Ferd-sjefen: – Mye er høyt priset, både gode og ikke så gode investeringsobjekter

Ferd har lagt bak seg et godt år og har milliarder i investeringskapasitet. Konsernsjef Morten Borge tror selskapets fortrinn kan styrkes dersom markedene faller.

OPPTUR: Ferd, her ved konsernsjef Morten Borge, har lagt bak seg et godt 2017. Selskapets investeringer ga en samlet avkastning på rundt 13 prosent.

Foto: Ferd
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– Vi synes mange markeder er høyt priset. Men likevel klarer vi å finne spennende muligheter som spiller på Ferds fortrinn, sier konsernsjef Morten Borge i Ferd til E24.

Investeringsselskapet, som eies av den profilerte investoren Johan H. Andresen og hans familie, leverte en årsavkastning på rundt 13 prosent i 2017.

Dette i et år der rekordhøye volumer av ubrukte kontantreserver hos investeringsbanker og globale oppkjøpsfond drev opp prisene ytterligere i hele spekteret av investeringsklasser.

«Tørt krutt», kalles dette i bransjen, og det har blitt hvisket om at det er for mye penger som skal plasseres.

Les også

Næringslivstopper: – Å kjøpe bolig i Norge er altfor gunstig

Ifølge datatilbyderen Pitchbook hadde oppkjøpsfondene rundt 125 milliarder dollar i ledig investeringskapasitet i Europa ved utgangen av første halvår.

Til bransjenettstedet penews sier analytiker Dylan Cox at sterk kapitalinnhenting over de siste to årene ga et marked som minnet om det før finanskrisen, med oppadgående press på de såkalte multiplene.

– Mye kapital tilgjengelig

Her hjemme har dette gitt seg utslag i større satsinger innenfor alt fra pizza til olje.

– Vi synes at mye er høyt priset, både mange gode og ikke så gode investeringsobjekter. Men vi er forberedt og har ressurser og kapital til å gjøre gode investeringer dersom markedene fortsetter som nå, eller om det faller, sier Borge i Ferd.

– Det er mye penger tilgjengelig?

– Det er mye kapital tilgjengelig i markedene, og det skaper konkurranse om investeringsmulighetene, bekrefter han.

For Ferd sin del skiller de seg fra de utenlandske oppkjøpsfondene gjennom sin eierfilosofi. Borge trekker frem langsiktighet, fleksibilitet og lang eierhorisont, og forteller at de alltid er på jakt etter attraktive selskaper som de kan videreutvikle, i alle markeder.

– Vi tror Ferds relative fortrinn snarere kan styrkes dersom markedet blir mer turbulent, gjennom at vi har langsiktighet og robust likviditet til å kunne gjøre oppkjøp også dersom markedene skulle bli mer krevende.

Solgte eiendom

Ferds verdijusterte egenkapital ved årsskiftet var på rundt 32,2 milliarder kroner, hvilket er en økning fra 28,8 milliarder på samme tid året før.

– Alle forretningsområdene bidrar positivt, og det er spesielt bra at det har vært solid utvikling i mange av de større selskapene vi eier. Elopak, Mestergruppen, Interwell, Swix og Fjord Line har alle hatt sterk fremgang i 2017 og bidrar til resultatveksten, sier Borge.

I 2017 investerte Ferd blant annet i Danmark og Norge.

– Vi har gjort flere interessante investeringer i ulike selskaper, deriblant NKT og Nilfisk i Danmark, og vi har kjøpt 40 prosent av Fürst Medisinsk Laboratorium, sier Borge.

I tillegg solgte selskapet eiendommer for over 800 millioner kroner, der et kontorbygg på Lysaker utgjorde den største enkelttransaksjonen.

Les også

Ferd-verdiene økte med 1,6 milliarder

– Vi har brukt det sterke eiendomsmarkedet i 2016 og 2017 til å realisere store verdier, sier konsernsjefen.

Kan investere 10 til 15 milliarder

Dette har bidratt til å gi Ferd en betydelig likviditetsreserve, som var på over 11 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret – hvorav en kontantbeholdning på 1,3 milliarder kroner.

Ferd har også en utrukket låneramme på seks milliarder kroner.

Borge, som tok over som toppleder i Ferd ved inngangen til august, er klar for å investere ytterligere.

«Vi kan gjøre investeringer for til sammen 10 til 15 milliarder når de rette mulighetene dukker opp. Denne kapitalen kan brukes både til å gjøre nye investeringer og til å videreutvikle selskaper som vi allerede eier. Vi har forberedt oss, og vi har et apparat klart for å kjøpe opp eller investere i enda flere gode selskaper i tiden fremover», skriver 36-åringen i en kommentar til årsrapporten.

Les også

Eksperter vil ta Oljefondet inn i private equity: – Jeg syns det er fornuftig

Les også

– Svært mange bobler blåses opp akkurat nå

Les også

Domino’s vil bli størst i Norge på fem år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ferd

Flere artikler

 1. Solid halvår for Andresen-familiens Ferd: Tjente 1,4 milliarder

 2. Betalt innhold

  Dette er de største norske oppkjøpsfondene

 3. Ferd selger Scatec Solar-aksjene til Equinor

 4. Annonsørinnhold

 5. Boom i private equity: – Det er gode nyheter

 6. Betalt innhold

  Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset