Kjos bekrefter interesse fra Ryanair – nytt hopp i Norwegian-aksjen

Bjørn Kjos kan ha snakket opp aksjekursen i Norwegian torsdag ettermiddag. Han melder om bra sommersalg, nok piloter – og irsk interesse for selskapet.

ETTERTRAKTET: Flyselskapet Norwegian kan ha flere beilere enn IAG.
Publisert:

Norwegian bykser over 5,5 prosent til 278,0 kroner per aksje på Oslo Børs torsdag ettermiddag.

Oppgangen finner sted etter at administrerende direktør Bjørn Kjos skal ha bekreftet at konkurrenten Ryanair har vist interesse for flyselskapet.

Kjos sier også at bestillingene for den viktige sommersesongen er sterke, og at selskapet har «mer enn nok» piloter til å avvikle det planlagte trafikkprogrammet.

– Jeg kan bekrefte at Ryanair har vist interesse for Norwegian Air, og at jeg har tatt dette opp med styret, sier den profilerte toppsjefen til Reuters.

Les også

Meglerhus om Norwegian-frier: Vil ha tiden på sin side

En kilde opplyser at Ryanair i fjor skal ha foreslått å ta en eierandel på 20 prosent i Norwegian.

Norwegian ønsker ikke å kommentere saken overfor E24.

Oppdatering: I en kommentar til Bloomberg News, gjengitt av nyhetsbyrået Direkt, avviser Michael O'Leary at Ryanair har lagt inn noe bud på Norwegian.

– Fallende kniv

Ryanair har også tidligere vært trukket frem som en potensiell kjøper av, eller investor i, Norwegian. Det irske lavprisselskapet har mange passasjerer, men mangler langdistansevirksomheten Kjos kan skilte med.

Ryanar-sjef Michael O'Leary har imidlertid kommet med flere stikk mot det norske selskapet, og uttalte nylig at det å investere i Norwegian er som å «fange en fallende kniv».

O'Leary trakk frem den nåværende oljeprisen som en sentral faktor i Norwegians problemer.

Les på E24+

Børskommentar: O'Leary har et poeng om Norwegian

– En rekke selskap, som Norwegian, klarte ikke å tjene penger da oljeprisen lå på 40 dollar. Hvordan skal de overleve oljepris på 80 dollar, spurte han retorisk.

– Spill

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair tror det rapporterte Ryanair-utspillet kan han sammenheng med at irene ikke fikk kjøpe deler av Air Berlin, som gikk konkurs i fjor høst.

– Det er ikke usannsynlig at Ryanair ville posisjonere seg sammen med Norwegian, for å fronte at Lufthansa Gruppen og britiske Easyjet fikk kjøpe opp restene av Air Berlin, sier Elnæs.

I etterkant av dette har imidlertid Ryanair kjøpt 25 prosent av østerrikske Laudamotion, med opsjon på å kjøpe seg opp til 75 prosent. Dette kan gi dem økt innpass i det tyske markedet.

– Jeg har liten tro på at Ryanair-sjefen Michael O’Leary har satt Norwegian på radaren og planlegger ett oppkjøp, Ryanair har nok med å få Laudamotion på skinner. Så dette utspillet tror jeg Bjørn Kjos og kommunikasjonsteamet i Norwegian selv har iscenesatt for å signalisere til IAG at det har vært andre interessenter i Norwegian. En del av spillet omkring IAG og Norwegian, vi vil nok se mer av dette fremover.

Flere bud

Oppkjøpsspekulasjonene rundt Norwegian skjøt for alvor fart da International Airlines Group (IAG) den 12. april innrømmet at de var interessert i Norwegian.

Det spansk-britiske konsernet hadde da tatt en eierposisjon på 4,61 prosent, med hensikt å innlede forhandlinger om et bud på hele selskapet.

Norwegian bekreftet etter dette å ha mottatt to bud, og tidligere denne uken skrev avisen Expansion at et tredje kan være på trappene.

Rykteflommen har satt fart i Norwegian-aksjen, som er opp over 55 prosent siden interessen fra IAG først ble kjent.

Les også

– IAG og Norwegian vil ha hverandre

Les også

Toppsjefen i IAG: Jeg må ikke kjøpe Norwegian

Publisert:

Her kan du lese mer om