DNB tjener mer på boliglån

DNB-sjef Rune Bjerke vil kjempe for at storbanken beholder sin del av boliglånsmarkedet. Men økt inntjening på boliglån er et tegn på at banken er i stand til å gi bedre vilkår til kundene, mener Forbrukerrådet.

MILLIARDRESULTAT: Konsernsjef i DNB Rune Bjerke presenterer resultater for tredje kvartal.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Etter at Danske Bank nylig kuttet renten spådde eksperter at flere banker ville ta opp kampen om boliglånskundene og følge etter, uten at det så langt har skjedd.

– Jeg kan ikke kommentere hva konkurrenter gjør, men jeg kan bare si gå inn og kikk i prislistene, så vil du finne ut at vi er konkurransedyktige både mot Danske Bank og andre banker, sier DNB-sjef Rune Bjerke til E24.

Han la torsdag frem resultater for tredje kvartal, som viste at Norges største bank hanket inn drøyt to milliarder mer i overskudd før skatt enn på samme tid i fjor.

Både lånevekst, økte utlånsmarginer og lavere finansieringskostnader ga sitt bidrag til at Bjerke kunne legge frem et solid resultat.

Mens banken tidligere har tapt stadig mer på utlånene til den kriserammede offshoresektoren, har denne trenden nå snudd og utlånstapene faller raskt.

Hold deg oppdatert på DNB. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste nytt!

– Vil kjempe hardt

Under presentasjonen fikk DNB-sjefen spørsmål om blant annet konkurrentens rentekutt og konkurransesituasjonen i personmarkedet.

DNB-sjefen kaller konkurransen «tøff», men mener at banken skal klare å ta sin del av veksten i markedet.

Les også

minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

– Vi vil fortsette å kjempe hardt for vår markedsandel og vi vil tilby produkter som er konkurransedyktige mot alle de andre aktørene, sier Bjerke under presentasjonen.

I markedet for lån til norske husholdninger er DNB den dominerende aktøren. Og Bjerke kan glede seg over vekst både i utlån og marginer.

Utlånene til personkunder det siste året har økt med vel 36 milliarder kroner, eller 5,2 prosent, til 731 milliarder. Av dette utgjør boliglån nær 95 prosent.

– Det er en kombinasjon av nye kunder og eksisterende kunder. Men det er mange nye kunder, særlig i de unge segmentene, sier Bjerke til E24.

Samtidig oppgir DNB at utlånsmarginen har steget til 1,86 fra 1,71 prosent.

Storbanken har imidlertid ikke kapret en større del av markedet. Markedsandelen var på 24,7 prosent ved utgangen av august. Det er nokså stabilt sammenlignet med august i fjor, da andelen var på 25,1 prosent.

Lavere rente for DNB

Årsaken til at banken tjener mer på utlånene, finnes i pengemarkedet.

Pengemarkedsrenten nibor, som danner grunnlaget for mange utlånsrenter til husholdninger og bedrifter, og er en av de viktigste nøkkelrentene i det norske markedet, har falt betydelig i år.

Les også

Nordea kutter 6.000 jobber

– Dette er tegn på at banken er i stand til å gi bedre vilkår til kundene, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Han påpeker at den økte rentemarginen ikke er unik for DNB blant norske banker etter at det gjennom hele 2017 har vært en positiv trend i favør av bankene.

– Mange venter på når dette skal slå ut i en skjerpet konkurranse. Siden dette ikke er spesifikt for DNB, men gjelder alle bankene, har forbrukerne gode muligheter, sier Jensen.

Fra en topp på over 1,2 prosent i slutten av desember falt pengemarkedsrenten til under 0,8 prosent i september, det laveste noensinne, før den igjen har krøpet opp til 0,84 prosent

– Det er noe lavere pengemarkedsrente gjennom kvartalet, sier Bjerke.

saken fortsetter under

NIBOR: Pengemarkedsrenten har gått fra en topp på 1,21 prosent i desember til 0,84 prosent, noe som betyr at det er blitt billigere for bankene å låne penger.

DNB-sjefen er opptatt av at marginen på innskudd har gått motsatt vei av utlånsmarginen, slik at banken ikke tjener mer på personkundene samlet sett.

– Men det er veldig viktig å si at selv om utlånsmarginen har gått marginalt opp, så har innskuddsmarginen gått enda kraftigere ned, slik at den vektede marginen er helt flat. Så vi tjener ikke mer på personkundene i dette kvartalet enn vi gjorde i forrige, sier han.

Vil ta sin andel

Selv om banken tjener mer på utlånene, avviser Bjerke at det har blitt mindre viktig å kapre nye kunder.

– Overhodet ikke. Vi er veldig opptatt av å ta vår andel av nye kunder. Det viser seg i tallene at kundene velger oss, og det gjør de fordi vi har konkurransedyktige priser og konkurransedyktige tjenester, sier DNB-sjefen.

Bjerke sier at DNBs mål fremover er å holde lønnsomheten på omtrent samme nivå når man ser på en kundegruppe samlet, altså både innskuddskunder og lånekunder.

– På personkundesiden ser du at marginen har vært helt flat, sier Bjerke.

Les også

Resultatfall for Rune Bjerkes meglere – men bikket milliarden

Les også

Overraskende Oslo-funn: Flere sekundærboliger tross Siv-grep

Les også

Sjeføkonom mener boligprisfallet bare er halvveis ferdig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB

Flere artikler

  1. Slik har storbankens mål påvirket boliglånsrenten

  2. – Steintøff konkurranse i det norske markedet

  3. Eksperter varsler ny rentekrig

  4. – Det dummeste du kan gjøre, er å akseptere dette

  5. Tross coronakrise og rentekutt: DNB tjente en halv milliard mer på boliglånskundene