Ferske tall: Dette er bakteppet for Seadrills vriene gjeldsprosess

Markedet venter fortsatt på Seadrills annonserte refinansieringsplan. Samtidig må flere rigger snart på jobbjakt i et marked preget av betydelig overkapasitet.

TØFFE TIDER: Riggmarkedet er preget av stor overkapasitet. Dette har sendt et tresifret antall rigger i opplag, og antallet kan øke når flere kontrakter utløper det neste året.

Foto: Hallgeir Vågenes VG
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Utfordringene bekreftes i ferskt tallmateriale E24 har fått fra Nordea Markets.

Ifølge meglerhuset er det på verdensbasis rundt 40 såkalte flytere – halvt nedsenkbare plattformer og boreskip – som går av kontrakt de neste 12 månedene. Tallene inkluderer kun rigger som nå er på kontrakt.

Dette kommer i tillegg til 120 enheter som allerede ligger i bøyene.

I Norge alene er tilsvarende antall seks, mens det per i dag allerede er 14 ledige på sokkelen.

Fokus på balansen

Slik ser altså bakteppet ut før John Fredriksens riggkjempe Seadrill neste uke skal legge frem kvartalstall, og forhåpentligvis også en oppdatering på den pågående restruktureringen.

Analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets tror Seadrill isolert sett kan komme til å levere noe bedre enn ventet i kvartalet, drevet av større kostnadskutt enn markedet har sett for seg, men neppe like mye som man har sett de foregående kvartalene.

Uansett mener hun at dette er av begrenset interesse.

– Fokus blir på hva de sier om den prosessen de er inne i, sier hun.

– Det eneste som har noe å si er hva de kommuniserer i forhold til å løse situasjonen med balansen. Det er en dialog som pågår. Vi venter at de sier at de er i dialog med de ulike interessentene, at de fortsatt snakker med bankene og med verftene om utsettelser.

Tror det kan drøye

Det var i forbindelse med rapporteringen for fjorårets fjerde kvartal at Seadrill bekreftet at de arbeidet med en finansieringsplan, som allerede da ble beskrevet som «den morsomste eventet på lang tid for en sliten oljeserviceanalytiker».

FOKUSERER PÅ REFINANSIERINGEN: Analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Det ble da skissert at planen kunne foreligge før sommeren, men man sikter nå mot et forslag til løsning ved utgangen av året.

Kvernland tror fortsatt det kommer en mer eller mindre helhetlig plan, men minner om at man tidligere har sett at denne typen prosesser har dratt ut. Jo flere interessenter, jo lengre tid kan det ta – og i Seadrill-puslespillet er det mange brikker som skal på plass.

– For å være helt ærlig tror jeg at det er litt tidlig å håpe på at det kommer en løsning. Det er så mange interessenter at det kan ta litt mer tid før en plan kommer på bordet. Kvartalet kan sånn sett bli en «non-event», sier Kvernland.

Les også

Seadrill vurderer å vrake London etter brexit

– Trenger milliard

Også hos DNB Markets er analytikernes øyne rettet mot den kommende restruktureringen før Seadrill skal i ilden.

I en oppdatering denne uken anslår meglerhusets oljeserviceteam et behov for frisk kapital i størrelsesorden én milliard dollar, og også de tror at den endelig løsning kan bli ubehagelig for de nåværende egenkapitaleierne.

«Ved en restrukturering tror vi at ny kapital og/eller nåværende obligasjonseiere/banker vil søke mesteparten av den potensielle oppsiden i den nye strukturen», skriver de.

DNB-analytikerne viser for øvrig til høy gjeldsgrad og verdsettelse over det de mener er riktig prising av den verdijusterte egenkapitalen, og gir en salgsanbefaling med kursmål 10 kroner per aksje.

Saken fortsetter under bildet ...

HOVEDPERSONEN: Storaksjonær John Fredriksen er nøkkelaktøren i Seadrills restrukturering.

Foto: Thomas Nilsson VG

Janne Kvernland i Nordea har kursmål fem kroner, hvilket innebærer en nedside på snaut 80 prosent fra dagens kurs på drøyt 23 kroner.

– I mitt hode er aksjen fortsatt overpriset. Det er ingen grunn til at den skal handles der den handles. Vi mener den skal nærmere null, sier hun.

Dårlige tegn

Det har ikke kommet flust med nyheter fra Seadrills side som kan indikere hvor langt de har kommet i prosessen. Selskapet har imidlertid betalt noe gjeld med aksjer, samt meldt om noen kontrakter.

En slags pekepinn på hva selskapet kan si om markedet det opererer i finner man i rapportene fra de øvrige riggselskapene. Markedslederen Transocean opplyste i forbindelse med sin andrekvartalsrapport at det kan ta tid før de gode tidene kommer tilbake:

«Vårt langsiktige syn på offshoreriggmarkedet er fortsatt positivt (...), men på kort og mellomlang sikt er det fortsatt veldig utfordrende. Lave råvarepriser, grunnet overskuddet på olje, fortsetter å hemme energi-investeringene», skriver selskapet om utsiktene.

Mindre positive var Ocean Rig, som beskriver markedsforholdene som «ekstremt negative» og advarer om at dette kan vedvare i flere år.

«Den siste tiden har vi blitt kontaktet av flere av våre kreditorer (...). Vi har ikke fattet noen endelige avgjørelser, men det er klart for selskapet og en rekke kreditorer at gjeldsforpliktelser må endres og skiftes ut med ny gjeld og/eller egenkapital, og at noen kreditorer kan få lite eller ingenting igjen av sine investeringer».

Les også

Fredriksens riggkjempe betaler mer gjeld med aksjer

Les også

Analytiker om Seadrill:
– Seadrill-aksjens skjebne er i kreditorenes hender

Les også

Kostnadskutt redder Seadrills overskudd

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill
  2. Oljebransjen
  3. John Fredriksen

Flere artikler

  1. Slik kan oljeprisen stikke kjepper i hjulene for Seadrill

  2. Mot hard deadline for «norgeshistoriens vanskeligste restrukturering»

  3. – Kan sprette veggimellom på rykter

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterkere enn varslet fra Seadrill

  6. Ser etter tegn på at denne trenden er i ferd med å snu