Fitch nedgraderer Hellas: landet er konkurs

Kredittvurderingsbyrået Fitch gir Hellas konkurskarakter etter gårsdagens gjeldsavtale.

KONKURS: Hellas er konkurs, sier kredittvurderingsbyrået Fitch.
KONKURS: Hellas er konkurs, sier kredittvurderingsbyrået Fitch.

Fredag ettermiddag nedgraderte kredittvurderingsbyrået Fitch Hellas fra karakteren C til karakteren RD - som står for «restricted default».

Det betyr at byrået mener at Hellas, gjennom avtalen med de private kreditorene som nå sletter rundt 100 milliarder euro av landets gjeld, i praksis innrømmer at de ikke kan gjøre opp for seg.

Det som på finansspråket heter at landet ansees for å ha misligholdt sin gjeld - betyr på godt norsk at Hellas er konkurs.

Begrenset

RD står riktignok for «begrenset mislighold».

Men Fitch presiserer i sin uttalelse at karakteren reflekterer at bytteavtalen Hellas nå har inngått, er å regne som en akutt, eller fremtvungen, gjeldsrestrukturering.

Nedgraderingen var ventet, og Fitch er det første av de tre store byråene som velger å plassere Hellas i denne kategorien. Om Moody's og S&P kommer til å gjøre det samme, er ennå ikke klart.

Midlertidig

Byrået sier samtidig at nedgraderingen er midlertidig. Når de private utlånerene har fått vekslet inn alle sine gamle, greske statsobligasjoner i de nye, mindre verdifulle papirene, kommer Fitch til å oppgradere landet igjen.

Den nye karakteren vil trolig bli «low speculative grade», noe som kan bety C eller CC.

Avtalen mellom bankene og investorene som har kjøpt greske statspapirer, men som Hellas under omstendighetene ikke hadde evne til å betale tilbake, går ut på at rundt 206 milliarder euro i statsgjeld reduseres til halvparten.

Reaksjonene på avtalen har fredag vært positive. IMF-sjef Christine Lagarde uttalte i dag at krisen i eurosonen nå, i hvert fall foreløpig, er avverget.

Men Hellas vil trolig slite for å hente inn lån i mange år fremover, mener kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities.

Les mer:

- Hellas er spedalske i kapitalmarkedet i mange år

Arne Jon Isachsen: Hollandsk syke i Hellas

Spår en serie gjeldskutt i Europa

På forsiden nå