Oljeløft gir penger i kassen for Aker-aksjonærene: Har levert 33 prosent meravkastning siden nyttår

Akers verdier fortsatte å stige i første kvartal, ene og alene takket være oppgangen i oljeselskapet Aker BP. Utover våren har oppturen skutt fart og selskapet har aldri vært verdt mer enn det er nå.

Konsernsjef Øyvind Eriksen (t.v.) og finansdirektør Frank O. Reite i Aker surfer på en opptur i oljenæringen som gir store økninger i selskapets verdier. Arkivbilde.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Det Kjell Inge Røkke-dominerte industri- og investeringskonsernet Aker slapp onsdag resultatene for første kvartal.

De viser at nettoverdiene i Akers portefølje økte med 1,6 prosent i første kvartal, fra 41,8 til 42,4 milliarder kroner. Dette tilsvarer 571 kroner per aksje, mens aksjekursen endte på 440,50 kroner.

Aker-aksjen steg 9,3 prosent i årets tre første måneder, mens Hovedindeksen på Oslo Børs altså falt 1,1 prosent i samme periode.

Oppgangen i Akers nettoverdi i kvartalet skyldes ene og alene de gode resultatene i oljeselskapet Aker BP. Eierandelen i oljeselskapet løftet nettoverdiene med 1,8 milliarder, mens de andre selskapene som Aker Solutions, Kværner, Ocean Yield og Akastor trakk noe ned. Aker BP alene utgjorde hele 58 prosent av Akers bruttoverdier.

Aker eier 40 prosent av oljeselskapet, som steg 5,1 prosent på Oslo Børs i kvartalet.

Utviklingen i april og mai har vært enda hyggeligere for Aker-aksjonærene. Ser man på utviklingen i oljeprisen siden nyttår ser man at Akers verdier har fått seg et solid løft siden starten av april, i takt med at oljeprisen har steget fra rundt 68 til nesten 77 dollar per fat.

Det har bidratt til at Akers nettoverdier har økt med totalt 30 prosent siden nyttår til hele 716 kroner, mens aksjekursen har steget 36,2 prosent før utbytte og 41,3 prosent med utbytte. Dette er det høyeste nivået noensinne for Aker.

– Aktiviteten forblir høy, både i Aker og porteføljeselskapene. Nye steg tas hver dag i arbeidet med å kontinuerlig forbedre og skape verdier, skriver konsernsjef Øyvind Eriksen og viser til at Aker nå har levert 33 prosent meravkastning sammenlignet med referanseindeksen siden nyttår.

For abonnenter: Børskommentar: Røkke-rabatten har aldri vært mer fortjent

Les på E24+

Børskommentar: Dette kan gjøre Aker BPs kurshopp til barnemat

Her kan du lese om resultatene til noen av Aker-selskapene i første kvartal:

  • Offshoreskip løfter Akastor-resultatene

Dropper fisk og skog, satser på olje i Afrika

At Øyvind Eriksen sier at aktiviteten er høy er nesten en underdrivelse, for det har vært nok å følge med på i Aker-systemet i år.

I løpet av kvartalet ble det blant annet kjent at Aker dropper to prosjekter utenfor oljesfæren. Det første er samarbeidet med Norway Royal Salmon om fiskeoppdrett offshore, mens det andre er oppkjøpet av Norske Skog.

Aker og hedgefondet Oceanwood ble ikke enige om vilkårene i deres samarbeid og Oceanwood fortsatte løpet alene. Sist fredag ble det kjent at Oceanwood hadde vunnet budrunden og at de kjøper Norske Skogs fabrikker.

I februar ble det annonsert at Aker går sammen med sin største aksjonær Kjell Inge Røkke for å satse på et nytt oljeeventyr i Ghana, som skal ledes av tidligere Kværner-sjef Jan Arve Haugan.

På toppen av dette har Aker alliert seg med John Fredriksen og Joh Johansson Eiendom for å utvikle eiendom på tre tomter Aker eier på Fornebu. Obos skal være med i utviklingen av to av tomtene.

Krigskasse i milliardklassen

Samtidig som verdiene til Akers portefølje stiger har også krigskassen vokst i kvartalet.

Aker mottok totalt 521 millioner kroner i utbytter fra selskapene de er investert i og økte kontantbeholdningen til 2,5 milliarder. Regner man med tilgjengelig kreditt hadde Aker en likviditetsreserve (krigskasse) på 5,2 milliarder kroner.

Aker fikk inn 1,49 milliarder netto gjennom utstedelsen av et nytt obligasjonslån. I tillegg lånte de ut 261 millioner til Aker Biomarine og brukte 150 millioner på investeringer i Aker Energy (oljeprosjektet i Afrika).

Selv om Akers netto finansinntekter økte fra 444 til 516 millioner i første kvartal mot samme periode i fjor, falt resultat før skatt fra 511 til 266 millioner på grunn av at verdiendringer i regnskapet trakk resultatet ned med 179 millioner.

Les også

Røkke gir seg i kampen om Norske Skog

Les også

Aker dropper satsingen på fiskeoppdrett offshore

Les også

Kværner-sjefen går til Aker

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker

Flere artikler

  1. Kjell Inge Røkkes Aker satte nesten ny rekord: Nettoverdiene økte til 62,2 milliarder

  2. Satte rekord før børsstormen slo inn

  3. Aker økte verdiene med 6,9 mrd. før oljesmellen

  4. Verdiene til Kjell Inge Røkkes Aker falt til 31 milliarder

  5. Rekordoppgang i verdiene til Røkkes Aker: Hentet inn alt det tapte i 2020