Det har vært et rekordsterkt første halvår for oppkjøpsfond i Norden.
Slike fond investerte for nær 10 milliarder euro (93 milliarder kroner) i første halvår, viser tall fra det statlige investeringsselskapet Argentum.
Det er mer enn i hele fjor, da det ble investert 7,7 milliarder euro av oppkjøpsfond i Norden. Oppkjøpsfond omtales ofte som «private equity» eller «aktive eierfond».
– Det ble investert rekordmye i nordisk private equity i første halvår, sier Argentum-sjef Joachim Høegh-Krohn til E24.
– Hvorfor?
– Det skyldes blant annet høy aktivitet i næringslivet og kapitalmarkedet. Økonomien går bra, både i Norge og ellers, sier han.
Les mer: Boom i private equity: – Det er gode nyheter
(saken fortsetter under figuren)

HØYE TALL: Oppkjøpsfond i Norden investerte rekordmye i første halvår 2018, viser tall fra Argentum. Linjen viser investeringer i millioner euro (tall til høyre), mens søylene viser antall investeringer (tall til venstre).
Økende aktivitet etter finanskrisen
E24 skrev nylig at nordiske og europeiske oppkjøpsfond har opplevd et kraftig comeback etter nedturen i kjølvannet av finanskrisen, da det var krevende å hente penger.
ARGENTUM-SJEF: Joachim Høegh-Krohn
– Fra 2012 har det vært en klar økning i aktiviteten i innhentingen av kapital og investeringsaktiviteten. Men frem til 2012 var det svak aktivitet, sier Høegh-Krohn.
Oppkjøpsfond gjorde 76 investeringer i Norden i fjor. Noen av de største transaksjonene i dette markedet var Macquaries kjøp av teleselskapet TDC, EQTs sammenslåing av Sivantos med danske Widex samt Hellman & Friedmans oppkjøp av betalingsformidleren Nets.
Seks av de ti største investeringene i første halvår kom fra fondsforvaltere utenfor Norden, noe som viser at det er internasjonal interesse for markedet, påpeker Argentum.
Spotify gir venture-interesse:
Første halvår 2018 bød også på vekst for venture-fond, som støtter selskap i en tidlig fase, ifølge det statlige investeringsselskapet Argentum.
Totalt ble det investert 367 millioner euro (3,5 milliarder kroner) i nordiske venture-selskaper i første halvår, ifølge Argentum.
Den største av disse investeringene var finansieringsrunden til det finske mobilselskapet HMD Global, som hentet 85 millioner euro og som nå er verdsatt til over én milliard dollar. Den største investoren var den sveitsiske forvalteren Ginko Ventures.
I tillegg til god aktivitet i økonomien kan suksesshistoriene til nordiske firmaer som Spotify ha bidratt til å øke interessen for ventureinvesteringer, tror Høegh-Krohn. Spotify gikk på børs i New York i april.
– Det hentes mye penger til både oppkjøps- og venturefond. Noe av årsaken kan være at det har vært en del suksesser innen venture i det siste, Spotify er et godt eksempel. I 2016 ble det hentet rekordmye kapital til venture isolert sett, og i år venter vi at det blir nesten like bra, sier Høegh-Krohn.
– Nå ser vi at også Norge blir mer attraktivt, kanskje fordi de mest attraktive mulighetene er utforsket andre steder. Jeg tror at norske teknologiselskaper vil få mer oppmerksomhet fra venturefond, sier han.
Les mer: Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest
– All-time high for kapitalinnhenting
Argentum har investert i oppkjøpsfond i Norden og Nord-Europa siden 2001, og har beholdninger på rundt 13,4 milliarder i fond forvaltet av selskaper som Altor Capital, HitecVision og FSN Capital. Selskapet har i snitt hatt en årlig avkastning på 15,3 prosent.
– Private equity-bransjen har over tid bygget opp store fond og har vokst som andel av økonomien og markedene. Ser du på det norske markedet, så har oljemarkedet kommet tilbake, og det preger også aktiviteten i våre fond, sier Høegh-Krohn.
Han sier den gode aktiviteten i økonomien bidrar til at oppkjøpsfondene har god tilgang på kapital.
– Første halvår er det all-time high for kapitalinnhenting. Legger du til det vi venter fremover, så er det ventet ny rekord for året sett under ett, sier han.
Ifølge Argentums tall hentet nordiske oppkjøpsfond hele 16,04 milliarder euro (154 milliarder kroner) i første halvår. En viktig årsak til den rekordhøye summen er at noen store enkeltfond fra forvalterne EQT og Nordic Capital hentet inn store beløper.
– Hvilke bransjer er mest populære?
– Det er litt tilfeldig. Men teknologi er veldig populært, særlig fintech hvor iZettle er et eksempel. Så er det olje. Så er det også etablerte, tjenesterettede og teknologitunge bransjer, som Nets er et eksempel på, sier Høegh-Krohn.
– Schibsteds nye utskilte virksomhet vil trolig private equity-bransjen sikle på, legger han til.
Boom i private equity: – Det er gode nyheter
Han peker da på Marketplaces International, som medieselskapet Schibsted har planer om å skille ut og børsnotere.
For ordens skyld: E24 er et heleid datterselskap av VG, som er heleid av Schibsted.
Venter høyere oljeinvesteringer
Den siste tiden har oppkjøpsfond raidet Nordsjøen og kjøpt felt, selskaper og gassrør. Norske og internasjonale oppkjøpsfond står bak selskaper som Okea, Neptune Energy, Vår Energi og Verus Petroleum, for å nevne noen.
Stigende oljepriser og svekket interesse fra store oljeselskaper er noe av årsaken, ifølge Argentum-sjefen.
Saken fortsetter under annonsen.
– Vi kommer til å se mer av dette de neste årene, det er helt sikkert. Flere analytikere venter høyere investeringer i oljesektoren, og det gjør vi også. Vi vil nok se betydelig investering innen olje, sier Høegh-Krohn.
– Hvorfor?
Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest
– Det er en internasjonal bransje, det er få selskaper som bare er norske, de opererer gjerne internasjonalt. Det er eiendeler og serviceselskaper som er attraktive, sier han.
Han påpeker at store selskaper som Exxon har trukket seg tilbake fra norsk sokkel den siste tiden, noe som åpner muligheter for oppkjøpsfond (private equity) til å kjøpe felt og selskap og slå dem sammen, som sammenslåingen av Point Resources og Eni Norge til selskapet Vår Energi.
– Når et selskap blir så stort, kan det bli attraktivt for store selskaper å kjøpe det. Og dette er en jobb for private equity-bransjen, sier Høegh-Krohn.
Les mer: HitecVision-topp har ståltro på oljesatsing: – Lønnsomheten er fantastisk
Kjære kommentarfeltbruker!
Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.
Les mer om våre regler her.