Statoil-analytiker: – Kostnadsgrep oppveier svakt resultat

Svake tall til tross: Statoil gjør grepene som skal til for å sikre lønnsomhet på lengre sikt, mener analytiker.

LYSGLIMT: Statoils resultat for tredje kvartal er ikke bare negativt.
Publisert:

En halvert oljepris vises godt i regnskapet til Norges største oljeselskap, Statoil.

Onsdag morgen slapp oljegiganten på norsk sokkel sitt resultat for tredje kvartal.

Fasiten ble et justert resultat på 16,7 milliarder kroner – nesten en halvering fra samme tid i fjor, da tallet lå på 30,9 milliarder. Det skuffet også forventningene.

Det ujusterte resultatet endte med et underskudd på 2,8 milliarder kroner. Dermed har Statoil gått med et underskudd på 28,2 milliarder i årets ni første måneder.

Analytiker Christian Yggeseth i Arctic

– Ved første blikk ser det litt svakt ut, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic til E24.

Han forteller blant annet at resultatet var fem prosent svakere enn konsensusforventningen og syv prosent svakere enn det Arctic regnet med.

I Pareto hadde man vært mer optimistisk og anslaget deres lå 10 prosent over det Statoil leverte.

– Statoil rapporterte et skuffende justert resultat (...) Det viktigste negative avviket var i den internasjonale virksomheten og lavere realiserte priser enn ventet, skriver analytiker Trond Omdal i en oppdatering.

Han sier at Pareto nå vil senke sine anslag for det justerte resultatet for 2015 med to til tre prosent, og for 2016 med under to prosent.

– Vår kjøpsanbefaling og kursmål på 150 kroner aksjen vil trolig forbli uendret, skriver Omdal videre.

Statoil solgte i snitt nordsjøoljen sin for 45,5 dollar fatet i tredje kvartal, under analytikernes estimat på 46,1. Utenlands ble snittprisen på oljen 40,8 dollar fatet, godt under estimatet på 42,8. Prisene de nå solgte oljen sin for er under halvparten av hva de fikk for ett år siden, både for oljen produsert i Norge og utenlands.

Les også

Statoil skuffer: Resultatet nesten halvert

Kostnadsgrep

Statoil hadde i tredje kvartal et justert resultat på 16,7 milliarder kroner. Det er nesten en halvering fra samme tid i fjor, da tallet lå på 30,9 milliarder.

Når Christian Yggeseth tar en nærmere titt på tallene, ser han at det er flere grep som selskapet gjør som innebærer at han er mer positiv til utsiktene fremover.

– Det er helt klart en positiv utvikling på kostnadssiden. Dette er viktig for balansen og estimatene fremover, og oppveier det svake resultatet, sier Yggeseth.

De kraftige grepene oljeselskapet har tatt for å kutte utgiftene de siste årene, begynner nå og vises i tallene.

I tillegg kutter selskapet investeringsbudsjettet med rundt én milliard til 16,5 milliarder dollar, etter at oljeselskapet juli senket investeringsbudsjettet fra 18 til 17,5 milliarder dollar. Samtidig som investeringene kuttes mener selskapet de altså skal klare å produsere mer enn planlagt. Analytikerne hadde i snitt ventet en produksjon av olje og gass på 1,89 millioner fat dagen. Nå leverer Statoil en produksjon på 1,91 millioner fat dagen. Det er en økning på fire prosent fra samme periode i fjor.

Les også

Oljeanalytiker: Oljeindustrien må kutte mer enn ventet

«Greit»

Kjetil Bakken er analytiker i Carnegie.

– Det er et greit resultat gitt den lave oljeprisen, sier Kjetil Bakken i Carnegie til E24.

Han forteller at driftsresultat er på linje med hans forventninger. Markedsforventningene lå noe høyere.

Kjetil Bakken, senioranalytiker i Carnegie

– Den viktigste nyheten er reduksjon i investeringene og implikasjonen av det for investeringsnivå i de neste årene. Det burde bety mest for aksjekursen. Det forbedrer kontantstrømmen for i år, og bør også ha en positiv effekt på estimatene for 2016 og utover, mener Bakken.

Han påpeker at kostnadsutvikling og utvikling i investeringsnivået gjør han optimistisk på vegne av Statoils utvikling fremover:

–Jeg er mer optimist enn pessimist. Jeg er en forsiktig optimist, sier Bakken.

– Underliggende er resultatet som forventet. Det har vært lave oljepriser, noe som preger det absolutte resultatet. Det er fortsatt lave oljepriser.

Les også

Statoil-oppsagte i USA måtte gå på dagen

Kostnadskutt skjer raskere

– Vi fortsetter å redusere de underliggende driftskostnadene og leverer et kvartal med god drift og solide resultater fra markedsføring og trading. Våre finansielle resultater ble påvirket av lave oljepriser også i tredje kvartal, sier konsernsjef Eldar Sætre i kvartalsrapporten til Statoil.

Kjetil Bakken er positiv til at selskapet nå gjør grep for å få ned kostnadene.

– Selskapet kutter raskere enn forventet, sier analytikeren.

– Det er imponerende at de klarer å redusere investeringene for i år med en milliard til. Det viser at de klarer å ta grep raskere enn det vi trodde. Det er positivt.

Han opplyser at størstedelen av investeringene i Statoil er knyttet til prosjekter som går over lang tid:

–Det tar tid å gjøre endringer i investeringsnivået. Beslutning i år har ikke så stor effekt på det som skjer i år. Likevel: At de får ned beløpet såpass mye - viser at har større innflytelse på investeringer enn vi hadde trodd.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om