Ble sammenlignet med Apple - nå kan Gopro selges for småpenger

Selskapet gikk fra null til milliarder i inntekter på få år, men så krasjet både inntektene, aksjekursen og dronesatsingen - bokstavelig talt.


<p><b>PENGEGLIS</b>: Gopro-sjef Nick Woodman under børsnoteringen i juni 2014 da selskapet fremdeles så formidabel vekst som gjorde Woodman til USAs best betalte toppleder. Nesten fire år senere er det lite og smile over for kameraselskapet. </p>

PENGEGLIS: Gopro-sjef Nick Woodman under børsnoteringen i juni 2014 da selskapet fremdeles så formidabel vekst som gjorde Woodman til USAs best betalte toppleder. Nesten fire år senere er det lite og smile over for kameraselskapet. 

Det beste nyheten Gopro har sett på flere år, er nyheten om at Xiaomi vurderer å kjøpe kameragiganten.

Ifølge The Information skal det kinesiske mobilselskapet være villige til å betale 7,7 milliarder kroner for kameraprodusenten.

Selskapet som nesten så ti år med kraftig salgsvekst, har de siste årene sett salgstall, aksjekurs og deres dronesatsing krasje i bakken. 

Gopro hadde det som ble omtalt av Bloomberg som en av de mest suksessfulle børsnoteringene i 2014 og var på det meste verdt mer enn 77,7 milliarder kroner. Torsdag kveld var børsverdien 5,9 milliarder kroner. 

Grunnleggeren Nick Woodman ble etter børsnoteringen sammenlignet med Steve Jobs av analytikere, en sammenligning som fort falmet kun ett år senere.

Surferen som ble milliardær over natten

Woodman fikk ideen til det ikoniske Gopro-kameraet på en surfetur i Australia og Indonesia, hvor han hadde festet et kamera til hånden med strikk for å fange øyeblikkene i vannet.

Etter turen lånte Woodman 1,5 millioner kroner av faren sin for å starte produksjon av kameraet.

I 2010 solgte Gopro kameraer for 65 millioner dollar, fem år senere hadde selskapet mangedoblet inntekten som landet på 1,6 milliarder dollar i 2015.

Samme år ble Woodman kronet til USAs best betalte toppsjef, hvor tall fra 2014 viste inntekter og aksjeopsjoner på 284,5 millioner dollar - 2,2 milliarder kroner, ifølge CNN.

Grunnleggeren i slutten av 30-årene hadde ikke vanskelig for å bruke sin nyvunnede rikdom og kjøpte samme år et privat jetfly, millioneiendommer på Hawaii og i Montana og en 180 fot lang luksus-yacht, verdt over 300 millioner kroner, skriver CNBC.

– Jeg er bare meg selv. Hvis jeg kjører en drittbil til jobb, hvem lurer jeg da?, uttalte Woodman om spørsmål om pengebruken, ifølge INC.

Dronen som falt fra himmelen

 <p><b>DRONETRØBBEL:</b> Grunnlegger og Gopro-toppsjef Nick Woodman med dronen som skulle bli redningen for selskapet, men som endte med å bli et av selskapets største fiaskoer.</p>

DRONETRØBBEL: Grunnlegger og Gopro-toppsjef Nick Woodman med dronen som skulle bli redningen for selskapet, men som endte med å bli et av selskapets største fiaskoer.

Etter mange kvartaler med skuffende inntektsutvikling skulle Gopros drone Karma være redningen.

Selskapet skulle først bygge dronen sammen med droneselskapet DJI, men samtalene ledet ikke til noe konkret, og til slutt endte Gopro opp med å bygge dronen selv.

Etter flere utsettelser ble Karma-dronen lansert i oktober 2016, men det tok ikke lang tid, rettere sagt 16 dager, før kunder rapporterte om at dronen sluttet å fungere i luften og stupte i bakken, noe som førte til store tilbakekallelser.

Etter et år i drone-markedet kuttet selskapet rundt 300 jobber, mer enn 20 prosent av de ansatte, ifølge Techcrunch.

Selskapet måtte også kutte prisene på dronen, samt andre produkter, noe som gjorde at 80 millioner dollar forsvant fra den forventede inntekten. Dette førte til at aksjekursen falt 32 prosent, det største enkeltfallet siden børsnotering, skrev Quarts.

Se Gopro-dronen krasje:

Skapte et marked

I forkant av børsnoteringen i 2014 ble Gopros verdsettelse diskutert av analytikere, hvor en gruppe mente at produktet lett kunne kopieres av andre selskaper, og en annen gruppe mente at Gopro hadde et urealisert potensiale som et medieselskap.

I 2016 uttalte selskapet at de skulle gjøre alvor av potensiale innenfor medier, og skulle ifølge Variety produsere mer enn 30 tv-show de neste årene.

Nesten fire år senere kan man konstatere at den første gruppen analytikere hadde rett, og et enkelt Google-søk på action-kamera vise deg utallige kameraer fra alle de store elektroselskapene.

Til tross for at Gopros salgstall har sviktet de siste årene, har selskapet skapt et gryende marked for sportskameraer som er spådd å være verdt 17,7 milliarder kroner i løpet av 2018, ifølge Statista.

Gopro har det siste året sett etter en mulig kjøper, og toppsjef Woodman har vært åpen om et mulig oppkjøp i mediene.

Nå har kinesiske Xiaomi kommet på banen som det første realistiske alternativet for å redde redde smulene i det som for få år ble omtalt som et av USAs mest fremadstormende teknologiselskaper.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå