General Electric bekrefter gigantfusjon

General Electric danner gigant innen oljeservice sammen med Baker Hughes, med en årlig omsetning på 260 milliarder kroner.<p>NY GIGANT: General Electric får 62,5 prosent av eierskapet etter fusjonen med Baker Hughes, som danner en gigant innen oljeservice midt i en tøff periode for industrien.</p>

NY GIGANT: General Electric får 62,5 prosent av eierskapet etter fusjonen med Baker Hughes, som danner en gigant innen oljeservice midt i en tøff periode for industrien.

Det nye Baker Hughes, kontrollert av GE, vil være godt posisjonert til å høste kontrakter hvis oljeprisen stiger igjen, skriver selskapene i en melding.

Det nye selskapet får en samlet omsetning på 32 milliarder dollar (264,4 milliarder kroner), med aktivitet i 120 land. Samtalene om en fusjon ble først rapportert av avisen The Wall Street Journal sent forrige uke.

Det fusjonerte selskapet skal børsnoteres på New York Stock Exchange og ha delt hovedkvarter i Houston og London. Konsernsjef blir Lorenzo Simonelli, og GEs konsernsjef Jeff Immelt blir styreformann.

Tøff periode

Oljeservicebransjen er inne i en tøff periode med fallende aktivitet, fordi oljegiganter utsetter prosjekter og reduserer investeringer, samtidig som de krever mer av leverandørene med mål om å øke produktiviteten og lønnsomheten.

Ifølge General Electric skal det nye Baker Hughes oppnå samdriftsfordeler på 1,6 milliarder kroner innen 2020.

Meldingen sier ingenting om hvorvidt den samlede arbeidsstyrken vil bli redusert, noe som ofte skjer etter sammenslåinger.

General Electric bruker 7,4 milliarder kroner på å betale aksjeeierne i Baker Hughes en engangssum på 17,50 dollar per aksje. Baker Hughes-eierne får 37,5 prosent av det fusjonerte selskapet, mens GE vil eie 62,5 prosent.

- Transaksjonen danner en industrileder, som er i en ideell posisjon til å vokse i ethvert marked, sier Jeff Immelt, som er konsernsjef og styreformann i GE.

I fjor måtte Halliburton betale Baker Hughes 3,5 milliarder dollar i kompensasjon etter at en planlagt fusjon gikk i vasken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå