Utreder ny oppdrettsskatt: Lakseaksjene faller

Regjeringen utreder en «oljeskatt» på oppdrett, for å sikre at samfunnet får noe av bransjens ekstraordinære avkastning på bruk av fellesskapets ressurser.

VURDERER «OLJESKATT»: Regjeringen vurderer grunnrenteskatt på oppdrettsbransjen, altså en skatt på ekstraordinær avkastning på linje med bransjer som olje og vannkraft. Her lager fiskeriminister Per Sandberg sushi med verdensmesteren under sitt besøk i Japan.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Regjeringen sier den skal utrede en «grunnrenteskatt» av samme type som finnes i olje og vannkraft.

Dette er bransjer som også tjener på bruk av samfunnets ressurser, i form av tilgang på elver og vassdrag og olje og gass på sokkelen.

Oppdretterne får tilgang til fjorder og havområder som tilhører fellesskapet, og nå kan de stå for tur til å måtte betale ekstraordinære skattesatser.

Tungt aksjefall

Lakseaksjene faller kraftig på børsen mandag, etter nyheten som kom fredag.

– Det er helt naturlig å knytte dette til regjeringens forslag om grunnrenteskatt. Det er ingen andre faktorer som skulle kunne forklare denne nedgangen, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

Dette er noen av kursene i bransjen mandag morgen:

Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets
 • Salmar er ned 3,72 prosent
 • Marine Harvest faller 2,53 prosent
 • Lerøy er ned 4,96 prosent
 • Austevoll Seafood er ned 3,65 prosent
 • Bakkafrost er ned 1,37 prosent

Utspillet fra regjeringen kommer etter flere forslag om beskatning av oppdrettsbransjen, som har tjent store penger på høye priser og en svekket norsk krone de siste årene.

– Det å få dette utredet kan være fornuftig i seg selv, fordi det nå har vært lansert mange og ulike initiativer, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til E24.

Ligner olje og vannkraft

Oljebransjen betaler 80 prosent i skatt, men får også trekke fra 80 prosent av utgiftene til leting og utvinning av olje og gass.

Skatten som utredes skal være basert på dagens vannkraftskatt, men regjeringen har ikke bestemt hvilken skattesats som eventuelt skal brukes.

En eventuell grunnrenteskatt for oppdrett skal gjelde laks, ørret og regnbueørret, og hvis den blir foreslått og vedtatt kan den gjelde alt fra 2020, ifølge regjeringen.

Som med olje- og vannkraftskatt skal også oppdrettsbransjen kunne trekke fra driftsutgifter og nedskrivninger av verdien på anlegg på skatten, skriver regjeringen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Per Sandberg

Flere artikler

 1. Sjømatbransjen frykter «oljeskatt» etter eventyrlige år: – Gir et feil bilde

 2. Betalt innhold

  Bransjen frykter ny «oljeskatt» på oppdrett

 3. LO tok ikke stilling til lakseskatt

 4. Utvalg skal vurdere lakseskatt: – Klok beslutning

 5. YS uenige med LO om grunnrente: Støtter «ekstraskatt» på oppdrett