Florø-verft får norsk eier

Det norske selskapet Westcon kjøper verft og designselskap i Florø.

<p><b>NORSK EIER:</b> Verftet STX Florø kjøpes opp av norske Westcon Group.<br/></p>

NORSK EIER: Verftet STX Florø kjøpes opp av norske Westcon Group.

Det norske selskapet Westcon Group kjøper verftet STX Norge Florø og designselskapet STX Norway Design Florø, fremgår det i en børsmelding.

Det er den sørkoreanske industrigiganten STX som nå selger de to datterselskapene til Westcon.

Prisen Westcon må betale, er hemmelig.

Administrerende direktør Gustav Johan Nydal ved verftet i Florø forteller til E24 at oppkjøpet kan ha en positiv effekt for lokalsamfunnet.

- Vi regner med at de nye eierne vil satse i Florø, noe som betyr større innpass i markedet og en større aktivitet, sier Nydal til E24.

- De kjøper oss fordi de vil ha kunnskapen, kompetansen og kapasiteten i Florø. Det har jeg store forventninger til, sier han. 

De tidligere eierne, STX, kjøpte Aker Yards, daværende eier av verftet, i 2007, og fikk dermed verftet i Florø med på kjøpet.

- STX kjøpte ikke Aker Yards for å satse på oss. Selv om STX har vært en tålmodig eier i vanskelige år, hadde de et annet fokus og konsentrerte aktiviteten sin på andre områder, sier Nydal til E24. 

Vil styrke posisjonen

- Tilgang til den høye kompetansen i selskapene vi kjøper, i tillegg til en større dokk, et moderne anlegg og en attraktiv geografisk plassering vil styrke Westcons posisjon i markedet, sier Arne Birkeland, viseadministrerende direktør i Westcon Group, i en pressemelding.

Med på kjøpet får de nye eierne en ordrebok på 59 millioner kroner. Den består hovedsakelig av ett rørleggingsfartøy.

Skal driftes separat

Selskapene vil fortsette å driftes som separate datterselskaper innenfor Westcon.

- Oppkjøpet vil skape nye muligheter og også styrke Westcons posisjon som en ledende tilbyder av verftstjenester i Nordsjøen, sier Birkeland.

LES OGSÅ: Tar siste innspurt på «milliardkilometeren»

Birkeland opplyser at han med kjøpet forventer positive synergieffekter ved å samle kompetansen og infrastrukturen i skipsverftet og designselskapet i Florø med de eksisterende Westcon-selskapene.

LES OGSÅ: Store kontrakter for norske skipsbyggere

Det ble tidlig i desember kjent at Westcon, som har hovedsete i Ølensvåg i Rogaland, hadde inngått intensjonsavtale om kjøp av samtlige aksjer. 

Aker Yards-konflikt

Forrige gang gang verftet ble solgt som egen enhet var i 2006. 

Da kjøpte Kjell Inge Røkkes Aker Yards verftet for rundt 60 millioner kroner. Kjøpet endte i konflikt da Aker Yards mente selgeren hadde holdt tilbake informasjon i forkant av kjøpet. 

LES OGSÅ: Skal kunne bore på ned til 3.650 meters havdyp

Aker Yards holdt på sin side igjen deler av kjøpesummen som følge av uoverensstemmelsen.

Utfallet av konflikten var konfidensiell, men det kan tyde på at Aker Yards fikk tilbake noe av kjøpesummen. 

Ordreboken til Florø-verftet var i 2006 langt større enn den er nå.

Kjøper elektroselskap

Westcon kjøper også det Karmøy-baserte elektro- og automasjonsselskapet Simonsen Elektro. 

Med oppkjøpet ønsker Westcon å styrke sin kompetanse innenfor segmentet service og ettermontering, og for levering av løsninger for hele livsløpet.

LES OGSÅ: Far Solitaire kåret til Årets skip

- Med oppkjøpet blir teamet til Westcon Power & Automation styrket med de svært dyktige og kompetente serviceteknikere fra Simonsen Elektro. Bedriften har etablert en solid posisjon i markedet og har gode kunderelasjoner, sier administrerende direktør i Westcon Power & Automation, Geir Odland.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå