Equinor tynget av oljenedtur på rød Oslo Børs

Oljeprisen faller igjen, og trakk Equinor og Børsen ned tirsdag. Nynoterte Biofish og Havila Kystruten fikk en negativ start på børstilværelsen.

Publisert:

Etter en lovende start endte Hovedindeksen på Oslo Børs knapt ned tirsdag, med 0,08 prosent.

Fallet følger en negativ utvikling for oljeprisen, som på kort tid vendte ned med over to prosent i ettermiddag.

Ved børsstenging omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent spot) for 72,2 dollar, en nedgang på 1,53 prosent.

Oljeprisutslagene bidro til å tynge oljeselskapene Equinor og Aker BP i tidlig handel. I løpet av dagen snudde utviklingen for Equinor, men aksjen til oljekjempen falt 0,16 prosent. Aker BP endte ned 0,83 prosent.

Delta, Kina og posisjonering

Oljenedturen følger et tungt fall på mandag, da prisen endte ned mer enn to prosent.

I 15-tiden tirsdag var oljeprisen nede i 71,04 dollar, et godt stykke unna drøye 73,5 dollar – som var det høyeste den lå på for dagen.

Oljeprisnedgangen i starten av uken ble knyttet til den nye deltavarianten av coronaviruset, og usikkerheten den skaper for oljeetterspørselen fremover.

Mandag trakk energianalytiker Nadia Wiggen i Pareto også frem den finansielle posisjoneringen i oljemarkedet som en bidragsyter til det plutselige fallet.

I tillegg har det vært en negativ børsstemning i Asia, der flere kinesiske dataspillselskap falt kraftig etter en kritisk artikkel i statlig media.

– Investorene i industrien frykter at kinesiske myndigheter skal innføre strengere reguleringer av spillselskapene, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenkommentar.

Nedgang for børsdebutanter

Tirsdag debuterte Biofish på Euronext Growth. Selskapet hentet inn 150,5 millioner før børsnoteringen ved å utstede aksjer til kurs 21,5 kroner.

Biofish-aksjen faller fra start og endte ned 13,91 prosent til kurs 18,51 kroner.

Også Havila Kystruten har sin første børsdag på Euronext Growth. I forkant av noteringen hentet selskapet 500 millioner i ny egenkapital. Pengene skal brukes på å starte opp kystruteskipene som skal drive fire av de 11 kystrutene mellom Bergen og Kirkenes.

Havila Kystruten-aksjen endte dag én på Børsen ned 9,8 prosent til 23 kroner.

Ellers falt også aksjene i 5th Planet Games med 7,14 prosent til 0,78 kroner. Før børsåpning varslet selskapet at de, sammen med partner MGM, har besluttet at spillsatsingen «Vikings» ikke egner seg for en global lansering. Spillet skal fjernes fra app-store i Norden i løpet av de kommende dagene, ifølge selskapet.

Solid oppgang for helseselskap

Euronext Growth-noterte Lifecare ble en av dagens vinneraksjer, med en vekst på 15,04 prosent.

Kort tid før Børsen stengte meldte selskapet at Det europeiske patentkontoret (EPO) gir Lifecare patent på et oppdatert sensormålingssystem.

– Patentet er gyldig til 2038 og åpner mulighetene for å utvide bruken av Sencell-teknologi, sier vitenskapelig direktør Andreas Pfützner.

Lifecares kjernevirksomhet har vært utviklingen av blodglukosesensoren «Sencell», som er en betydelig innovasjon innen behandlingen av diabetes.

Selskapet gikk i fjor sammen med det sveitsiske investeringsselskapet IMS Capital Partners om etablering av fellesforetaket Digital Diagnostics.

Foretaket har jobbet med å utvikle en hurtigtest for covid-19, og har fått godkjenning til å starte kliniske forsøk i Tyskland.

Publisert: