Skuffer markedet med null ekstraordinært utbytte

Gjensidige Forsikring faller tungt på Oslo Børs fredag formiddag. Analytikerne peker blant annet på et svakere forsikringsresultat og «kun» ordinært utbytte.


<p><b>SKUFFET:</b> Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige presenterer selskapets resultater for fjerde kvartal fredag.</p>

SKUFFET: Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige presenterer selskapets resultater for fjerde kvartal fredag.

Investorene på Oslo Børs gir det første store, norske selskapet som presenterer resultater for fjerde kvartal tommelen ned. Kursfallet er på rundt 6,5 prosent til 149,2 kroner per aksje etter en drøy times handel.

– De misset på forventningene i dag, både på utbyttet og forsikringsresultat. Som nordmann har man kunnet se ut av vinduet at det har vært mer vinter og snø enn vanlig, men det har ikke de lenger unna fått med seg, sier analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier til E24.

For 2017 foreslår styret i Gjensidige et utbytte til aksjonærene på 3,55 milliarder kroner, tilsvarende 7,10 kroner per aksje. Det er opp fra 6,8 kroner per aksje året før, men svakere enn konsensusforventningene.

Gjerland hadde ventet seg at det ordinære utbyttet skulle komme inn på 7,50 kroner per aksje, men så også for seg et ekstraordinært utbytte på 1,50 kroner. Fasit ble 7,10 kroner.

– De må finne litt kapital til å dele ut ekstraordinært utbytte. De kan ikke skuffe så mye herfra, sier Gjerland.

Etter å ha sett kvartalsrapporten på morgenkvisten, anslo analytikeren et kursfall på fem til syv kroner. Han er dermed ikke overrasket over den skarpt negative markedsreaksjonen.

– De er et veldig godt selskap som ikke har levd helt opp til forventningene, sier han.

Satt igjen med mindre

Hos DNB Markets slår man fast at tallene fra Gjensidige var skuffende.

– Høyere skader enn ventet, og de snakker blant annet om en underliggende høyere skadetrend på motor, påpeker meglerhusets analytiker.

Det vises til at at forsikringsselskapets resultat kom inn 16 prosent lavere enn de hadde sett for seg, og 12 prosent under konsensus, i hovedsak grunnet overraskende høye krav i Norge.

Premieveksten var rundt én prosent lavere enn estimert.

Nøkkeltallet som viser kostnader og skadeutbetalinger i prosent av inntektene (såkalt «combined ratio») økte, hvilket betyr at Gjensidige satt igjen med mindre etter utbetalingene.

På utbyttesiden hadde også DNB Markets ventet en ekstraordinær utbetaling.

«Det ordinære utbyttet kom inn på 7,1 kroner, hvilket i stor grad er i tråd med vårt estimat på 7,0 kroner og konsensus på 7,1 kroner. Men Gjensidige annonserte ikke noe ekstraordinært utbytte, hvilket både vi og konsensus estimerte ville bli mellom 1,5 og 2,0 kroner», skriver meglerhuset i en fersk oppdatering.

Det påpekes imidlertid at det ekstraordinære utbyttet kan komme senere på året.

Resultatskuffelse

Gjensidige fikk et resultat før skatt på 1,24 milliard kroner i fjerde kvartal, noe som er lavere enn analytikernes forventninger.

I tilsvarende kvartal året før fikk forsikringsselskapet et resultat før skatt på 1,31 milliarder kroner.

På forhånd hadde analytikerne sett for seg et resultat før skatt på 1,46 milliarder kroner, ifølge estimater fra SME Direkt for TDN.

ABG Sundal Collier har en salgsanbefaling på Gjensidige. Kursmålet er 130 kroner per aksje.

DNB Markets har holdanbefaling med kursmål 160 kroner per aksje.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå