En halv million flere fløy med Norwegian

Norwegian fløy 3,42 millioner passasjerer i mai. Det er en halv million flere enn i samme måned i fjor.

FILE PHOTO: A Norwegian Air Boeing 737-800 is seen during the presentation of Norwegian Air first low cost transatlantic flight service from Argentina at Ezeiza airport in Buenos Aires, Argentina, March 8, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci/File Photo

Foto: Marcos Brindicci Reuters
Publisert:,

Det kommer frem i den månedlige oppdateringen fra selskapet.

I mai i fjor fløy selskapet 2,92 millioner passasjerer, og i samme måned i år frakter selskapet nesten en halv million flere, en oppgang på 17 prosent.

Selskapets inntekt per passasjerkilometer (yield) i mai falt med to øre fra mai i fjor til 36 øre i mai i år. DNB Markets hadde på forhånd ventet en yield på 34 øre.

Inntekten per passasjerkilometer er likevel noe bedret fra tidligere i år. Den var på 32 øre i januar, 31 øre i februar og 35 øre i både mars og april.

Norwegians totale kapasitet, målt ved setekilometer (ASK), økte med hele 51 prosent fra april i fjor.

– Vi har økt kapasiteten betraktelig sammenliknet med samme måned i fjor og på langdistanse har veksten vært sterkest utenfor Norden, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian i en pressemelding.

– Selv med stor kapasitetsøkning fyller vi flyene godt, noe som betyr at lave priser, nye og mer komfortable fly og et godt rutetilbud tiltrekker mange nye reisende, sier han.

Fyllingsgraden i mai er uendret på 86,5 prosent fra mai i fjor, ifølge Norwegian.

Flygelederstreik rammet avganger

Punktligheten var derimot over fem prosentpoeng svakere i årets mai enn i samme måned i fjor, da 82,6 prosent av flyene kom seg av gårde i tide.

«Punktligheten var på 77,3 prosent og ble påvirket av flygelederstreik i Frankrike», skriver Norwegian.

Også konkurrenten Ryanair ble rammet av streiken, som medvirket til at 200.000 passasjerer fikk avlyst sine flyturer i mai.

Les mer: Analytikerens tre beste tips: Lær deg å måle tempen på flyselskapene

Les på E24+ (for abonnenter)

Analytikerens 3 beste tips: Lær deg å måle tempen på flyselskapene

Øker billettprisene

Norwegian har bestemt seg for å øke billettprisene på alle reiser, etter at oljeprisen har steget.

Dyrere drivstoff gjør at flyselskapenes inntekter i år blir lavere enn ventet, sa IATA mandag. Bransjeorganisasjonen anslo at det samlede resultatet i flyselskapene blir på 33,8 milliarder dollar i 2018, 12 prosent lavere enn et anslag fra desember 2017.

DNB Markets kuttet denne uken sine estimater for Norwegians inntjening, blant annet etter økningen i drivstoffprisene, og sa at flyselskapet sannsynligvis må hente inn to milliarder i ny kapital for ikke å bryte med låneforpliktelsene sine.

Selskapet hentet inn 1,5 milliarder kroner i ny kapital i mars.

Måned20172018
Januar2,11 millioner2,33 millioner
Februar2,09 millioner2,33 millioner
Mars2,45 millioner2,82 millioner
April2,64 millioner3,05 millioner
Mai2,92 millioner3,42 millioner

Her kan du lese mer om