Tror kronen vil være svak tross rentehopp
I sommerstille markeder har utlendingene dumpet kronen. Til tross for Norges Banks rentevarsel vil internasjonal handelskonflikt holde den norske valutaen svak, tror Handelsbanken-analytiker.
Til tross for at den varslede rentehevingen fra Norges Bank nærmer seg har den norske kronen blitt svakere mot flere av store valutaene i de sommerstille ferieukene.
Dollaren har styrket seg mot de fleste valutaer, også den norske. Mens den kostet 8,14 kroner ved inngangen til juli har kursen vært over 8,42 mandag morgen, den dyreste dollarkursen så langt i år.
Prisen på euroen har i samme periode gått fra 9,52 til 9,54, men pundet derimot har blitt syv øre billigere, og koster nå 10,68 kroner.
– Kronen har vært svakere enn det vi så for oss i løpet av sommeren, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.
Mens en svak krone er til glede for norske eksportbedrifter, og gagner Oljefondets verdier målt i kroner, betyr det også at ferieturen til New York eller euroland ikke har blitt billigere.
Les også: Nest svakeste svenskekrone på over hundre år
Tror handelskonflikt holder kronen svak
Sentralbanksjef Øystein Olsen har varslet at renten trolig skal heves i september, en beskjed analytikerne tror vil gjentas ved rentemøtet denne uken.
Høyere rente går ofte sammen med sterkere valutakurs. I Handelsbanken tror likevel ikke valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen på noen kraftig kronestyrking.
– Man kan være forsiktig optimist, men det å tegne et bilde av en veldig mye sterkere krone, det gjør ikke vi, sier analytikeren.
Han har en prognose om at euroen vil koste omtrent det samme som i dag, rundt 9,5, i perioden ut september, før kronen styrkes noe mot slutten av året.
Knudsen mener handelskonflikten som utspiller seg mellom USA, Kina og Europa skaper en usikkerhet som gjør at investorene er tilbakeholdne med å kjøpe norske kroner.
E24+: Ingen vet hvor de skal gjemme seg fra handelskrigen
– Slik som utviklingen har blitt, så mye usikkerhet og hvilke konsekvenser dette kan få for Norge på sikt, så tror vi at kronen kan gå litt sterkere mot årsslutt, sier analytikeren.
– Desto mer usikkerhet det blir i Europa, med tanke på styrken i oppsvinget der, så vil det etter hvert få konsekvenser for styrken på oppsvinget i Norge, sier han.
Dumpet kronen
Statistikk over handel med kronen i valutamarkedet fra Norges Bank viser at de utenlandske investorene har hatt liten appetitt på kjøp av norske kroner den siste tiden.
Tvert imot har de utenlandske bankene, som er store markedsaktører, solgt den norske valutaen i hver av de siste fem ukene.
Totalt har de solgt for nærmere 28 milliarder kroner i spotmarkedet i denne perioden, viser statistikken.
– Mest sannsynlig vil investorer være forsiktige med å bygge for store kroneposisjoner, tror Knudsen.
Tre grunner til svak krone
Ifølge Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management er det spesielt tre faktorer som har holdt kronen tilbake:
Disse ligger foran deg i løypa, Olsen
- Sommeren er en periode med lite handel i kronen, noe som gjør at negative faktorer typisk gir større utslag i valutaen enn ellers.
- Oljeprisen har falt i løpet av sommeren, fra en topp på nesten 80 dollar per fat til 72 dollar fatet.
- Handelskonflikten mellom USA og Kina har blitt forverret, med nye runder med tolltrusler og heving av tollmurene. Det gir en negativ effekt på valutaene til små åpne økonomier som er avhengig av handel, som den norske, mener Wilhelmsen.
– Det største problemet er handelskrigen. Der ser vi ikke noen løsning med det første. Det kan gjøre at kronestyrkingen vi venter blir utsatt, sier han.
Sjeføkonomen har likevel ikke mistet troen på at kronen skal styrkes.
– Vi holder på det synet om at norske kronen skal styrke seg som følge av at norsk økonomi går bra, og at Norges Bank skal sette opp renten.
Tyrkisk valutakollaps
Kronen er ofte utsatt for stemningen i de internasjonale markedene, og investorenes vilje til å ta risiko.
De siste dagene har den tyrkiske valutakollapsen bidratt til at investorene er mindre risikovillige, samtidig som oljeprisen har falt og norske renter har falt relativt til de europeiske, påpeker rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea.
Det svekker kronen, ifølge Nordea-strategen, som i likhet med Wilhelmsen har tro på at høyere rente fra Norges Bank vil drive den norske valutaen sterkere.
Det avhenger imidlertid av stemningen i markedet.
– Det som kan hindre en sterkere krone er at det fortsatt blir veldig dårlig klima ute i markedene, sier Bernhardsen.