Pengene fosser inn i familieselskapet: Gustav (20) er god for over 5 mrd. kroner

Laksearving Gustav Magnar Witzøe er landets yngste milliardær.

<p>NORGES YNGSTE MILLIARDÆR: Gustav Magnar Witzøe er god for 5 milliarder kroner. <br/></p>

NORGES YNGSTE MILLIARDÆR: Gustav Magnar Witzøe er god for 5 milliarder kroner. 

I løpet av det siste halvannet året har investeringsselskapet til familien Witzøe fra Frøya, Kverva, tjent over 2,1 milliarder kroner.

Mesteparten av inntektene har kommet fra eierposten i oppdrettskonsernet Salmar. Lakseselskapet har lenge levert gode resultater, og familieselskapet Kvarvas eierpost på 53 prosent har økt i verdi med 1,7 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Bare i år er aksjen opp 30 prosent.

Og Salmar fortsetter å leverer gode resultater.

Lakseoppdretterselskapet oppnådde driftsinntekter på nesten 1,3 milliarder kroner i årets tre første måneder, fremgår det i en børsmelding onsdag.

Det er en økning på hele 58 prosent fra samme kvartal i fjor.

Ung milliardær

Gustav Magnar Witzøe fikk ved slutten av 2011 overført bortimot samtlige aksjer i familiens investeringsselskap Kverva.

Eventyret i Salmar har bidratt til å sende den verdijusterte egenkapitalen i Witzøe-familiens investeringsselskap opp til 5,5 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Dermed er hovedeier Gustav Witzøe med sine 20 år landets yngste milliardær, fortsetter Finansavisen, som kjører historien om landets yngste milliardær på sin forside onsdag.

Far og Kverva-gründer Gustav Witzøe (59) skal ha overført aksjene til sønnen for å slippe en gigantisk arveavgift.

- Det ville trolig betydde mye mer i arveavgift, og særlig etter hvert som papirverdiene på børsen eventuelt hadde økt, har Witzøe senior tidligere uttalt til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Rederi vil skipe «fersk laks» til USA og Asia

Beslutningen om å overføre aksjene til sønnen var imidlertid ikke enkel.

- Vi hadde diskusjoner i familien om å være 19 år og få lagt dette i hendene. Det er plusser og minuser. Det vil påvirke deg på mange måter, på godt og på vondt. Det kan påvirke forholdet til kameratene, sa Witzøe senior til Adresseavisen.

Senior fortsatt med

20-åringen har tatt et friår etter å ha fullført videregående skole i fjor. Han jobber nå som røkter, og sitter fortsatt ikke i styret i Kverva.

Overføringen av sine aksjer i Kverva betyr imidlertid ikke at Witzøe junior nå får full kontroll over familieselskapet og formuen.

Witzøe senior eier nemlig samtlige aksjer i holdingselskapet Kvarv, og har dermed full kontroll over Kverva.

Gustav Witzøe ville ikke kommentere saken overfor E24 onsdag.

Kraftig vekst

Kvartalsrapporten fra Salmar viser betydelig bedring fra samme fjorårsperiode, og skyldes for det første en kraftig økning i prisnivået på laks. Gjennomsnittlig laksepris var 35,36 per kilo i første kvartal i år, opp hele 9,33 kroner fra første kvartal i fjor.

LES OGSÅ: Salmar blar opp 100 mill. for selskap

Salmar slår i bordet med et driftsresultat på 235 millioner kroner før virkelig verdijustering, mot 41 millioner kroner i første kvartal i fjor. 

Salmar satt igjen med et resultat før skatt på 308 millioner kroner av en omsetning på 1.277 millioner kroner.

I samme periode i fjor oppnådde selskapet et resultat før skatt på 102 millioner kroner av en omsetning på 809 millioner kroner.

I tillegg til bidraget fra økte laksepriser, har selskapet slaktet 34 prosent mer fisk i årets første kvartal sammenlignet med samme fjorårsperiode.

Selskapet opplyser at samtlige av Salmars oppdrettsanlegg leverer «tilfredsstillende resultater».

- Vi er fornøyde med prestasjonene i alle oppdrettssegmentene og det er spesielt gledelig å se at segment Rauma er tilbake og leverer gode marginer, sier konsernsjef i Salmar Yngve Myhre i børsmeldingen. 

LES OGSÅ: Fiskeridirektoratet opprettholder Salmar-bot

- Segment Nord-Norge leverer også et godt kvartal, tatt i betraktning at 70 prosent av fisken er fra Finnmark hvor kostnadene er høyere, samt at all fisken ble slaktet i januar og februar da lakseprisen var lavere enn i mars, sier Myhre.

LES OGSÅ:

På forsiden nå