Russisk oljegigant vil vokse på norsk sokkel

Den russiske oljegiganten Rosneft vurderer både oppkjøp, leting og bytte av eiendeler for å vokse på norsk sokkel, sier sjefen for selskapets norske datterselskap.

NORSK VEKST: Russiske Rosneft ønsker å vokse på norsk sokkel, og kan vurdere både bytte av eiendeler, oppkjøp og leting på egen kjøl, ifølge Halfdan Millang, som er konsernsjef i Rosnefts norske datterselskap.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): – Barentshavet er en prioritet, sier konsernsjef Halfdan Millang i russiske Rosnefts norske datterselskap.

Rosneft er et av verdens største oljeselskaper, målt i produksjon. Selskapet har også vekstplaner i utlandet, og ønsker å produsere opptil 10 prosent av totalen i utlandet innen 2025. Det tilsvarer 500.000 fat per dag.

I dag ligger denne andelen rundt én prosent.

De siste årene har selskapet også vært aktivt i Norge. For tiden har det ingen norske lisenser, men giganten ser store muligheter i Barentshavet og Norge, ifølge Millang.

– Vi mener det er gode muligheter for å ha en god kommersiell aktivitet i Norge, sier han.

– Det andre aspektet er at hvis du ser på den porteføljen vi sitter med i Russland, med alle lisensene rett over delelinjen, så er det helt opplagt og naturlig å være aktiv på andre siden, sier Millang.

Rosneft har boreplaner i sine lisenser i den russiske delen av Barentshavet, der det ligger områder som Fedinski, sentrale Barents og Persejevski.

Les også

Russiske oljeselskaper vil prøve å omgå sanksjonene

Vurderer oppkjøp

– Og nå vil dere kjøpe opp ressurser i Norge, særlig Barentshavet?

– Det har hele tiden ligget implisitt at når vi snakker om vekst, så er det både organisk vekst og ikke-organisk vekst. Den ikke-organiske veksten, eller oppkjøp om du vil, er avhengig av å finansieres på en eller annen måte, og det er vesentlig mer komplisert, sier Millang.

NORSK SJEF: Halfdan Millang leder Rosnefts norske datterselskap.

– I det markedet som har vært, så har vi ikke lykkes til nå. Vi har jo ikke kjøpt noe, sier han.

Det kan være dyrt å kjøpe andeler i norske olje- og gassfelt. Bytte av eiendeler kan være et alternativ, ifølge Millang.

– De transaksjonene som har vært gjort de siste årene har vært primært «asset swaps» (bytte av eiendeler, journ.anm.), sier han.

Les også

Mandag er det to år med sanksjoner mot Russland: – Kom som lyn fra klar himmel

Vil søke om lisenser

Rosnefts norske datterselskap har søkt om å bli prekvalifisert som operatør, slik at selskapet senere kan drive sine egne felt i Norge.

Selskapet har hatt en lisens, Pingvin, men leverte den tilbake i mai fordi den ikke ble vurdert som lønnsom.

– For øyeblikket har vi ingen lisenser, fordi vi ikke fikk noen i 23. runde, sier Millang.

– Vi ligger an til å søke i 24. konsesjonsrunde, sier han.

Lave funnkostnader

En av årsakene til at Rosneft er interessert i Barentshavet, er at det koster relativt lite å gjøre funn, sier Millang. Han mener at Barentshavet er ekstremt konkurransedyktig mot andre oljeområder.

I Barentshavet koster det i snitt 0,54 dollar per fat etter skatt å gjøre et funn, mens funnkostnaden er på 4,96 dollar per fat i UK og 4,98 dollar per fat i Mexicogolfen, ifølge Millangs tall. Bare Mosambik har lavere funnkostnader enn Barentshavet, og der er det mest gass, sier han.

– Så er konklusjonen at Norsk Barents totalt sett er blant de mest attraktive områdene, sier Millang.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rosneft
 2. Equinor
 3. Russland
 4. Olje og gass
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. – Vi har fornyet tro på Barentshavet

 2. Betalt innhold

  De nedskalerte produksjonen – bokstavelig talt

 3. Rekordinteresse for Barentshavet

 4. DNO varsler nye oppkjøp på norsk sokkel

 5. – Overbevist om at det vil bli funnet mer olje