Ekornes kan selges til Kina: Håper på kinesisk veksteventyr

Det kinesiske møbelselskapet Qumei vil sluke Ekornes for å ta det første steget i sin globale satsing. Selv håper Ekornes-sjefen at vekstmulighetene i det store kinesiske markedet vil åpne seg.

MILLIARDBUD: Det kinesiske møbelselskapet Qumei vil kjøpe Ekornes. Her Qumei-sjef og grunnlegger Zhao Ruihai og konsernsjef i Ekornes Olav Holst-Dyrnes.

Foto: Ekornes
Publisert:

Om aksjonærene takker ja får Ekornes kinesiske eiere, etter at Qumei Home Furnishing Group har lagt inn et bud på den tradisjonsrike møbelprodusenten med base på Sykkylven.

Budet ble varslet onsdag, og setter en prislapp på 5,1 milliarder kroner på Ekornes.

– Vi tror det blir positivt, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes til E24.

Med kinesiske eiere håper Ekornes-sjefen mulighetene vil åpne seg i det hurtig voksende møbelmarkedet i Kina, et marked med en størrelse på 1.000 milliarder.

– Å få en raskere vekst i Kina vil være veldig viktig, sier han.

På Oslo Børs sendes Ekornes kraftig opp på budnyheten.

E24+: Børskommentar: Får kineserne Ekornes' viktigste verdi på billigsalg?

Vekstplaner

Ekornes gikk i 2015 inn i Kina for å bygge opp distribusjon av Stressless-møblene, og har salgskontor i landet, ifølge årsrapporten for fjoråret.

Budgiveren har på sin side 850 butikker i Kina, med planer om kraftig vekst. De neste fem årene skal Qumei åpne 500 nye butikker, og uttaler i forbindelse med budet at de ønsker å introdusere Ekornes-merkene i det kinesiske møbelmarkedet.

Les også

Ekornes spiser seg gjennom valutatap: Kronejubel først i 2018

Samtidig har det kinesiske selskapet ambisjoner om å vokse i markedene utenfor Kina. Gjennom kjøp av Ekornes får det tilgang til markeder i både USA, Europa og Asia.

– De er veldig imponert over det vi har fått til i Ekornes. De er i Kina, men har planer om global ekspansjon, og Ekornes er første steg i den ekspansjonen, sier Holst-Dyrnes.

– Det viktige budskapet er at det kommer en industriell eier som ønsker å utvikle Ekornes og kan tilføre oss en markedsforståelse for Kina, et stort og raskt voksende møbelmarked, sier han.

Les også: Har hatt kinesisk eier i syv år: – Ikke grunnlag for bekymringene

Tillitsvalgt Edvard Lie sier det er positivt at det er en industriell aktør som nå kan bli ny eier. Han peker likevel på at det vil ta noe tid før det er avklart om Qumei får kjøpe nok aksjer til å ta over.

– Det er positivt at han har lovet å fortsette i Norge og at det ikke skal bli utflagging. Hvis han overtar og vil flytte er det ikke noe juridisk som hindrer det, men det er ikke i planene.

– Det er betryggende, men de ansatte fikk vite det klokken ni i dag og usikkerhet blant de ansatte er fullt forståelig, sier Lie.

Fra springfjær til møbelgigant

Hvis kjøpet går gjennom er det et selskap med lang fartstid som får nye eiere.

Historien til Ekornes strekker seg tilbake til 1934, da grunnleggeren Jens E. Ekornes startet opp J.E. Ekornes Fjærfabrikk.

Fra den spede begynnelsen med tre ansatte og produksjon av møbelfjærer har Ekornes blitt til et møbelkonsern med en omsetning på 3,1 milliarder kroner og 2.140 ansatte i 2017.

Les også

Næringsministeren om samtaler mellom USA og Kina: – Bra om situasjonen de-eskalerer

Selskapet har nå fem fabrikker i Norge, ett anlegg i USA og tre i Asia.

På veien passerte møbelprodusenten 100 millioner i omsetning i 1975, og ble notert på Oslo Børs i 1995, men har også vært gjennom perioder med økonomiske problemer, blant annet da fabrikken på Stranda ble lagt ned i2009.

Lover Ekornes-satsing

Blant dem som allerede har godtatt budet er dagens største eier Nordstjernen Ab, som eier 17,27 prosent av Ekornes, Stian Ekornes og andre medlemmer av Ekornesfamilien, samt Nils Gunnar Hjellegjerde.

Ved et kjøp er planen at Ekornes får fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven, og produksjonen av de kjente merkevarene Stressless, IMG og Svane skal videreføres.

– De har vært helt tydelige på at ikke har noen tro på en modell med flytting av produksjon i lavkostland. De ønsker å satse på det som er konkurransedyktig produksjon i Norge. De ønsker å satse på å utvikle selskapet, sier Holst-Dyrnes.

Budet kommer etter at Ekornes og Qumei har vært i kontakt et års tid. Det var kineserne som tok initiativ, forteller Ekornes-sjefen.

– Ekornes-styret hadde ikke planer om å selge, men så at dette var interessant å jobbe med. Over tid har det vært mange beilere, men det er dette vi har jobbet med nå.

Les også

Arrestert i Kina - har bedt om hjelp fra norske myndigheter

Les også

Volvo Cars kan bli tatt på børs høsten 2018

Her kan du lese mer om