KLP om Reitans avgang: - Veldig positivt

Yara-eier KLP sier de er svært tilfreds med at det foreslås store endringer i Yara-styret. De har tidligere ønsket Reitan ut av styret.

FÅTT KRITIKK: Yara-eier KLP har tidligere uttrykt at de ønsker å kaste styreleder Bernt Reitan (t.h.) i Yara. Nå ser det ut som de får viljen sin. Her sammen med konsernsjef Jørge Ole Haslestad.

Vegard Grøtt
Publisert:,

Mandag ble det kjent at valgkomiteen i Yara International har foreslått store endringer i selskapets styre.

Styreleder Bernt Reitan er foreslått erstattet med Leif Teksum, mens Elisabeth Harstad og Juha Rantanen bytter plass med Hilde Bakken og John Thuestad.

Bernt Reitan har vært styreleder i gjødselgiganten i to år, etter at han ble valgt inn på generalforsamlingen 11. mai 2012.

Han sier til E24 at han trekker seg frivillig, og at han ønsker mer tid med familiene.

- Det har vært fem interessante år i Yaras styre, og en krevende oppgave å være styreleder de siste to årene.

Leder for valgkomiteen i Yara, Eva Lystad, sier i kommentar til E24 at de tar hans beslutning om å ikke ta gjenvalg til etterretning.

- Bernt Reitan har gjort en stor og viktig jobb for Yara, og det er eierne takknemlige for. Etter Reitan varslet at han ikke tok gjenvalg, har vi brukt tiden på å vurderer en rekke kandidater til styreledervervet og er veldig tilfreds med at Leif Teksum har takket ja til å være kandidat på generalforsamlingen.

Ville kaste Reitan

Økokrim åpnet i 2011 etterforskning av Yara på mistanke om at selskapet hadde vært involvert i bestikkelser i Libya, India og Russland. I januar 2014 ble selskapet ilagt en korrupsjonsbot på 295 millioner kroner, en bot Yara godtok.

To dager senere ble også fire personer i Yaras tidligere toppledelse tiltalt av Økokrim.

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) eier rundt én prosent av Yara. De har fulgt korrupsjonssaken mot selskapet nøye, og har gjort sine egne undersøkelser av selskapet.

De har tidligere uttalt seg svært kritisk til selskapets håndtering av korrupsjonssaken, og ønsket at styreleder Bernt Reitan kastes. Nå ser det ut som de får viljen sin.

- Vi har ønsket en betydelig endring i styresammensetningen. Nå er det kommet et forslag om en stor endring i styret, og det ser vi veldig positivt på, sier direktør for KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen til E24.

Ifølge DN har selskapet tidligere sådd tvil om det er samsvar mellom Yaras handlinger og selskapet egne antikorrupsjonsregler. Gulbrandsen er derfor fornøyd med at valgkomiteen har lagt vekt på å styrke selskapets etiske regelverk og «compliance».

- Nå skal vi bruke litt tid på forslaget fra valgkomiteen. Vi registrerer at det foreslås erfarne personer med mye kompetanse og relevant bakgrunn, uten at jeg vil kommentere de enkelte personene.

Takker for innsatsen

Næringsdepartementet er største eier i Yara med rundt 36 prosent.

Til E24 sier næringsminister Monica Mæland at hun tar til etterretning valgkomiteens forslag til valg av nytt Yara-styre.

– Bernt Reitan har ledet styret siden 2012. Det har vært en krevende periode for selskapet. Jeg vil takke for innsatsen hans som styreleder, og før det som styremedlem fra 2009.

Hun legger til at departementet har fulgt vanlig praksis og gitt innspill til valgkomitéen i prosessen.

Les også

Mæland vil se Yaras hemmelige korrupsjonsrapport

Mæland ba tidligere i vinter om et møte med advokat Jan Fougner, som har ledet granskningen av Yara.

Folketrygdfondet er nest største aksjonær i Yara med 6,4 prosent.

Adm. direktør Olaug Svarva har tidligere uttalt seg svært kritisk til selskapet etter korrupsjonsboten.

- Vi er godt fornøyd med innstillingen, og slutter oss til den. Samtidig vil vi takke styreleder Reitan for innsatsen gjennom en krevende periode, sier Svara til E24.

- Ønsket dere å kaste styreleder Reitan?

- Folketrygdfondet er representert i valgkomiteen, så det er ikke naturlig for oss å kommentere valgprosessene, sier Svara.

Les også:

Yara satser mer på utslippsrensing til sjøsMæland vil droppe styremedlemmer som ikke bekjemper korrupsjonMæland innkaller til korrupsjonsmøte