Finanstilsynet refser DNBs hvitvaskingsarbeid

Gang på gang gikk alarmen i DNBs interne system for transaksjonsovervåkning. Men storbanken sviktet i oppfølgingen, ifølge ny tilsynsrapport.


<p><b>FÅR HVITEVASKINGS-KRITIKK:</b> DNB, her ved konsernsjef Rune Bjerke .</p>

FÅR HVITEVASKINGS-KRITIKK: DNB, her ved konsernsjef Rune Bjerke .

– Vi er enige med tilsynet i at vi ikke er i mål, og vi tar kritikken veldig alvorlig, sier DNBs konserndirektør for kommunikasjon, Thomas Midteide, i en kommentar til E24.

I en ny rapport publisert fredag morgen refser Finanstilsynet DNB for manglende beredskap, styring og kontroll for å hindre hvitevasking og terrorfinansiering.

Rapporten kommer etter et stedlig tilsyn hos DNB i desember i fjor, og etter at også andre banker har fått kritikk for manglende hvitevaskingsarbeid.

Tilsynet: Følger ikke loven

Tilsynet mener DNB «på vesentlige områder» ikke oppfyller hvitevaskingsregelverkets krav.

De er også tvilende til om storbanken vil klare å ta nødvendige grep for å sikre etterlevelse av hvitevaskingsloven innen året er over – noe de varsler at de vil følge opp.

Blant flere mangler trekker tilsynet frem DNBs system for elektronisk overvåking av transaksjoner, som er fra 2009.

Systemet slår alarm ved mistenkelige transaksjoner.

Refser ledelsen

Men ifølge tilsynet har det samlet seg opp et «stort antall alarmer fra det elektroniske overvåkningssystemet som ikke er blitt fulgt systematisk opp» av storbanken.

Det mener tilsynet er uholdbart:

– Finanstilsynet er kritisk til at styret og ledelsen ikke har sikret adekvat oppfølging av alarmene og etablert mer treffsikre scenarier gjennom fortløpende evaluering av og oppfølging av resultatene av de elektroniske kontrollene, heter det i rapporten.

Har brukt 200 mill.

DNB innrømmer feil, men fremholder også at de har jobbet «knallhardt» de siste tre årene for å styrke kampen mot økonomisk kriminalitet.

– Til nyttår er vi klare, og da skal det meste av manglene tilsynet peker på være i orden, lover Midteide.

DNB har de siste to årene brukt over 200 millioner kroner på et anti-hvitvaskingsprosjekt, hvor over 400 ansatte har gått gjennom samtlige kundedata i banken.

Midteide sier arbeidet har vært ressurskrevende, men viktig for å redusere risikoen for kriminalitet.

Få nyhetene først! Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå