Ole Andreas Halvorsen kåret til verdens femte beste hedgefond-forvalter

Den tidligere marinejegeren rangeres som den femte beste hedgefond-forvalteren i verden, ifølge en fersk kåring.

STJERNEFORVALTER: Ole Andreas Halvorsen er blant de beste i verden til å få andres penger til å yngle, ifølge en fersk amerikansk rapport.

Paal Audenstad / Scanpix
Publisert:

De beste 20 forvalterne i verden tjente 15 milliarder dollar for sine investorkunder i 2015, ifølge Leveraged Capital Holdings, verdens eldste hedgefond.

I norske kroner tilsvarer inntjeningen til de 20 beste forvalterne svimlende 120 milliarder norske kroner – og det er etter at kundene har betalt avgifter for forvaltningen.

Nummer fem på listen over de beste forvalterne i verden er nordmannen Ole Andreas Halvorsen, som har forvaltet hedgefondet Viking Global Investors siden 1999.

Nordmannen startet sin karriere i hedgefondet Tigerfondene på starten av 1990-tallet, og er Norges eneste profil i eliteklassen på Wall Street.

Marinejeger

Ikke et fåtall antall ganger har nordmannen, som ble uteksaminert som bestemann på sitt MBA-kull fra Stanford i 1990, blitt omtalt i magasiner som Fortune og Forbes.

Sammenlignet med 2014 klatrer den tidligere marinejegeren to plasser opp på den prestisjefulle kåringen.

De fire andre foran Halvorsen er i synkende rekkefølge Ray Dailo, George Soros, David Tepper og Seth Klarman.

Ole Andreas Halvorsen er i godt selskap på topplisten over 2015s beste forvaltere.

LCH Investments

Førstnevnte leder hedgefondet Bridgewater Pure Alpha, og har 660 milliarder kroner under forvaltning. I 2015 dro fondet inn over 25 milliarder kroner for sine kunder.

Til sammenligning dro Halvorsen inn 13,8 milliarder kroner for sine kunder i 2015. Undersøkelsen sier ingenting om hvor mye norske stjerneskuddet på Wall Street selv putter i lommen.

Men ifølge Kapital er Halvorsen blant de best betalte hedgefondforvalterne i verden og tjente rundt 3,5 milliarder kroner i 2014. Siden oppstarte i 1999 har Viking Global Investors dratt inn 22,5 milliarder dollar for sine kunder – tilsvarende nesten 200 milliarder kroner etter dagens kurs.

Les også

Hedgefond-partner: – Overrasket over at et oljeprisfall gir slike utslag

– Ikke et topp-år

De 20 beste forvalterne utklasset sine konkurrenter med en betydelig margin. Det er ikke nødvendigvis en dans på roser å være hedgefond-forvalter hvis du ikke er på topplisten.

– Avkastningen fra hedgefond i 2015 var generelt ikke tilfredsstillende, fordi de tapte penger for sine investorer. Men, igjen, de beste forvalterne utkonkurrerer signifikant de gjennomsnittlige forvalterne, sier Rick Sopher, styreleder i LCH Investments NV.

Hedgefond-forvaltere utenfor topp 20-listen har ifølge undersøkelsen tapt nesten 800 milliarder kroner i 2015.

I omregningen til norske kroner legger E24 til grunn gjennomsnittlig valutakurs for 2015 på åtte kroner per dollar, med mindre annet er nevnt.

Hedgefondet som har gjort undersøkelsen, opplyser om at dataene som er hentet inn er basert på en kombinasjon av møter med forvalterne selv, ulike rapporter, interne estimater og andre konfidensielle kilder.

DE BESTE: Listen viser oversikten over de 20 beste hedgefond-forvalterne i verden. Tilsammen forvalter mer enn 460 milliarder dollar, tilsvarende nesten 4.000 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

LHC Investments
Les også

Lav rente øker aksjeinteressen

Les også

Økonom om sparing i Asia-fond: – Fornuftig å være bekymret

Les også

2016: Brutalt, men med sine lyspunkter