Europeisk nettmegler varsler priskrig om norske privatkunder

Nederlandske DeGiro etablerer seg i Norge, og lover de etablerte aktørene knallhard priskamp om kundene.

<p><b>KLAR FOR KAMP:</b> DeGiros nederlandske toppsjef Gijs Nagel er i Oslo for å lansere selskapets tjenester.<br/></p>

KLAR FOR KAMP: DeGiros nederlandske toppsjef Gijs Nagel er i Oslo for å lansere selskapets tjenester.

Den ferskeste aktøren i det norske markedet hevder sågar at de kan tilby 80 prosent lavere priser enn konkurrentene.

Dette forteller selskapets nederlandske toppsjef Gijs Nagel.

– Vi skiller oss ut fordi vi er så billige, og da snakker vi ikke om 10 prosent, sier Nagel til E24.

Han besøker Norge i forbindelse med lanseringen, og er ikke redd for å hisse på seg den norske meglerbransjen.

– Om du er privatkunde i dag, må du betale kurtasje som gjør det umulig å tjene penger som trader. Det er ingen hedgefond, institusjonelle aktører, formuesforvaltere eller pensjonsfond som betaler slik kurtasje, det ville ikke vært lønnsomt. Du kan investere, for da er ikke kurtasjen så viktig, men trading er umulig, sier han.

Spår endringer i markedet

DeGiro ble stiftet i 2008 og rettet seg i utgangspunktet mot profesjonelle forvaltere. De åpnet sin handelsplattform for privatkunder i 2013, og har siden den gang ekspandert svært hurtig til en rekke europeiske land.

Målet er å bli den største nettmegleren i Europa. I 2015 venter DeGiro å gjennomføre transaksjoner for over 30 milliarder euro.

DeGiro starter sin virksomhet i Norge torsdag, og Norge vil da bli det 15. landet der selskapet tilbyr tjenester.

Nagel spår store omveltninger i bransjen.

– Markedet kommer til å endre seg totalt innen et par år. Ingen av de etablerte aktørene kan fortsette slik de gjør i dag. De må samarbeide eller risikere konkurs, sier han.

Ifølge Nagel er selskapet i stand til å tilby lavere kurtasje fordi de er mer effektive.

– Vi har en struktur som er bygget for fondsforvaltere, og tilbyr nå alle den samme strukturen. Vi har måttet bygge ut kundeservice og risikoanalysekapasiteten, men IT-strukturen er omtrent den samme. Og den er mye mer effektiv enn hos de eldre meglerhusene, sier han.

Venter større norsk aksjeinteresse

DeGiro mener at det norske markedet er interessant fordi mange nordmenn har mye sparepenger, men nordmenn flest er samtidig konservative investorer: Ola og Kari Nordmann investerer helst i boligmarkedet.

Nagel tror imidlertid at dette kan snu.

– Husprisene vil nå et tak i fremtiden, og da vil folk se etter andre investeringsmuligheter. De vil, når de lærer mer om det, se at aksjemarkedet er det beste alternativet, for der kan de diversifisere investeringene sine, sier han.

Han mener det er rart at Norge gjennom Oljefondet investerer i aksjer og obligasjoner over hele verden, mens nordmenn virker å være skeptiske til slike investeringer.

– Det er som to verdener. På den ene siden har man fattet den briljante avgjørelsen å spare oljepengene i et fond og så investere dem, på den andre siden gjør man nettopp det motsatte, sier han.

– Klare for konkurranse

DeGiro går med sin norgeslansering i strupen på både store finansaktører som DNB, samt mer spesialiserte tilbydere som Netfonds og Nordnet.

– Vi er vant med hard konkurranse, og når nye aktører kommer inn er det positivt for private sparere og investorer. Vi ser frem mot å møte konkurransen, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet.

Han er ikke bekymret.

– Vi tror at vi har et konkurransekraftig tilbud i dag, og vil også ha det i fremtiden, sier han.

Skar er ikke overraskende ikke helt enig i at det er umulig å tjene penger på trading i dag, men gir Nagel rett i at kurtasje er en utfordring for småsparere.

– Dersom man skal drive aktiv trading er en av de viktigste oppgavene å holde kostnadene så lave som mulig. Det handler også om volumer, men dersom man gjør mange små transaksjoner kan det være vanskelig å tjene penger, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå