– Finland blir viktigere enn Norge

Sterk konkurranse og tøffere reguleringer her hjemme gjør at Finland har blitt den nye melkekua for norske forbrukslånsbanker.


<p><b>POPULÆRT:</b> Fire finske forsvarere kaster seg over russiske Nina Pirogova under kvinnenes ishockeyturnering i OL. Det får stå som bilde på hvordan vanlige finner nå strømmer til norske forbrukslånsbanker. </p>

POPULÆRT: Fire finske forsvarere kaster seg over russiske Nina Pirogova under kvinnenes ishockeyturnering i OL. Det får stå som bilde på hvordan vanlige finner nå strømmer til norske forbrukslånsbanker. 

Både Komplett Bank, Monobank og Bank Norwegian melder om sterk vekst i Finland.

Flere av bankene mener markedet blir tøffere her hjemme, og at Finland har blitt en alternativ gullgruve.

– Veksten i Finland blir nok viktigere for flere av disse bankene enn veksten i Norge i 2018, sier analytiker Geir Kristiansen i Beringer til E24.

Torsdag morgen la både Komplett Bank og Monobank frem årsresultater for 2017, og en ting er helt sikkert - finnene sluker norske forbrukslån. 

Fortsatt kraftig vekst

I torsdagens årsrapport fra Komplett Bank viser selskapet til at utlånsveksten i Finland på 972 millioner kroner står for rundt halvparten av selskapets totale utlånsvekst i 2017.

Og etter ett år med drift i Finland står landet for 21,6 prosent av Komplett Banks totale utlån målt i kroner og øre, ifølge ferske tall fra banken.

I motsetning til i Norge hvor Komplett Bank forventer en moderat vekst i utlån, forventer man at den sterke veksten i Finland fortsetter.

Dette er uten å ha kredittkort i markedet, noe som blir lansert i andre halvår 2018.

Komplett Bank-direktør Raimond Pettersen sier økt konkurranse, ny regulering og at man har nådd en kritisk kundemasse er årsaken til den moderate veksten i Norge.

 <p><b>EUROENE FLYR:</b> Norske forbrukslånsbanker har funnet et marked for produktene sine i Finland</p>

EUROENE FLYR: Norske forbrukslånsbanker har funnet et marked for produktene sine i Finland

327 prosent vekst

Monobank startet opp i Finland 29. mai 2017, og har på få måneder lånt ut 400 millioner kroner i landet, ifølge torsdagens rapport.

 <p><b>STERK VEKS</b>T: Analytiker i Beringer Geir Kristiansen tror det finske markedet vil være brennhett også i årene fremover for norske forbrukslånsbanker.</p>

STERK VEKST: Analytiker i Beringer Geir Kristiansen tror det finske markedet vil være brennhett også i årene fremover for norske forbrukslånsbanker.

Banken forklarer at anskaffelseskostnaden av kunder er lavere i Finland enn i Norge.

Bank Norwegian så på sin side inntektene fra Finland og Danmark fly til skyene, fra 169,6 millioner kroner etter tre kvartaler i 2016 til 725,8 millioner kroner etter tre kvartaler i 2017.

Det er en økning på 327,19 prosent. Til sammenligning vokste bankens renteinntekter i Sverige «skarve» 23,60 prosent, og i Norge 26,90 prosent.

Bank Norwegian har imidlertid gått trått på børs så langt i 2018, selskapet er i vinden om dagen ettersom Finanstilsynet reagerer på hvordan storeier Norwegian, altså flyselskapet, bokfører sitt eierskap i banken.

Flyselskapet gjør nå grep for å skape avstand til banken med samme navn.

Forsiktige finske banker

– De finske bankene har prioritert bort forbrukslån ettersom de mener det er for farlig og for stor risiko knyttet til denne næringen, og dette har skapt en mulighet, sier Kristiansen i Beringer.

Dermed har norske forbrukslånsbanker funnet det analytikeren mener er et utappet marked, og sier at finske banker har vært mer forsiktige enn hva norske banker har vært.

– Jeg tror dette markedet kan vokse kraftig en god stund, spesielt siden flere av bankene kommer med nye produkter i 2018, sier Kristiansen med henvisning til flere av de nevnte bankenes lansering av kredittkort.

Analytikeren mener forøvrig at også finske myndigheter kan komme til å putte foten på bremsen om den utrolige veksten fortsetter.

– At det finske markedet tar over for det norske er helt opplagt. Så vil man antageligvis se etter andre muligheter i Europa, hvor Tyskland kan være en mulighet.

 <p><b>GULLGRUVE:</b> Geir Kristiansen i Beringer mener veksten til norske forbrukslånsbanker i Finland blir viktigere enn veksten her hjemme. Bildet viser Kallio-katedralen i hovedstaden Helsinki.</p>

GULLGRUVE: Geir Kristiansen i Beringer mener veksten til norske forbrukslånsbanker i Finland blir viktigere enn veksten her hjemme. Bildet viser Kallio-katedralen i hovedstaden Helsinki.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå