Tar skylden for svak start i datterselskap

Telenor-sjefen er lite fornøyd med tilbakeslag i Thailand.

PEKER PÅ THAILAND: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas forklarer hva som ligger bak justerte vekstforventniger.
Publisert: Publisert:

- Vi fikk en dårlig start i to av de tre markedene våre. Én av dem er selvforskyldt, får jeg si, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor til E24.

Telenor-sjefen presenterte fredag selskapets resultater for det første kvartalet på hjemmebane på Fornebu. I forbindelse med resultatslippet ble det også klart at Telenor nedjusterer estimatene på organisk vekst i omsetningen for 2013.

I THAILAND: Nærings- og handelsminister Trond Giske (t.h) sammen med Telenors Asia-sjef Sigve Brekke.

Les også: Telenors overskudd: 5,5 milliarder

Baksaas peker blant annet på virksomheten DTAC i Thailand, der det norske selskapet kontrollerer 42,61 prosent av aksjene. I det foregående kvartalet slet DTAC med sitt ordresystem, som til slutt ble droppet.

Det ga en nedskrivning på 94 millioner kroner i regnskapsbøkene.

- Vi er slett ikke fornøyde med å måtte rulle tilbake order management-systemet. Systemet førte til at vi egentlig ikke var ordentlig funksjonsdyktige på salg. Det hadde vi virkelig svette på rundt januar og februar, men vi måtte rulle det tilbake, sier Baksaas.

Les også: Her vil Telenor satse

For stort for sykkel

I tillegg til problemene i Thailand opplevde Telenor også utfordringer i Pakistan. Disse var av regulatorisk art, og handler om hvordan nye abonnementer aktiveres.

- Et skjema må signeres fysisk av en Telenor-ansatt. Vi har den samme mekanismen i India, og der er det ordnet slik at en juniorrepresentant setter seg på sykkelen og reiser rundt for å signere. I Pakistan er det ikke så lett, der er vi bredere distribuert og det er et stort land med opp til 75.000 utsalgssteder, forteller Baksaas.

Han mener i tillegg at det kommende pakistanske valget har potensiale til å bli en uroperiode, og at dette kan komme til å få konsekvenser for Telenor.

- I Bangladesh er det også politisk tautrekking, med generalstreiker som de politiske fløyene står bak. Det er det ikke så mye vi kan gjøre med. Det vi kan sørge for, er at nettverket er oppe til enhver tid, og at distribusjonen virker, sier han.

Les også: Usikkerhet i Asia demper forventningene til Telenor

Dersom streikene blir langvarige, er dette imidlertid skadelig for Telenor-datteren Grameenphones salg.

- Dersom streikene bare varer noen timer merker vi det ikke, men om de varer en dag eller to får man ikke solgt ny ringetid. Da sparer brukerne, og aktiviteten i nettverket reduseres. Så en streik som stenger distribusjonen over lengre tid, treffer markedet, sier konsernsjefen.

- Opprettholder guidingen

Telenors estimat for omsetningsveksten ble senket fra mellom tre og fem prosent til mellom to og fire prosent for 2013 som helhet.

Finansdirektør Richard Olav Aa understreket imidlertid i sin presentasjon at guidingen, grunnet lavere driftsinntekter i første kvartal, innebærer at omsetningen i de følgende tre må ligge på varslede tre til fem prosent.

- Vi tror at den underliggende økonomiske veksten i disse landene er på plass, at ønsket om bruk er på plass, derfor opprettholder vi guidingen for resten av året, sier Baksaas.

Telenors omsetning i første kvartal endte på 24,71 milliarder kroner, mot 25,1 milliarder i samme periode i 2012. Det var noe svakere enn analytikerne ventet på forhånd.

Selskapet kunne slå i bordet med et resultat før skatt på 5,57 milliarder kroner mot 947 millioner i første kvartal i fjor. Selskapet tok imidlertid en større nedskrivning i første kvartal 2012, og driftsresultatet for kvartalet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte i 2013 på 8,15 milliarder mot 7,64 milliarder året før.

Resultatet har så langt sendt Telenor-aksjen ned 2,37 prosent på Oslo Børs ved lunsjtider.

Publisert:
Gå til e24.no