Selskap bak Funcom-analyse tatt i bløff

En analyse fra det britiske selskapet Prestigo har gitt stor oppmerksomhet rundt Funcom-aksjen. Nå viser det seg at Prestigo feilinformerer om egne ansatte, egen størrelse, og skryter på seg storavtaler de ikke har.


<p><b>BETALER:</b> Funcom bekrefter på sine nettsider at det er en «distribusjonsavgift» knyttet til dekningen fra Prestigo Research.</p>

BETALER: Funcom bekrefter på sine nettsider at det er en «distribusjonsavgift» knyttet til dekningen fra Prestigo Research.

Det har til tider vært Funcom-bonanza på Oslo Børs gjennom årets første kvartal.

I forbindelse med at selskapet har sluppet sitt nye Conan-spill, og salgstall for dette, er aksjekursen nær doblet – oppgangen var onsdag formiddag på nøyaktig 100 prosent de siste tre månedene.

Funcom-aksjen har i perioder vært mer omsatt enn en gigant som Statoil.

Aksjehandelen har i stor grad vært dominert av mindre investorer, og disse har blant annet støttet seg på, og delt, positive analyser fra analytiker Owen Spencer i skotske Prestigo Research.

Funcom betalte for distribusjon

I en analyse signert Owen Spencer, sluppet før det norske dataspillselskapets fjerdekvartalsrapportering, anbefales «kjøp» av aksjen.

Inntill E24 publiserte denne saken var Spencer oppført som analytiker på Funcoms egne investor-sider.

I hans rapport oppgis et kursmål på Funcom på 6,44 kroner per aksje.

Dette innebar en oppside i aksjekursen på over 43 prosent da rapporten ble skrevet, og nesten 97 prosent mot dagens kurs.

Denne analysen, der det anslås et spillsalg på opptil 500.000 på et tidspunkt der det siste offisielle salgstallet var 320.000, ble også omtalt i flere av de største norske næringslivsmediene.

 <p><b>OMTALT I MEDIA:</b> Analysene fra Prestigo Research har funnet veien til mediene. Flere norske næringslivsnettsteder har omtalt den positive Funcom-analysen fra selskapet.</p>

OMTALT I MEDIA: Analysene fra Prestigo Research har funnet veien til mediene. Flere norske næringslivsnettsteder har omtalt den positive Funcom-analysen fra selskapet.

Funcom har bidratt til å distribuere de positive analysene, blant annet gjennom lenker på sine nettsider.

De har også betalt for dette

«Funcom betaler ikke for at noe analysemateriale blir utarbeidet. Men selskapet kan betale en distribusjonsavgift for å få rapportene sluppet til allmennheten. Der en slik avgift har blitt betalt, har selskapet blitt merket med en *», skrev Funcom på sine investor-sider.

Bak Spencer og Prestigo var det en slik stjerne.

E24 har spurt Funcom om hvilke undersøkelser de gjorde rundt Prestigo: «Vi fant ikke noe usedvanlig eller noe som ga grunn til uro».

Stort selskap «ingen» har hørt om

Prestigo skriver selv på sin hjemmeside at er de blant de fem største i sin bransje, men hverken det britiske finanstilsynet, finansanalytikerforeningene i Europa og Storbritannia, eller London-børsen sier de har hørt om dem.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>SELVSKRYT:</b> Prestigo skriver på sin hjemmeside at de er femte størst innen sin bransje, de skryter også på seg CFA-sertifisering – men E24 har snakket med en rekke bransjeaktører, som sier de aldri har hørt om selskapet. Det har heller ikke CFA-instituttet.<b><br/></b></p>

SELVSKRYT: Prestigo skriver på sin hjemmeside at de er femte størst innen sin bransje, de skryter også på seg CFA-sertifisering – men E24 har snakket med en rekke bransjeaktører, som sier de aldri har hørt om selskapet. Det har heller ikke CFA-instituttet.

På egen hjemmeside skriver Pretsigo også at de er sertifisert hos Chartered Financial Analysts, CFA-instituttet.

Dette avviser instituttet overfor E24:

«Vi har utført de nødvendige undersøkelsene for å fastslå om det er CFA-charterholdere i selskapets rekker. Vi kunne ikke finne noen registreringer av nåværende medlemmer eller kandidater i CFA-programmet som har oppgitt at de er ansatt i Prestigo Research», skriver organisasjonen i en epost.

 <p><b>ANALYSEN:</b> Denne rapporten har sirkulert blant Funcom-aksjonærene, og brukes for å understøtte at det har vært fundamentalt hold i kursoppgangen på ulike nettfora.</p>

ANALYSEN: Denne rapporten har sirkulert blant Funcom-aksjonærene, og brukes for å understøtte at det har vært fundamentalt hold i kursoppgangen på ulike nettfora.

Prestigo oppgir også å ha virksomhet i Norge, Sverige og Storbritannia – i den rekkefølgen.

Men heller ikke på norsk side er selskapet kjent.

Hverken det norske finanstilsynet, Finans Norge eller andre aktører i finansbransjen E24 har spurt, har hørt om selskapet.

Stjålne bilder

Det skotske analyseselskapet opplyser på sine nettsider at de har dekning på 250 aksjer, når ut til kunder i 156 land og har 84 mennesker i sitt team.

Hele 5.000 porteføljeforvaltere baserer seg angivelig på selskapets analyser.

På en annen side tilhørende selskapet skriver de at de har 40 analytikere, er blant de topp fem største i sin bransje målt etter selskaper under dekning, og det listes opp en rekke angivelige analysesjefer med navn og bilde.

Saken fortsetter under annonsen.

Det har imidlertid vist seg at flere av disse bildene på egen ansattside er stjålet fra et annet selskap.

Søk på de presenterte analytikerne gir få - eller i de fleste tilfeller - ingen treff.

E24 har snakket med fotografen og fått bekreftet at flere av bildene på det som er Pretsigos ansattesider er tatt for et annet, større meglerhus, på begrenset lisens.

Fotografen forteller E24 at han aldri hørt om Prestigo.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>SELVSKRYT:</b> Prestigo Research har presentert seg som et stort analysehus på sine nettsider. Blant annet skriver de at de følger 250 aksjer, er til stede i 156 land og har 84 ansatte.</p>

SELVSKRYT: Prestigo Research har presentert seg som et stort analysehus på sine nettsider. Blant annet skriver de at de følger 250 aksjer, er til stede i 156 land og har 84 ansatte.

E24 har vært i kontakt med én av personene som er avbildet på Prestigos ansattside.

Der presenteres han som en av Prestigos analytikere, men under et annet navn.

 <p><b>FEIL:</b> «Owen S» skal ha studert regnskap og finans på Westerdals. Skolen avviser at de har tilbudt noen slik utdanning.</p>

FEIL: «Owen S» skal ha studert regnskap og finans på Westerdals. Skolen avviser at de har tilbudt noen slik utdanning.

Han forteller E24 at «ja, det er meg på bildet» – men han har aldri har hørt om Prestigo Research.

På nettsidene til Prestigo Research omtales videre «strategiske samarbeid» med storaktører som Deutsche Bank og IBM, men begge disse avkrefter overfor E24 at noen slike avtaler eksisterer.

Til å være et selskap med 84 ansatte og kunder i 156 land, dukker det også opp svært lite  analysemateriale og medieomtaler ved søk på nettet.

Falsk Westerdals-CV

Det er også ting som skurrer ved analytiker Owen Spencer, som sto oppført som Funcom-analytiker på nordmennenes investor-side frem til E24 publiserte denne saken.

Etter publisering har Funcom fjernet kontaktdetaljene til Spencer, og opplyser at inntil videre undersøkelser er gjort, fjernes henvisningene til Prestigo Research fra selskapets investor-sider.

Det finnes en Linkedin-profil tilhørende en «Owen S», hvor han oppgis som styremedlem i Prestigo. Trolig er da dette samme Owen som står bak analysene.

Der var det lagt ut en CV, hvor det var oppført at vedkommende ha studert regnskap og finans på Westerdals School of Communication i Oslo – en utdanning den norske skolen sier de aldri noensinne har tilbudt.

Etter at denne saken først ble publisert, har Funcom publisert en melding hvor de skriver at Prestigo har opplyst at Spencer nå ikke lenger jobber som analytiker for dem.

Funcom betalte

Funcom har distribuert de positive analysene, gjennom lenker på sine nettsider – og også betalt for å få dem spredt.

Prestigo opplyste aldri om dette, hverken i rapportene eller til E24:

«Vi har ingen handelsinteresser i Funcom eller noen annet selskap, og vi er ikke knyttet til eller relatert til noen av de ansatte i selskapet», har Prestigo skrevet i en e-post til E24.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier på generell basis at elementer som en distribusjonsavgift burde være opplyst om i analysematerialet.

– Det er bra for investorene å vite hvordan analysene er finansiert, sier han.

Årsaken til at det britiske selskapet har kunnet slå seg opp som ledende innen Funcom-analyse, er at ingen av de større, norske meglerhusene fortsatt dekker aksjen.

Gjorde bakgrunnssjekk

Funcom opplyser at de er meget overrasket over å høre at E24 har avdekket irregulariteter knyttet til Prestigo Research.

«Både Prestigo Research og Orion Securities er tredjeparts analyseselskaper som arbeider uavhengig fra Funcom. Funcom kontaktet ikke disse selskapene og hyret ikke deres tjenester, de valgte å dekke selskapet etter eget valg», skriver det norske selskapet i en e-post.

Orion Securities er et litauisk selskap som også har laget analyse om Funcom - dette fremstår som et seriøst selskap.

Funcom understreker at avtalen med Pretsigo er at de ikke skal betale for analysearbeidet, kun en «liten distribusjonsavgift» for at rapportene skal være tilgjengelige for alle aksjonærer.

På spørsmål fra E24 opplyser selskapet at betalingen er relativt beskjeden, på «noen få tusen pund». De ønsker ikke å være mer konkrete fordi de kan være bundet av en konfidensialitetsklausul.

Dette er kontraktsfestet, og analyseselskapene har også signert en «uavhengighetserklæring».

«Ettersom vi har mange små aksjonærer tror vi at det å ha minst to uavhengige analyseselskaper som dekker aksjen vil være til det beste for dem. Funcoms eneste involvering med disse selskapene er å assistere dem ved å korrigere faktuelle feil som antall ansatte, når selskapet ble stiftet osv. De får åpenbart ikke noen ytterligere informasjon eller data enn resten av markedet», skriver selskapet videre.

For øvrig vises det til en fraskrivningsklausul som presiserer at Funcom ikke går god for innholdet i analysematerialet som analysehusene produserer.

«Vi gjorde en normal bakgrunnssjekk på begge selskapene, inkludert men ikke begrenset til å se på andre selskaper de har dekket. Vi fant ikke noe usedvanlig eller noe som ga grunn til uro», skriver selskapet.

Manglende svar

Prestigo Research forklarer de falske analytikerbildene og deler av den feilaktige informasjonen med at dette befant seg på en «testside» som ikke var ment for allmennheten, og som ikke var lenket fra forsiden.

Senere e-poster med oppfølgingsspørsmål om blant annet ledende ansatte, kontaktinformasjon, dokumentasjon på selskapets størrelse og referanser på Spencer, blir aldri besvart.

Underveis i arbeidet med denne saken har stadig flere deler av selskapets nettsider blitt fjernet, og det samme har en god del av det øvrige materialet som beskrives i saken.

Det har imidlertid blitt lagt ut en melding som viser til datainnbrudd og lekkasjer på selskapets servere.

 <p><b>DATAINNBRUDD:</b> Etter at E24 begynte å jobbe med denne saken, har Prestigo redigert kraftig på sin hjemmeside, og tatt bort flere opplysninger. De har også lagt ut en melding om at de har blitt utsatt for hacking.</p>

DATAINNBRUDD: Etter at E24 begynte å jobbe med denne saken, har Prestigo redigert kraftig på sin hjemmeside, og tatt bort flere opplysninger. De har også lagt ut en melding om at de har blitt utsatt for hacking.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå