Gresk avtale løfter Børsen

Børsåpning som ventet fredag morgen

GREKERNE UNNGÅR KONKURS: Dermed er Oslo Børs opp fra start.
GREKERNE UNNGÅR KONKURS: Dermed er Oslo Børs opp fra start.

Oslo Børs stiger forsiktig i åpningen, og Hovedindeksen er  0,35 prosent opp fredag morgen klokken 9.30. Dette er som forventet.

Hellas har vært mye i fokus siste døgn. Resultatet fra gjeldsforhandlingene ble offentliggjort i morges, og tilstrekkelig antall långivere aksepterte gjeldsbytteavtalen, noe som fører til at landet unngår konkurs i denne omgang.

Hellas-effekt tatt ut

Mye av denne positive effekten virker imidlertid å ha vært tatt ut på forhånd.

- I går steg markedet en god del på rykter og forventninger om at Hellas ville få den nødvendige tilslutning, sier meglersjef Christian Hansen i Norne Securities.

Før åpning kom meldingen om at John Fredriksen har inngått avtale om å kjøpe en tredel av Aktiv Kapital til 30 kroner per aksje. Dette er under sluttkurs i går som var 32,30 kroner.

Med dette kjøpet må Fredriksen nå by på alle de resterende aksjene i selskapet.

Videre ble det meldt at Trygve Hegnar har fått aksept for over 30 prosent av de 20,5 millioner aksjene som han byr på i Hurtigruten.

«Månedens viktigste tall«

Med et pusterom i Hellas vil fokuset i dag ligge på amerikanske jobbtall som kommer 14.30 i dag. Amerikanske myndigheter vil da legge frem tall for sysselsetting utenom landbruket.

Dette omtales ofte som «månedens viktigste tall».

Forventningene til analytikerne ligger på 210.000 nye jobber i februar, og en stabil arbeidsledighet på 8,3 prosent.

Frontkontrakten for olje er ned 6 cent i fredagens handel, og 60 cent lavere enn da Oslo Børs stengte i går. Statoilaksjen er ned 0,25 prosent 9.30 fredag.

Positivt i Asia

I Asia er det positivt fredag i kjølvannet av sterk utvikling i Europa og USA i går. Den japanske Nikkei-indeksen steg 1,65 prosent og den koreanske Kospi-indeksen steg 1,05 prosent. Hang Seng i Hong Kong er så langt opp 1,1 prosent.

På forsiden nå