Greske gjeldsforsikringer gir ikke utbetaling

Internasjonalt byrå mener Hellas ikke har hatt en «credit event».

MISLIGHOLD, KONKURS? Den internasjonale organisasjonen for derivater mener gjeldssaneringen i Hellas ikke kvalifiserer til å utløse konkursforsikringer.
MISLIGHOLD, KONKURS? Den internasjonale organisasjonen for derivater mener gjeldssaneringen i Hellas ikke kvalifiserer til å utløse konkursforsikringer.

Det internasjonale organisasjonen for derivater, International Swaps and Derivatives Association (ISDA), har torsdag enstemming vedtatt at greske gjeldsforsikringspapirer, Credit default swaps (CDS), ikke gir rett utbetaling.

Alle de 15 bankene og fondene som sitter i ISDA-komiteen stemte mot utbetaling. Disse inkluderer store foretak som Bank of America, Credit Suisse, Goldman Sachs, UBS og Morgan Stanley (se faktaramme).

- Komiteen mener det ikke foreligger bevis for noen avtale som dekkes av seksjon 4.7 i avtalen av 2003, og har derfor, basert på bevismaterialet, enstemmig vedtatt at det ikke har foregått noen «credit event» slik som avtalen beskriver, heter det i en pressemelding fra ISDAs europeiske organisasjon.

- Bindende

Børge Grøttjord i advokatfirmaet Grette sier til E24 at ISDA i forbindelse med vurderingen av om en kredittforsikring er utløst, har etablert regionale komiteer som beslutter om en hendelse medfører forsikringsutbetaling eller ikke.

Denne beslutningen er bindende for partene når de har vedtatt å benytte seg av komiteens uttalelser.

- Det som har skjedd i denne saken er at de nye lånene som den europeiske sentralbanken nå vil gi Hellas, synes å få en høyere prioritet enn den eksisterende gjelden Hellas har i dag, sier Grøttjord.

- Dette kan medføre at ved en eventuell gresk konkurs, vil eksisterende långivere få det som måtte være igjen etter at den europeiske sentralbanken har fått sitt, fortsetter han.

Får ikke utbetalinger

ISDA-komiteen har enstemmig besluttet at dette ikke er nok til å utløse utbetaling av kredittforsikringen.

Grøttjord forklarer at utviklingen fremover likevel kan medføre at komiteen beslutter at vilkårene for utbetaling er tilstede på et senere tidspunkt.

Dermed blir ikke 3,25 milliarder dollar - inntil videre - betalt ut til de som eier greske gjeldsforsikringspapirer.

ISDA påpeker i pressemeldingen at situasjonen i Hellas er kontinuerlig utvikling og at nye spørsmål kan komme inn til avstemning.

Kutter gjelden

ISDA-komiteen møttes torsdag morgen, og behandlet de greske gjeldsforsikringene.

Møtet fant sted etter at eurolandene i forrige uke ble enige om å godkjenne en ny krisepakke på 130 milliarder euro til Hellas.

Avtalen innebærer at den greske gjelden skal reduseres til 120,5 prosent av landet bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2020. Tidligere har EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) hatt som mål å få gjelden ned til 120 prosent av BNP.

I realiteten har de private kreditorene godtatt å slette over 70 prosent av sine lån til Hellas.

Det skjer gjennom at gjelden kuttes med 50 prosent, mens den resterende gjelden får en lengre løpetid med lavere rente.

I praksis gir det et gjeldskutt på anslagsvis 70 prosent.

Les også:

På forsiden nå