– Det der er ikke meg eller navnet mitt. Men det er mitt bilde

Mannen som er avbildet som Prestigo-analytiker Dr. John Gregory, har aldri jobbet i selskapet. 


<p><b>FINN TRE FEIL:</b> «Dr Gregory, I presume?» Mannen avbildet som «Dr. John Gregory», ansvarlig for analyse av helsesektoren i Prestigo Research, viste seg å være analytiker Tom Grady i Schroeders (innfelt). Det skulle senere vise seg at svært mye på Prestigos nettsider ikke holder vann.</p>

FINN TRE FEIL: «Dr Gregory, I presume?» Mannen avbildet som «Dr. John Gregory», ansvarlig for analyse av helsesektoren i Prestigo Research, viste seg å være analytiker Tom Grady i Schroeders (innfelt). Det skulle senere vise seg at svært mye på Prestigos nettsider ikke holder vann.

– Det der er ikke meg eller navnet mitt. Men det er mitt bilde, sier mannen som angivelig skal være «Dr. John Gregory, Head of Healthcare» i Prestigo Research.

I virkeligheten heter han Tom Grady, og jobber hos den tradisjonsrike forvalteren Schroeders i London.

Han avviser at han noen gang har hørt om Prestigo Research – langt mindre jobbet der.

Likevel er bildet av ham brukt for å presentere en av Prestigos angivelige analytikere.

Bildet av ham selv, under annet navn og brukt på et annet selskaps ansattesider, vekker interessen hos den i utgangspunktet kjølige analytikeren.

 <p><b>ANALYSEN:</b> Denne Funcom-analysen fra Prestigo Research har blitt flittig delt og mye omtalt.</p>

ANALYSEN: Denne Funcom-analysen fra Prestigo Research har blitt flittig delt og mye omtalt.

– I og med at du selv er i bransjen, burde du ikke ha hørt om det som skal være et av de fem største analysefirmaene?

– Jo, man skulle jo trodd det, sier Grady.

Høye forventninger 

Onsdag kunne E24 avsløre at et selskap som kaller seg Prestigo Research, som har skrevet positive analyser om spillselskapet Funcom, har bløffet om om egne ansatte, egen størrelse, og skrytt på seg storavtaler de ikke har.

Det norske dataspillselskapet har nylig sluppet et nytt spill, og interessen har gått i taket.

Onsdag formiddag, før E24s avsløring, var aksjeoppgangen på nøyaktig 100 prosent de siste tre månedene.

Flere dager har Funcom-aksjen vært mest handlet på Oslo Børs – mer enn selv Statoil.

Den positive Funcom-vinteren kommer etter flere år med elendig historikk, og svært langt mellom de gode finansielle analysene på selskapet.

Ingen av de store norske meglerhusene følger aksjen lenger.

I denne situasjonen har Prestigo funnet sin nisje. Prestigo-analytiker Owen Spencer har skrevet analyser som tegner et lyst bilde av selskapets fremtidsutsikter.

Dette er analyser som Funcom selv har betalt for å få distribuert til allmennheten.

I den anslår Spencer at Funcom har solgt mange kopier av det nye spillet, og at han ser stor oppside i aksjekursen.

Analysen har blitt flittig delt på forumer og i sosiale medier, og den har blitt omtalt i noen av de største næringslivsavisene – noe som nok har bidratt til at Funcoms aksjekurs har steget.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>BRED DISTRIBUSJON:</b> Owen Spencer har nådd ut i norske medier med sine Funcom-analyser.</p>

BRED DISTRIBUSJON: Owen Spencer har nådd ut i norske medier med sine Funcom-analyser.

Mystiske analysesjefer

Prestigo opplyser på sine nettsider at de har dekning på 250 aksjer, når ut til kunder i 156 land og har 84 mennesker i sitt team.

Hele 5.000 porteføljeforvaltere baserer seg angivelig på selskapets analyser.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>SELVSKRYT:</b> Prestigo omtaler seg selv i store tall på sine nettsider. Denne informasjonen sto en rekke steder på sidene, men er blant det som har blitt fjernet.</p>

SELVSKRYT: Prestigo omtaler seg selv i store tall på sine nettsider. Denne informasjonen sto en rekke steder på sidene, men er blant det som har blitt fjernet.

På en annen side tilhørende selskapet står det at de har 40 analytikere.

Det listes opp en rekke dresskledde herremenn med imponerende titler som «Head of Technology», «Head of Industrial» og så videre, totalt seks analysesjefer med ulike ansvarsområder.

Det er her E24 først stifter kjennskap til «Dr. John Gregory» – analytikeren som presenteres med Tom Gradys stjålne bilde.

Analysematerialet som finnes tilgjengelig på nettet og omtalen selskapets analyser har fått, står imidlertid ikke i stil med størrelsen selskapet hevder å ha.

De ansatte har satt bemerkelsesverdig få – i de fleste tilfeller ingen – fotavtrykk på internett.

Saken fortsetter under annonsen.

Det er også ting som skurrer ved analytiker Owen Spencer.

Det finnes en Linkedin-profil tilhørende en «Owen S», hvor han oppgis som styremedlem i Prestigo. Trolig er da dette samme Owen som står bak analysene.

Der var det lagt ut en CV, hvor det var oppført at vedkommende ha studert regnskap og finans på Westerdals School of Communication i Oslo – en utdanning den norske skolen sier de aldri noensinne har tilbudt.

Funcom fjerner lenke til analyser

Etter E24s avsløring om at Prestigo har bløffet om egne ansatte, egen størrelse, og skrytt på seg storavtaler de ikke har, falt aksjekursen sporenstreks. 

Funcom meldte i en børsmelding at de fjerner alle henvisninger til Prestigo Research som de har hatt på nettsidene sine.

De la også ut en melding om at Owen Spencer, mannen som sto oppført som Funcom-analytiker, ikke lenger er tilknyttet Prestigo. I den skriver de også at Prestigos analytikerteam kan kontaktes på mail, og henviser til en mailadresse. De presiserer for øvrig også på sine nettsider at de nå har fjernet lenken til Prestigos analyser.

Funcom har overfor E24 opplyst at de er meget overrasket over å høre om irregulariteter knyttet til Prestigo Research.

«Både Prestigo Research og Orion Securities er tredjeparts analyseselskaper som arbeider uavhengig fra Funcom. Funcom kontaktet ikke disse selskapene og hyret ikke deres tjenester, de valgte å dekke selskapet etter eget valg», skriver det norske selskapet i en e-post.

Orion Securities er et litauisk selskap som også har laget analyse om Funcom - dette fremstår som et seriøst selskap.

Manglende svar

Prestigo Research forklarer de falske analytikerbildene og deler av den feilaktige informasjonen med at dette befant seg på en «testside» som ikke var ment for allmennheten, og som ikke var lenket fra forsiden.

Senere e-poster med oppfølgingsspørsmål om blant annet ledende ansatte, kontaktinformasjon, dokumentasjon på selskapets størrelse og referanser på Spencer, har aldri blitt besvart.

Underveis i arbeidet med denne saken har stadig flere deler av selskapets nettsider blitt fjernet, og det samme har en god del av det øvrige materialet som beskrives i saken.

På Prestigos nettsider har selskapet imidlertid lagt ut en melding som viser til datainnbrudd og lekkasjer på selskapets servere.

I respons til E24s avsløring skriver selskapet på nettsidene sine at det ikke har aktive distribusjonsavtaler med Funcom, og at Funcom for øyeblikket ikke betaler noen avgift til Prestigo Research.

Videre heter det at de to selskapene ikke er tilknyttet hverandre, og at Prestigo Research og selskapets ansatte ikke eier eller har eid aksjer i Funcom. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå