivatisert i 2001, og har siden da delt ut milliarder av dollar til den norske staten. Onsdag morgen vil Statoil-aksjen handles under navnet Equinor, hvis generalforsamlingen godkjenner endringen som skal avspeile selskapets strategi om å bli et bredere energiselskap.

Både småaksjonærer og storinvestorer kan fryde seg over en formidabel oppgang på Oslo Børs den siste tiden, med en oppgang på over 20 prosent det siste året. 

Den norske staten eier milliarder i aksjer på børsen, og har store eierandeler i blant andre DNB, Norsk Hydro, Kongsberg-gruppen og Telenor.

Den desidert største eierposten er imidlertid i Statoil, der Olje- og energidepartementet sitter med 67 prosent av aksjene.

Folketrygdfondet, som forvalter Statens pensjonsfond Norge, er oljeselskapets nest største eier, med rett over tre prosent av aksjene. 

Da Oslo Børs stengte fredag, kostet en Statoil-aksje hele 216,80 kroner. Det betyr at statens eierpost er verdt hele 483 milliarder, ifølge E24s beregninger. 

Aksjekursen har steget med hele 49 prosent det siste året, samtidig som selskapet har delt ut milliardutbytter til aksjonærene. 

Pengemaskin

Ved inngangen til 2016 var Statoils aksjekurs nede i 103 kroner per aksje. Samme år nådde oljeprisen bunnen, etter en lengre periode med prisfall.  

To år senere har både aksjekursen og oljeprisen klatret seg oppover.

Da selskapet la frem resultat for første kvartal i slutten av april, la de frem sitt beste justerte resultat siden høsten 2014

Det endte på 4,4 milliarder dollar, tilsvarende litt over 35 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

Børslokomotivet er også kjent for sine store og jevne utbytteutbetalinger, som for 2017-året lå på 0,89 dollar per aksje, fordelt på fire kvartalsutbetalinger.

Les ogsåEndringene i Statoil-ledelsen: – Styrker sin posisjon som en kandidat til å bli den neste konsernsjefen

Så mye betalte de i skatt – i første kvartal 

Den stigende oljeprisen førte ikke bare til et godt Statoil-resultat, til glede for den norske staten, men også til solide skatteinntekter.  

Bransjenettstedet Enerwe publiserte forrige måned en oversikt over hvor mye selskapet betalte i skatt for årets første kvartal. 

Skatteregningen ble på hele 23,3 milliarder kroner for årets tre første måneder, ifølge beregningene til nettstedet. 

Det er til sammenlikning litt mer enn det Norge bruker på politi og rettsvesen iløpet av et år. 

Årsaken til den store skatteregningen er det norske oljeskattesystemet, som blant annet førte til et stup i inntektene i 2014, da oljeprisen halverte seg fra over hundre dollar fatet.   

Les også: Søviknes svarer på lisenskritikken: – Å hevde at dette er udemokratisk er meningsløst

 <p><b>OLJEPRISEN</b>: Et fat olje har steget jevnt det siste året, noe som er godt nytt for børslokomotivet Statoil og de andre oljeaksjene på Oslo børs. </p>

OLJEPRISEN: Et fat olje har steget jevnt det siste året, noe som er godt nytt for børslokomotivet Statoil og de andre oljeaksjene på Oslo børs. 

Spår fortsatt oppgang

Statoil er ikke den eneste oljeaksjen som har steget kraftig den siste tiden. Røkke-selskapet Aker BP har hatt en enorm vekst siden 2016, og siste måned viste en kursutvikling på nærmere 30 prosent.

Les mer: Aker BP-aksjen til værs – passerte Hydro som Børsens fjerde største

Flere oljeserviceselskaper har også steget den siste tiden.  

Analytikerne er ikke samstemte i spådommene om Statoil-aksjens utvikling fremover. Oversikten fra E24 Børs viser syv kjøpsanbefalinger og fem salgsanbefalinger, og hele 17 hold-anbefalinger.

Meglerhuset DNB Markets har en kjøpsanbefaling på selskapet, med et kursmål på 219 kroner, noe som er litt over det aksjekursen endte på fredag.

Carnegie justerte opp sitt kursmål fra 215 til 230 kroner sent i forrige måned.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå