Gullprisen stiger mens børsene faller: – Panikken har kommet tilbake

I dårlige tider hamstrer investorer edle metaller.


<p><b>BLIR DYRERE:</b> Gullprisen øker i takt med usikkerheten på verdensmarkedene etter Storbritannias varslede EU-exit.</p>

BLIR DYRERE: Gullprisen øker i takt med usikkerheten på verdensmarkedene etter Storbritannias varslede EU-exit.

En økning på 1,20 prosent opp til 1.371 dollar per ounce (31,1 gram) onsdag sendte gullprisen rett opp sitt høyeste nivå siden 2014.

Samtidig var sølvprisen på sitt meste opp 1,9 prosent til 20,29 dollar per ounce.

Selv om prisene falt noe tilbake onsdag ettermiddag, er trenden klar. Prisen på edle metaller er på vei oppover.

Det tolkes som et tydelig tegn på usikkerhet i markedene i kjølvannet av brexit. Prisen på gull er gjerne positivt korrelert med usikkerhet på verdensmarkedet, fordi gull anses som en trygg havn å plassere penger i.

– Panikken har kommet tilbake til markedet - du ser det ikke bare på gullprisen, men også i aksjemarkedene, sier analytiker Thorsten Proettel i den tyske banken LBBW til CNBC.

Rødt på børsene

For samtidig som gullprisen peker rett opp, er det rødmalt på børsene verden over.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 0,85 prosent, mens det i Europa sender enda tyngre ut. Tyske Dax er i øyeblikket ned to prosent, franske Cac40 er ned tilsvarende og FTSE100 i London er ned 1,40 prosent.

– Det er en god relasjon mellom uro, usikkerhet, svært lave renter og allerede godt prisede aksje- og obilgasjonsmarkeder. Brexit-uroen har skapt et videre fall i internasjonale renter og renteobligasjoner,  sier råvareanalytiker Bjarne Scheldrup i SEB.

– Gullprisen er gjerne negativt korrelert med alternativkostnaden til å holde gull. Ett sted må man jo plassere pengene sine, og når realrenten er lav, blir kostnaden til å holde gull, altså lagringskostnadene, relativt lavere.

Også de høye sølvprisene forklares med brexit-avgjørelsen, fordi investorer frykter negative renter fremover.

Flere trygge havner

For oljeprisen går det stikk motsatt vei. Onsdag ettermiddag koster Brentoljen 47,50 dollar fatet, ned fra over 50 dollar fatet i løpet av to dager.

Japanske yen, som også kan oppfattes som en trygg havn, er onsdag opp 2 prosent mot dollar. Britiske pund, derimot, er ned 0,28 prosent.

Også Wall Street har startet dagen i negativt terreng. Nasdaq, S&P500 og Dow Jones er klokken 16.30 alle ned cirka 0,5 prosent.

Her i Norge mener Nordnet at brexit har gjort private fondskunder nervøse.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå