Vimpelcom tar korrupsjonsavsetning

Vimpelcom regner med at korrupsjonsetterforskning fører til milliardregning.

ØST: En mann snakker i telefonen mens han går forbi et av mobiloperatøren Beelines-kontorer i Moskva. Beeline er at av Vimpelcoms mange mobilselskaper i øst-europa.

Maxim Shemetov
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Telegiganten Vimpelcom regner med at granskingen av selskapet etablering i Usbekistan kommer til å koste selskapet dyrt.

Vimpelcom varsler tirsdag morgen at det kommer til å foreta en avsetning på 900 millioner dollar i regnskapet for tredje kvartal.

Det tilsvarer vel 7,6 milliarder norske kroner.

Deleid av Telenor

Norske Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, men har 43 prosent av stemmene. Det er imidlertid den russiske Altimo-gruppen som er hovedeier med 56,2 prosent av aksjene og 47,9 prosent av stemmene.

Les også

Baksaas: – Jeg beklager

Ifølge pressemeldingen fra Vimpelcom er avsetningen knyttet til at selskapet er under etterforskning av det amerikanske børstilsynet, det amerikanske justisdepartementet og påtalemyndighetene i Nederland knyttet til etableringen i Usbekistan og forholdet til selskapet Takilant.

Vimpelcom ønsker ikke å kommentere avsetningen og etterforskningen på nåværende tidspunkt.

– Vi har offentlig gjort kjent informasjon knyttet til etterforskningen og avsetningen i vårt resultatregnskap, i en pressemelding denne morgenen. Diskusjoner med myndighetene pågår fortsatt, og det vil derfor være upassende å kommentere denne saken noe ytterligere på dette tidspunktet, skriver pressekontakt Neil Moorhouse i Vimpelcom i en e-post til E24.

Les også

Sjefsbyttet trigget Telenors salgsønske: – Vi selger ikke til en dårlig pris

«Basert på en foreløpig vurdering av etterforskningen i løpet av tredje kvartal 2015, vil selskapet foreta en avsetning på 900 millioner dollar i regnskapet for tredje kvartal,» heter det i pressemeldingen fra Vimpelcom.

– Diskusjonene fortsetter

Vimpelcom skriver videre i pressemeldingen at de, som varslet i februar 2015, har arbeidet for å inne en løsning på saken og en avklaring om selskapets økonomiske forpliktelser.

– Diskusjonene med myndighetene fortsetter og, inntil de er avsluttet, kan det ikke fastslås med sikkerhet var den endelige kostnaden for selskapet, skriver Vimpelcom som også legger til at det er for tidlig å si hvordan saken ender.

Det er ikke uvanlig i saker hvor selskaper som Vimpelcom etterforskes for korrupsjon at selskapet og myndigheter inngår en avtale som blant annen innebærer at selskapet betaler store bøter.

Overføringene

I årene 2007 til 2009 foretok Vimpelcom flere transaksjoner med selskapet Takilant som skal være kontrollert av den usbekiske diktatordatteren Gulnura Karimoa.

Vimpelcom har tidligere skrevet at det i alt netto er overført 94,5 millioner dollar til Takilant.

Les også

Vimpelcom-sjefen går av: – Ikke mange norske ledere har den erfaringen

Den første transaksjonen skjer i juni 2007 da Takilant kjøper syv prosent av Vimpelcoms operasjon i Usbekistan for 20 millioner dollar. Samtidig blir det, ifølge den korte redegjørelsen, inngått en aksjonæravtale med Takilant.

I september 2009 benytter Takilant seg av en opsjon til å selge eierandelen på syv prosent tilbake til Vimpelcom. Prisen er 57,5 millioner dollar og er fastsatt basert på den drøyt to år gamle aksjonæravtalen.

I tillegg skriver Vimpelcom at de hadde avtaler med Takilant relatert til kjøp av lisenser og nummerserier i Usbekistan som utløste betalinger fra Vimpelcom til Takilant på til sammen 57 millioner dollar.

Vimpelcom har imidlertid underveis tatt høyde for at etterforskningens omfang kan bli utvidet.

Norske Telenor oppgir i en pressemelding tirsdag morgen at selskapet har strafferettslig status som vitne i saken og at personer i Telenor-systemet har avgitt forklaring til etterforskende myndigheter.

Les også

Slik sparket Mæland Telenor-toppen

Les også

Dette er Vimpelcom-skandalen

Les også

Slik forklarer Vimpelcom Usbekistan-betalingene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

  1. Telenor om Vimpelcom-avsetning: – Alvorlig utvikling

  2. Vimpelcom tjener rått i Usbekistan

  3. Fristilte direktører gir fritt fall for Telenor-aksjen

  4. Varsler gruppesøksmål mot Vimpelcom

  5. Analytiker etter Vimpelcom-avsetning: – Må ligge store beløp knyttet til bøter