Nordea-sjefen utelukker ikke flere oppkjøp

Nordea vil fortsette å kutte kostnader, men det er ikke lenger noe særlig å hente ved å legge ned filialer. Det sier konsernsjefen i Nordea, som ikke utelukker at det kan bli flere oppkjøp etter Gjensidige Bank. 

UTELUKKER IKKE FLERE OPPKJØP: Da Nordea kjøpte Gjensidige i fjor ble det første og største bankkjøp i Norden på mange år. Konsernsjef Casper von Koskull utelukker ikke flere overtagelser, men fremhever at grunnstrategien er organisk.

Foto: Hans Jordheim
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

Med en banksektor som dreies mer og mer mot digitale løsninger, blir både stillinger og fysiske banker i større grad overflødige. Nordea har nå under 400 filialer igjen i Norden og omtrent 60 i Norge. Og færre kan det bli, men det vil i så fall være takket være kundene selv, forklarer den finske Nordea-sjefen Casper von Koskull.

– Kostnadsbesparelsene ved å legge ned en filial er ikke så store lenger, så videre kutt vil være et resultat av en kundedrevet trend. Flere og flere ønsker å treffe oss på nett, sier han.

– Tidligere har spørsmålet om filialer handlet om følelser, men det emosjonelle spørsmålet er ikke lenger så emosjonelt. Om vi har 60 eller 30 filialer rundt om i landet har ikke noe å si. Det som betyr noe er at kundene møter oss slik de ønsker.

Les også: (+) Mannen som veltet Englands eldste bank

6.000 færre jobber

Nordea-konsernet har de siste årene vært opptatt av å kutte kostnader. I 2017 meldte von Koskull at 6.000 av konsernets jobber skal kuttes på fire års sikt. Den planen fortsetter, forteller han, men hvor mange norske jobber som har forsvunnet, eller skal forsvinne, har hverken von Koskull eller Nordea Norge-sjef Snorre Storset tall på.

– Vi har ikke delt opp etter land og vil ikke gjøre det heller. Kuttrundene handler om å få den strukturelle kostnaden ned og om å bli ett Nordea, sier konsernsjefen og legger til:

– Tvert imot så anser vi Norge som et tilvekstmarked. Man har kommet ut fra oljesjokket og jeg mener vi har bedre driv her enn i de andre nordiske landene.

Halvering på ti år

Casper von Koskull er likevel ikke i tvil om at årene som kommer vil bringe med seg ytterligere omveltninger i banksektoren, og med det flere jobbkutt. Han har tidligere anslått at halvparten av alle jobber i bransjen vil være borte om en ti års tid, og står ved det.

– Hvis du ser på hva som skjer i dag og hvor fort det går, og så ser man ti år fremover, så er det klart at vi kommer til å være færre. Det er ikke sånn at man annonserer kutt, gjennomfører dem og sier at dett var dett. Det kommer til å bli justeringer hele tiden fordi vi lever i en verden som forandrer seg konstant. Så ja, kanskje er vi halvparten så mange om ti år.

PEKER PÅ DRIV: Nordeas konsernsjef Casper von Koskull og Nordea Norge-sjef Snorre Storset sier det norske markedet går godt. – Norge utmerker seg med kraftig vekst i utlånsvolum på både bedrift- og privatsiden.

Foto: Hans Jordheim

Utelukker ikke flere oppkjøp

Enn så lenge forbereder de på å bli noen hundre flere. Nordea kom i fjor til enighet om et kjøp av Gjensidige Bank og venter nå på grønt lys fra Finanstilsynet før avtalen fullbyrdes. Det forventer von Koskull og Storset at vil skje i løpet av første kvartal.

– Ser dere for dere flere oppkjøp i tiden som kommer?

– Vi utelukker ikke flere oppkjøp, men vår grunnstrategi er å vokse organisk, sier von Koskull.

Hva som er Nordeas konkrete planer for Gjensidige, har de ikke anledning til å snakke om før kjøpet er formalisert, men Storset er tydelig på at de vil jobbe for å beskytte det som har gjort Gjensidige til et attraktivt selskap.

– Vi har betalt for banken fordi vi ser stor verdi i den og vil være opptatt av å beskytte og videreutvikle denne verdien, ikke å ødelegge den ved å kjøre selskapet inn i et stort system der vi mister deres kompetanse, sier Nordea Norge-sjefen.

Les også

Sjeføkonom: Europa har blitt det nye Japan

Tror på seiglivede kontanter

I takt med et synkende behov for manuelle tjenester og fysiske møter mellom kunde og bank, faller også bruken av kontanter. I dag bruker åtte av ti nordmenn kort som betalingsmiddel, uansett beløp, hvilket har åpnet diskusjonen om hvorvidt vi trenger å trykke opp penger i det hele tatt og hvor langt unna vi potensielt er et kontantfritt samfunn.

En undersøkelse fra Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har spådd at Sverige kan bli verdens bjellesau og første kontantløse land – i 2030. Det tror Casper von Koskull at er en litt for offensiv spådom.

– Jeg tror 2030 blir for tidlig. Ja, flere og flere sier at de ikke vil ha kontanter, men «old habits die hard». Jeg blir ofte spurt om hva vi gjør for å bidra til utfasingen av kontanter, men vi gjør ingenting. Det er folket som bestemmer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Bank

Flere artikler

  1. – Det er vanskelig å gi garantier

  2. Kraftig resultatfall for Nordea: – Ikke tilfredsstillende

  3. Nordea kjøper SG Finans for 5,76 milliarder kroner

  4. Nordea flyter på norsk økonomi – tror 2019 blir gullår

  5. Nordea flyter på norsk økonomi – tror 2019 blir gullår