Hurtigrutens aksjekurs steg 19 prosent før nyhet om salg

Aksjen til Hurtigruten steg kraftig i flere dager før nyheten om et mulig oppkjøp. En positiv DNB-analyse kan ha trigget kurshoppet.

<p><b>FEST I HURTIGRUTEN:</b> Det er ikke bare passasjerene i boblebadet som hygger seg. Det gjør også aksjonærene som nå har fått en solid kursgevinst etter oppkjøpstilbudet.<br/></p>

FEST I HURTIGRUTEN: Det er ikke bare passasjerene i boblebadet som hygger seg. Det gjør også aksjonærene som nå har fått en solid kursgevinst etter oppkjøpstilbudet.

Onsdag morgen ble det kjent at selskapet Silk Bidco AS ønsker å kjøpe alle de utestående aksjene i Hurtigruten for 2,9 milliarder kroner, tilsvarende 7,0 kroner aksjen.

Selskapet styres av advokatfirmaet BA-HR på vegne av det britiske investeringsfondet TDR Capital, Petter Stordalen (Home Invest AS) og Trygve Hegnar (Periscopus AS). De tre kontrollerer allerede nesten halvparten av aksjene i dag med en eierandel på rundt 42 prosent.

Etter at nyheten kom har Hurtigruten-aksjen skutt i været med 52,34 prosent, og har steget fra 4,49 til 6,84 kroner.

Oppgangen i aksjen startet derimot lenge før nyheten. Tirsdag steg aksjen hele 11,14 prosent. Regner man på kursutviklingen fra forrige onsdag og frem til børsslutt tirsdag steg aksjen med 19,1 prosent totalt.

Omsetningen i aksjen har også vært høy de siste dagene. Vanligvis omsettes aksjen for mellom en halv million til et par millioner kroner om dagen.  Forrige fredag økte omsetningen derimot kraftig til 8,4 millioner, og tirsdag ble den omsatt for 9,3 millioner.

Onsdag er omsetningen i skrivende stund kommet opp i hele 142 millioner, og aksjen er Børsens tredje mest omsatte etter Statoil og Telenor.

Optimisme hos DNB-analytikere

Den sterke kursoppgangen tirsdag er det trolig DNB Markets som har ansvaret for.

I sin morgenrapport varslet meglerhuset nemlig at de tar opp dekning på Hurtigruten med en kjøpsanbefaling og kursmål 7,5 kroner per aksje. Det er altså 50 øre mer per aksje enn det som nå tilbys.

Da analysen lå på bordet var aksjekursen så vidt over fire kroner, og steg til 4,49 kroner i løpet av dagen.

Analytikerne påpeker at Hurtigruten er et nisjeselskap, og mener dermed at selskapet kan prise inn en fortjeneste i forhold til andre cruiseoperatører. Videre ser de mulig økt belegg og påfølgende vekst i omsetningen om bord på seks prosent frem mot 2016, samtidig som man allerede neste år kan avslutte kostnadsprogrammet i selskapet.

– Basert på våre estimater verdsettes aksjen med en betydelig rabatt i forhold til sammenlignbare aktører, skrev meglerhuset.

Når Hurtigruten legger frem sin kvartalsrapport torsdag i neste uke, tror DNB Markets at driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) vil utgjøre 60 prosent av driftsresultatet for hele året på grunn av sesongsvingninger.

Børsen gjør rutinemessig sjekk

Oslo Børs opplyser til E24 at de ikke har satt i gang noen spesielle undersøkelser i forbindelse med oppkjøpsnyheten.

– Vi gjør bare de rutinemessige undersøkelsene som vi pleier å gjøre rundt en slik nyhet, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase i Oslo Børs, til E24.

Han forteller at denne typen nyheter som trigger store kursutslag alltid undersøkes på flere fronter:

– Vi ser alltid på handelen som skjedde i forkant av denne typen nyheter og informasjonsflyten som har kommet til markedet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå