– Kan ikke si at dette er annet enn en overreaksjon

Gjensidige Forsikring stuper etter kvartalstall. Men analytikerne ser flere lyspunkter i dagens rapport.


<p><b>SKUFFET MARKEDET:</b> Gjensidige, her ved konsernsjef Helge Leiro Baastad, har lagt frem tall for andre kvartal.</p>

SKUFFET MARKEDET: Gjensidige, her ved konsernsjef Helge Leiro Baastad, har lagt frem tall for andre kvartal.

Kursen i Gjensidige Forsikring gjør et betydelig dykk etter at selskapet la frem sitt resultat for andre kvartal.

Både resultatet og nøkkeltallet «combined ratio» (driftskostnader og skadeutbetaling i prosent av opptjent premie) kom inn svakere enn ventet.

Aksjen er så langt i dag ned 6,4 prosent til 138,4 kroner etter rundt tre timers handel.

Dette er mye i Gjensidige-sammenheng: Dersom kursutviklingen holder seg gjennom dagen, vil det i kroner og øre være det tredje største fallet siden selskapet gikk på børs i 2010.

Målt i prosent tilsvarer nedgangen den fjerde største noensinne og den syvende største bevegelsen.

Ifølge ekspertene er imidlertid ikke situasjonen helsvart.

– Jeg er ikke like skuffet som markedet ser ut til å være. Reaksjonen skyldes nok at det er høye forventninger til selskapet. Når resultatene da kommer noe skuffende inn faller aksjen, men jeg kan ikke si at dette er annet enn en overreaksjon, sier analytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets til E24.

Ser flere lyspunkter

Weidel bekrefter at resultatet var en god del under det han hadde ventet, men viser til at det særlig skyldes finansinntektene, som er vanskelige å forutsi.

Finansresultatet i andre kvartal ble 469,9 millioner kroner, ned fra 569,5 millioner i samme periode året før.

– Det jeg liker godt er at forsikringsresultatet, dersom man justerer for 55 millioner i engangsposter knyttet til reforsikringskostnader, er på 1.028 millioner. Det er på linje med det jeg hadde ventet, og om man ser på det justerte forsikringsresultatet er det fire-fem prosent høyere enn det konsensus ventet, sier Weidel.

Han viser til at det er den underliggende driften som tross alt er det viktigste for et forsikringsselskap.

– Når det er sagt, så er det klart at det er noe bekymring rundt hvor lett det blir å få til cirka én prosent finansavkastning fremover, gitt utviklingen i rentemarkedet. Men jeg liker at forsikringsresultatet er såpass godt som det er, og derfor synes jeg dette er en overreaksjon, sier Weidel.

Til sist trekker analytikeren frem Gjensidiges avkastning på egenkapitalen.

– Jeg synes avkastningen på egenkapitalen er god. 21,1 prosent er i tråd med de danske konkurrentene Topdanmark og Tryg, som er priset på linje med eller høyere enn det Gjensidige er.

Venter mindre endringer

Hos Pareto venter man heller ikke de helt store estimatendringene i kjølvannet av dagens rapport.

«Mens veksten var høyere enn ventet, ble dette mer enn oppveid av et noe lavere forsikringsresultat og investeringsresultat. Sammenlignet med våre estimater var det nordiske segmentet svakere», oppsummerer analytiker Vegard Toverud i en oppdatering.

Pareto har en hold-anbefaling med kursmål 150 kroner på Gjensidige-aksjen. Sparebank 1 Markets har en kjøpsanbefaling med kursmål 168 kroner før eventuelle justeringer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå