Professor: Tidenes rikeste nordmann

John Fredriksen fyller 75 år på fredag. Nå har en professor regnet ut at han er den rikeste nordmannen gjennom alle tider.


<p><b>FYLLER 75 ÅR</b>: John Fredriksen er 75 år fredag. Kapital har fått professor til å regne på hvor rik han er i histortisk sammenheng. Konklusjon: Han er tidenes rikeste nordmann. Her sammen med sine døtre Cecilie (til venstre) og Kathrine.</p>

FYLLER 75 ÅR: John Fredriksen er 75 år fredag. Kapital har fått professor til å regne på hvor rik han er i histortisk sammenheng. Konklusjon: Han er tidenes rikeste nordmann. Her sammen med sine døtre Cecilie (til venstre) og Kathrine.

Ifølge Kapital er John Fredriksens nettoformue kommet opp i 113 milliarder kroner ved utgangen av 2018.

Nå mener professor og historiker ved BI, Knut Sogner, at milliardæren trolig er historiens rikeste nordmann, skriver Finansavisen (bak betalingsmur).

Rikere enn brødrepar

– Jeg tror at Fredriksen må være den rikeste nordmann noen­sinne, i alle fall om man kun pris- og inflasjonskorrigerer ved sammenligning med brødrene Peder og Bernt Anker, som var veldig rike på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet.

Ifølge professoren overgpr Fredriksens formue trolig også verdiene Thorvald Meyer skaffet seg i andre halvdel av 1800-tallet. Han var eiendomskonge, og «eide store deler av Oslo», sier Sogner til Finansavisen.

Fått med deg denne? Fredriksen: - Jeg har hatt et tøft liv (VG+, for abonnenter)

Arbeidersønn

Sogner understreker overfor avisen at det finnes ulike måter å regne på.

Ved å bruke en modell der man regner på formuen som andel av brutto nasjonalprodukt, mener professoren at svaret trolig ikke blir det samme på grunn av den sterke veksten i BNP.

Fredag fyller John Fredriksen 75 år.

Han vokste opp som en sønn av en sveiser på Etterstad på Oslos østkant. Da han i 1961, som 16-åring, startet hos skipsmegler Blehr og Tenvig i Oslo hadde han ingen formell studiekompetanse utover det grunnleggende.

Les også: Stort VG-intervju med Frerdiksens tvillingdøtre

På 1970-tallet startet han sammen med tre andre skipsmeglerfirmaet Northern Shipping AS, noe som ble starten på byggingen av hans enorme formue.

 <p><b>YNGRE UTGAVE:</b> John Fredriksen fotografert i 1990.</p>

YNGRE UTGAVE: John Fredriksen fotografert i 1990.

På 80-tallet hadde han en stor nedtur, blant annet etter å ha blitt varetektsfengslet for tyveri av lasten han fraktet i den såkalte «bunkerssaken». Fredriksen hadde da slått seg stort opp på frakt av olje fra Persiabukta under krigen mellom Irak og Iran.

På 90-tallet slo han tilbake, og bygget seg raskt opp igjen - blant annet etter kjøp og salg i riggmarkedet.

Flagget ut

Fredriksen er også kontroversiell.

Han har flagget ut flåten og tatt kypriotisk statsborgerskap etter å ha kranglet med norske myndigheter.

I 2014 brøt han samarbeidet med sin mangeårige forretningspartner Tor Olav Trøim - som siden har blitt en rival i riggmarkedet med sitt Borr Drilling.

Før de ble uvenner hadde duoen bygget verdens største tankskipselskap i Frontline, verdens største riggselskap i Seadrill og verdens største oppdrettsselskap i Marine Harvest (nå Mowi).

John Fredriksen er etablert med base i London, hvor han først flyttet i 1978. Han er far til tvillingdøtrene Kathrine og Cecilie.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå