Russisk oljegigant vil vokse på norsk sokkel
Den russiske oljegiganten Rosneft vurderer både oppkjøp, leting og bytte av eiendeler for å vokse på norsk sokkel, sier sjefen for selskapets norske datterselskap.
NORSK VEKST: Russiske Rosneft ønsker å vokse på norsk sokkel, og kan vurdere både bytte av eiendeler, oppkjøp og leting på egen kjøl, ifølge Halfdan Millang, som er konsernsjef i Rosnefts norske datterselskap.
HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): – Barentshavet er en prioritet, sier konsernsjef Halfdan Millang i russiske Rosnefts norske datterselskap.
Rosneft er et av verdens største oljeselskaper, målt i produksjon. Selskapet har også vekstplaner i utlandet, og ønsker å produsere opptil 10 prosent av totalen i utlandet innen 2025. Det tilsvarer 500.000 fat per dag.
I dag ligger denne andelen rundt én prosent.
De siste årene har selskapet også vært aktivt i Norge. For tiden har det ingen norske lisenser, men giganten ser store muligheter i Barentshavet og Norge, ifølge Millang.
– Vi mener det er gode muligheter for å ha en god kommersiell aktivitet i Norge, sier han.
– Det andre aspektet er at hvis du ser på den porteføljen vi sitter med i Russland, med alle lisensene rett over delelinjen, så er det helt opplagt og naturlig å være aktiv på andre siden, sier Millang.
Rosneft har boreplaner i sine lisenser i den russiske delen av Barentshavet, der det ligger områder som Fedinski, sentrale Barents og Persejevski.
Russiske oljeselskaper vil prøve å omgå sanksjonene
Vurderer oppkjøp
– Og nå vil dere kjøpe opp ressurser i Norge, særlig Barentshavet?
– Det har hele tiden ligget implisitt at når vi snakker om vekst, så er det både organisk vekst og ikke-organisk vekst. Den ikke-organiske veksten, eller oppkjøp om du vil, er avhengig av å finansieres på en eller annen måte, og det er vesentlig mer komplisert, sier Millang.
NORSK SJEF: Halfdan Millang leder Rosnefts norske datterselskap.
– I det markedet som har vært, så har vi ikke lykkes til nå. Vi har jo ikke kjøpt noe, sier han.
Det kan være dyrt å kjøpe andeler i norske olje- og gassfelt. Bytte av eiendeler kan være et alternativ, ifølge Millang.
– De transaksjonene som har vært gjort de siste årene har vært primært «asset swaps» (bytte av eiendeler, journ.anm.), sier han.
Mandag er det to år med sanksjoner mot Russland: – Kom som lyn fra klar himmel
Vil søke om lisenser
Rosnefts norske datterselskap har søkt om å bli prekvalifisert som operatør, slik at selskapet senere kan drive sine egne felt i Norge.
Selskapet har hatt en lisens, Pingvin, men leverte den tilbake i mai fordi den ikke ble vurdert som lønnsom.
– For øyeblikket har vi ingen lisenser, fordi vi ikke fikk noen i 23. runde, sier Millang.
– Vi ligger an til å søke i 24. konsesjonsrunde, sier han.
Lave funnkostnader
En av årsakene til at Rosneft er interessert i Barentshavet, er at det koster relativt lite å gjøre funn, sier Millang. Han mener at Barentshavet er ekstremt konkurransedyktig mot andre oljeområder.
I Barentshavet koster det i snitt 0,54 dollar per fat etter skatt å gjøre et funn, mens funnkostnaden er på 4,96 dollar per fat i UK og 4,98 dollar per fat i Mexicogolfen, ifølge Millangs tall. Bare Mosambik har lavere funnkostnader enn Barentshavet, og der er det mest gass, sier han.
– Så er konklusjonen at Norsk Barents totalt sett er blant de mest attraktive områdene, sier Millang.