Hedgefond-topp med tidenes skattesmell: Skylder nesten 7,8 milliarder i skatt

Investoren John Paulson (62) tjente 30 milliarder på å ha forutsett finanskrisen. Nå kommer den store baksmellen.


<p><b>MÅ PUNGE UT</b>: John Paulson (i midten) tjente gress på finanskrisen i 2008, men skattemyndighetene har ikke glemt ham.</p>

MÅ PUNGE UT: John Paulson (i midten) tjente gress på finanskrisen i 2008, men skattemyndighetene har ikke glemt ham.

John Paulson (62) ble berømt da han veddet mot såkalte subprime-lån i forkant av finanskrisen for snart ti år siden. Paulsen tjente personlig fire milliarder dollar på å ha forutsett krisen, og nå vil amerikanske skattemyndigheter ha sin del av kaken, skriver Wall Street Journal.

Paulson skal innen 17. april betale inn om lag 1 milliard dollar, nesten 7,8 milliarder norske kroner, i skatt. Dette kommer i tillegg til de 500 millioner dollarene han betalte i skatt i 2017, sier kilder til avisen.

Summen er så stor at den langt på vei overgår grensen for hvor mye en skattebetaler får innbetale via en sjekk (som er 99.999.999 dollar).

Fikk utsettelse på skatten

I tillegg til de fire milliardene han selv tjente, fikk han også inn om lag 15 milliarder dollar til sine fond på investeringen like før finanskrisen, skriver avisen.

Årsaken til at skatteregningen kommer først nå, er at han fikk utsatt hoveddelen av skatten på fortjenestene, ved hjelp av skatteregler som var tilgjengelig for fondsforvaltere på den tiden.

– Man kan trygt si at dette er en av de største skatteregningene på inntekt i historien, sier Henry Bregstein, som er leder for finansielle tjenester ved advokatselskapet Katten Muchin Rosenman LLP, til avisen. 

– Får ikke plass til summen

Paulson har riktignok pengene som trengs til å blidgjøre skattemyndighetene, men det vil likevel svi. Per i dag sitter Paulsens fond Paulson & Co. på litt under 9 milliarder dollar, ned fra 38 milliarder for syv år siden. Ifølge Wall Street Journal har Paulson blant annet solgt unna aksjer i Caesars Entertainment Corp for å ha nok cash til å dekke baksmellen.

I tillegg kan den nenvte grensen på hvor mye en skattebetaler kan betale via en sjekk, føre til hodebry, skriver avisen.

Paulson kan ha grunn til å betale med sjekk for å tjene på rentene frem til skattemyndighetene hever sjekken. I så fall må han betale med minst ti sjekker på like under 100 millioner dollar hver, men flere skatteadvokater Wall Street Journal har snakket med, forteller at klienter noen ganger får problemer med å få plass til så mange sifre på én linje på sjekken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå